Ο μύλος Τζεβελέκου στο Λεβίδι: Απομεινάρια της βιομηχανικής ιστορίας της Αρκαδίας (pics)

Ο μύλος Τζεβελέκου στο Λεβίδι: Απομεινάρια της βιομηχανικής ιστορίας της Αρκαδίας (pics)

Νοέμβριος 25, 2018 - 10:01
1 σχόλια

Τρία χιλιόμετρα περίπου νοτιανατολικά από το Λεβίδι Αρκαδίας, στην περιοχή Καλλιά, στέκουν ακόμα τα απομεινάρια του μύλου του Τζεβελέκου, όπως είναι γνωστό το κτίριο της πρώτης, ας πούμε, βιομηχανικής άνθησης της Αρκαδίας στις αρχές του 20ού αιώνα.

Ο μύλος προφανώς έλαβε το όνομά του από τον ιδιοκτήτη του. Πρέπει να χτίστηκε γύρω στο 1900 και ήταν σε λειτουργία ως το 1950. Τα πρώτα χρόνια, μάλιστα, πιθανολογείται ότι λειτουργούσε ως χασισοκοπτείο, αφού η καλλιέργεια χασίς στην Αρκαδία ήταν νόμιμη περίπου ως το 1936 και μάλιστα επρόκειτο για εξαιρετικά επικερδή επιχειρηματική δραστηριότητα. Μετά, άλλαξε τη λειτουργία του και στις εγκαταστάσεις του παραγόταν αλεύρι. Μάλιστα, η άλεση γινόταν, σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, με ατμομηχανή, ενώ αναφέρεται ότι η μηχανή του τα μεταγενέστερα χρόνια λειτουργούσε με πετρέλαιο.

Ακόμα πιο ενδιαφέρουσα είναι η πληροφορία ότι στις εγκαταστάσεις του λειτουργούσε πανδοχείο, στο οποίο διέμεναν οι περαστικοί ταξιδιώτες, εκτός από τους πελάτες του μύλου.

Ο μύλος Τζεβελέκου σταμάτησε να λειτουργεί το 1950, όπως και οι περισσότεροι μύλοι στην περιοχή.

Σήμερα, η εικόνα που παρουσιάζει ο μύλος είναι εκείνη της εγκατάλειψης, καθώς, όπως φαίνεται στις φωτογραφίες, η έλλειψη συντήρησης του ιστορικού αυτού κτιρίου έχει ως αποτέλεσμα τη σταδιακή του καταστροφή: πλούσια βλάστηση έχει καλύψει τα πάντα, και μόνο η εξωτερική τοιχοποιία στέκει ακέραιη. Κάποια εσωτερικά χωρίσματα έχουν καταστραφεί ολοσχερώς, όπως και η σκεπή και το δάπεδο, ενώ δεν υπάρχει κανένα ίχνος από τα μηχανήματα, τα εργαλεία και τα λειτουργικά εξαρτήματα του μύλου. Ακόμα, πάντως, υπάρχει η εντοιχισμένη πέτρινη βρύση, από όπου θα ξεδιψούσαν ταξιδιώτες και υποζύγια.

Τα στοιχεία, από εργασία της Λεβιδιώτισσας Φωτεινής Ζάβου, Απόφοιτης Πολιτικών Δομικών Έργων.


Υπάρχει 1 Σχόλιο

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.