O μικρός ναός στο υπόγειο της αναπαλαιωμένης οικίας του Γρηγορίου Ε’ στη Δημητσάνα (pics)

O μικρός ναός στο υπόγειο της αναπαλαιωμένης οικίας του Γρηγορίου Ε’ στη Δημητσάνα (pics)

Ιανουάριος 05, 2020 - 10:10
0 σχόλια

Κοντά στην πλατεία του ιστορικού χωριού της Δημητσάνας ο επισκέπτης θα βρει το Εκκλησιαστικό Μουσείο Δημητσάνας, το οποίο στεγάζεται στην αναπαλαιωμένη οικία του Γρηγορίου Ε’. Το μουσείο δημιουργήθηκε ύστερα από ιδέα και προτροπή του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως Θεόφιλου.

Ο Γρηγόριος Ε΄ (1746-1821) από τους επιφανέστερους πατριάρχες Κωνσταντινουπόλεως (1797-1798, 1806-1808, 1818-1821) εθνομάρτυρας από τους διαπρεπέστερους του απελευθερωτικού αγώνα, Άγιος της Εκκλησίας (10 Απριλίου), ανήκει εξίσου στην Εκκλησία, στο Έθνος και την Παιδεία. Παράλληλα πολυσυζητημένη μορφή, λόγω της εμπλοκής του στις ιδεολογικές συγκρούσεις του νεότερου ελληνισμού.

Γεννήθηκε το 1746 στη Δημητσάνα από φτωχή οικογένεια και το κοσμικό του όνομα ήταν Γεώργιος Αγγελόπουλος. Γονείς του ήταν ο βοσκός Ιωάννης και η Ασημίνα Αγγελοπούλου.

Μπαίνοντας στο Μουσείο, ο επισκέπτης συναντά σε πινακίδα την εξής επιγραφή: «Εν τη οικία ταύτη εγεννήθη ο Πατριάρχης Γρηγόριος ο Ε’ απαγχονισθείς τη 10 Απριλίου 1821 εν Κωνσταντινουπόλει».


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.