Ο παγετός κατάστρεψε την παραγωγή μοσχοφίλερου Μαντινείας για το 2017 (pics,vid)

Ο παγετός κατάστρεψε την παραγωγή μοσχοφίλερου Μαντινείας για το 2017 (pics,vid)

Απρίλιος 25, 2017 - 14:00
1 σχόλια

Ολική είναι η καταστροφή στους αμπελώνες της Μαντινείας από τον παγετό που έπεσε τα ξημερώματα της Κυριακής 23 Απριλίου στην περιοχή.

Όπως είναι γνωστό, η ζώνη ΠΟΠ Μαντινεία είναι από τις δημοφιλέστερες ζώνες ονομασίας προέλευσης τόσο στην Ελλάδα όσο και εκτός συνόρων.

Δεν είναι η πρώτη χρονιά όπου δεν θα υπάρξει παραγωγή για το δημοφιλές Μοσχοφίλερο ΠΟΠ Μαντίνεια καθώς και πέρυσι τον Απρίλιο του 2016 έπεσε πάγος και κατέστρεψε την παραγωγή. Δυστυχώς η έλλειψη στην αγορά θα είναι φανερή καθώς το μοσχοφίλερο είναι ταυτισμένο με τη Μαντινεία, καθώς καλύπτει το 85% των αμπελώνων. 

Όπως ανέφεραν οι παραγωγοί, οι ίδιοι γνώριζαν την πιθανότητα παγετού, και είχαν λάβει μέτρα και τις απαραίτητες προφυλάξεις, ραντίζοντας τα αμπέλια με αντιπαγωτικά, τα οποία δυστυχώς όμως δεν τους γλύτωσαν από την καταστροφή.
Καταστράφηκαν τα φυτά ολοσχερώς χωρίς να υπάρξει η δυνατότητα να καρποφορήσουν, φέρνοντας τους σε απόγνωση, μηδενίζοντας έτσι το εισόδημά τους.

Ο παγετός πιθανότατα έκαψε εκτός από τα αμπέλια και δέντρα όπως κερασιές, καρυδιές, αλλά και την παραγωγή στα κουκιά.

Να αναφέρουμε ότι ήδη έχουν ανοίξει οι δηλώσεις των ζημιών για τους παραγωγούς και ότι από εφέτος θα υπάρξει και η δυνατότητα να γίνουν ηλεκτρονικά οι δηλώσεις ζημιών.
Ο διοικητής του υποκαταστήματος ΕΛΓΑ Τρίπολης Ηλίας Αγγελόπουλος βρέθηκε κοντά στις καλλιέργειες για να κάνει μια πρώτη εκτίμηση. Υπήρχε παγετός σε ολόκληρο το οροπέδιο της Τρίπολης με το βορειοανατολικό τμήμα, όπως το Ζευγολατιό το Πέλαγος, το Νεοχώρι να έχουν πληγεί περισσότερο, ανέφερε.

Μεταξύ άλλων, επεσήμανε ότι ο πάγος έπληξε πιθανόν και άλλες καλλιέργειες εκτός αυτές των αμπελιών, ίσως έχουν υποστεί καταστροφή και δέντρα όπως μηλιές, αχλαδιές και κερασιές στην περιοχή της Τεγέας, αλλά και του Φαλάνθου. Ωστόσο, η ζημιά θα γνωστοποιηθεί όταν θα γίνουν οι έλεγχοι. Παράλληλα, είπε ότι ακόμα δεν έχουν υπάρξει επισημάνσεις από άλλες περιοχές.

Ο αντιδήμαρχος κ. Γεωργανόπουλος επίσης μίλησε για ολοσχερή καταστροφή, η οποία πρέπει να αποζημιωθεί από τον ΕΛΓΑ. Όπως ανέφερε, οι αποζημιώσεις των προηγούμενων ετών από τον παγετό έχουν αποζημιωθεί επαρκέστατα, και ευελπιστεί να γίνει κάτι ανάλογο και την εφετινή χρονιά.

Δείτε στο βίντεο τις δηλώσεις του κ. Ντορόπουλου Βαγγέλη παραγωγού,  του εντεταλμένου αντιδημάρχου Τρίπολης κ. Γεωργανόπουλου, του Λυμπερόπουλου Κωνσταντίνου παραγωγού, του διοικητή του ΕΛΓΑ κ. Ηλία Αγγελόπουλου και του κ. Τσαρούχη, επίσης παραγωγού.

Έφη Καστραντά
 

Video: 

ΑrcadiaPortal.gr Ο παγετός κατάστρεψε την παραγωγή μοσχοφίλερου Μαντινείας για το 2017


Υπάρχει 1 Σχόλιο

Δυστυχώς οι καταστροφές είναι μεγάλες και πρέπει να αρχίσει να οργανώνεται η διαδικασία. Λύσεις υπάρχουν και μάλιστα δεν είναι καινούργιες. Εφαρμόζονταν κι εδώ στην Ελλάδα τα παλιά χρόνια, απλά ξεχάστηκαν λόγω των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ. Οι καιροί όμως είναι δύσκολοι και οι αποζημιώσεις στέρεψαν, οπότε καλό είναι να αρχίσουμε να παραδειγματιζόμαστε από τους γύρω μας... http://www.agro24.gr/agrotika/proionta/georgia/ampeli/me-foties-mesa-stoys-ampelones-prostateyoyn-oi-elvetoi-ta-ampelia

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.