Ο Μητροπολίτης κκ Αλέξανδρος μαζί με κληρικούς και πολίτες στο κλάδεμα δένδρων σε ελαιώνα μοναστηρίου (photos)

Ο Μητροπολίτης κκ Αλέξανδρος μαζί με κληρικούς και πολίτες στο κλάδεμα δένδρων σε ελαιώνα μοναστηρίου (photos)

Μάρτιος 18, 2014 - 20:51

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κ. Αλέξανδρος με πενήντα Ιερείς και είκοσι  λαϊκούς προέβησαν στο κλάδεμα και την καλλιέργεια των ελαιοκτημάτων της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου Καστρίου Κυνουρίας στο Μετόχι αυτής ( Αχ. Χαραλάμπους ) στον Στόλο  της Κυνουρίας.

Η φιλοσοφία του Σεβ. Μητροπολίτου Μαντινείας και Κυνουρίας ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ είναι ότι η γη είναι η μητέρα και η ζωή μας και πρέπει να την αγαπάμε και να την δουλεύουμε, όπως ο Θεός έβαλε τους πρωτοπλάστους στον Παράδεισο « εργάζεσθαι και φυλάσειν αυτόν ».
Με αυτή την φιλοσοφία  αντιμετωπίζει και τις συμπεριφορά του αναφορικά με την περιουσία των Μοναστηρίων της Μητροπόλεως Μαντινείας και Κυνουρίας.

Το Μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου Κυνουρίας  είναι ένα από τα πρώτα Μοναστήρια της Πελοποννήσου, δημιούργημα του δεκάτου αιώνος  όπως είναι και η Μονή Φιλοσόφου της Γορτυνίας.
Όμως  η Μονή του Προδρόμου  της Κυνουρίας μετά τον θάνατον του τελευταίου Μοναχού της Ιερομονάχου Χριστοφόρου Διαμαντάκου  εγκαταλείφθηκε και κατερειπώθηκε και οι ελαιώνες της  καταπατήθηκαν και ρημάξανε.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ.κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ στον αγώνα  αναβιώσεως του Μοναστηριού του Τιμ. Προδρόμου και την διασφάλιση και αξιοποίηση των ελαιώνων του, κάλεσε σε ξέλασι εργασίας,   τους Ιερείς της Μητροπόλεως και αρκετούς λαϊκούς που με προθυμία ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Επισκόπου τους και έδωσαν το παρών.

Για  πολλοστή φορά  μια μεγάλη ομάδα κληρικών και λαϊκών έχοντας επικεφαλής  της  τον Μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κ.  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ  ξεκίνησε την Δευτέρα 17η Μαρτίου 2014  από την Τρίπολη στις επτά το πρωί με προορισμό το Μετόχι  της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου Καστρίου Κυνουρίας στο Στόλο της Κυνουρίας όπου ο ελαιώνας του Μοναστηριού.

Με την άφιξή μας στο χώρο του Μετοχίου συγκεντρωθήκαμε άπαντες στον Ιερό Ναό του Αγίου Χαραλάμπους όπου ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας τέλεσε σύντομη Ακολουθία και Προσευχή,  ενώ ομίλησε και ευχαρίστησε τους εθελοντές κληρικούς και λαϊκούς για την βοήθειά τους και την παρουσία τους.
Σκοπός της εθελοντικής  ομάδας  ήταν η  παροχή  εργασίας στα κτήματα της Μονής, δηλαδή το κλάδεμα των ελαιοδέντρων και  τον  καθαρισμό αυτών  από την χαμηλή βλάστηση.   

Η δουλειά άρχισε από νωρίς. Ο παπα - Πέτρος με τον παπα-Γιάννη, τον παπα - Δημήτρη τον παπα - Παναγιώτη και άλλους δέκα,  με τα βενζινοπρίονα  τους, έκοψαν κλάρες από τις ελιές, κλάδεψαν   μέρος των  δέντρων, έκοψαν τα αγριλίδια και  βάτα.
Οι υπόλοιποι εργάστηκαν  στο μάζεμα των κλαριών, στο κόψιμο των χορταριών, στο κάψιμο των κλαδιών,  στο στερέωμα των όχθων, στο καθάρισμα των γύρω χώρων του Ναού του Αγίου Χαραλάμπους και των ερειπίων των κτισμάτων του         Μετοχίου.

Ο Σεβασμιώτατος συμμετείχε  στην εργασία που επιτελέσθηκε  κλαδεύοντας τα ελαιόδεντρα.
Η ομάδα σιγά-σιγά προχώρησε στο καθαρισμό ικανού  αριθμού  στρεμμάτων με ελαιόδεντρα,  κλαδεύοντας και καθαρίζοντας και καίοντας.
Είχε μεσημεριάσει πλέον για τα καλά. Ο Σεβασμιώτατος εκτιμώντας τον κόπο και την προσφορά των εθελοντών  Κληρικών και Λαϊκών παρέθεσε νηστήσιμο  γεύμα στην αυλή του Μετοχίου με ψωμί, χαλβά, ελιές εκ των κτημάτων της Μονής, και οίνο  από το αμπέλι της Μονής Προδρόμου Κυνουρίας, αμπέλι το οποίο μέρος της εθελοντικής ομάδας είχε κλαδέψει, και συντηρεί όλα αυτά τα χρόνια πάντοτε με την ευλογία και την παρουσία του Σεβ. Μητροπολίτου μας.

Κλείνοντας ο Επίσκοπός μας ανανέωσε το ραντεβού του με  τους εθελοντές για την Πέμπτη  20 Μαρτίου 2014,  στο φύτεμα 1.000 κιλών σπόρου  πατάτας στο Μετόχι της Σίντζας στο Λεωνίδιο της Κυνουρίας.

Ειδήσεις: