Ο Λογοτέχνης - Ποιητής Ηλίας Σιμόπουλος μιλά στο Arcadia Portal (video)

Ο Λογοτέχνης - Ποιητής Ηλίας Σιμόπουλος μιλά στο Arcadia Portal (video)

Οκτώβριος 03, 2011 - 17:28
1 σχόλια

Τον Λογοτέχνη-Ποιητή Ηλία Σιμόπουλο τίμησε το Π.Σ με την έναρξη της συνεδρίασης του. Ο κύριος Ηλίας Σιμόπουλος λίγα λεπτά πριν από την έναρξη της συνεδρίασης είχε την καλοσύνη να παραχωρήσει

 μια μικρή συνέντευξη στο Arcadia portal  και ν αναφερθεί στην τιμητική διάκριση του Π.Σ αλλά και στην πρόταση της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών για το Νόμπελ Λογοτεχνίας του 2011.

 

Μαθήματα σεμνότητας και ευγένειας 

 

Λακωνικός και μεστός ο λόγος του σπουδαίου Αρκά Ηλία Σιμόπουλου στο περιφερειακό συμβούλιο Πελοποννήσου. Αφού ευχαρίστησε για την πρόσκληση και για την απόδοση της τιμής , αν και σημείωσε πως δεν είναι υπέρ των τιμητικών εκδηλώσεων στα πρόσωπα, αφού τα έργα είναι εκείνα που αξιολογούνται και πρέπει να τιμηθούν, αναφέρθηκε στην δύσκολη οικονομική συγκυρία την οποία βιώνει η χώρα. Έκανε λόγο για "έντιμους ανθρώπους που μετατράπηκαν σε αδύναμες σκιές" αλλά και για το ρόλο των ποιητών, το χρέος τους να φτιάξουν τη γέφυρα που θα περάσει με ασφάλει τους ανθρώπους απο τογκρεμό στην ελπίδα , τη θέση τους  η οποία είναι δίπλα στουσ ανθρώπους. "Δεν χρειαζόμαστε φτερά για να πετάμε" είπε χαρακτηριστικά, αλλά 2 πόδια για να βαδίζουμε δίπλα στους ανθρώπους και καρδιά γενναία για να τους στηρίζουμε στις δυσκολίες."

Ο Λογοτέχνης -Ποιητής , υποψήφιος μετά απο πρόταση της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών για το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2011 είπε μστη σύντομη τοποθέτησή του  "«Οι έντιμοι άνθρωποι έγιναν σκιές στη δύσκολη περίοδο που βιώνουμε και Τι τραγική ειρωνεία για τον ποιητή σήμερα που οι αστροναύτες πάνε στους ουρανούς ο ποιητής διαπίστωσε ότι η θέση του είναι εδω στη γη, διαπίστωσε  πως δεν του χρειάζονται φτερά αλλά μονάχα δυο πόδια για να βαδίσει δίπλα στους ανθρώπους  και μια γενναία καρδιά για να τους υπερασπίζεται . Η τέχνη του δεν είναι αλλού παρά δίπλα στους ανθρώπους. Όπου καταδυναστεύεται κάθε αδύνατος, καταδικάζεται ένας αθώος εκεί είναι η θέση του. Γιατί εκεί θα βιώσει την τραγικότητα. Σήμερα σ αυτήν την κρίσιμη ώρα, θα σας θυμίσω το λόγο ενός ρώσου σκηνοθέτη που είπε : «Όταν οι λαοί βρεθούν μπροστά σ έναν αξεπέραστο γκρεμό άλλοι σκέπτονται το χάος και  άλλοι οραματίζονται την γέφυρα που θα τους σώσει. Αυτή τη γέφυρα θέλουν να χτίσουν οι ποιητές για να περάσει η ανθρωπότητα από τη σημερινή αθλιότητα στην ελπίδα.»

«Φιλοξενούμε και τιμούμε μια μοναδική προσωπικότητα και είναι τιμή για εμάς Δεν τον διέκρινε καμία ιδιοτέλεια, έναν άνθρωπο που είναι ταυτισμένος με τη ευγένεια , το χαμηλό προφίλ, έναν άνθρωπο που επάνω του βλέπουμε την διακύμανση την διακύμανση της σύγχρονης ιστορίας. Τον ποιητή λογοτέχνη επιστήμονα, σκηνοθέτη, τον άνθρωπο που δεν έφυγε από τις αρχές του , τον άνθρωπο που σε λίγες μέρες κλείνει τα 98 του χρόνια και του ευχόμαστε να ξεπεράσει κατά πολύ τα χρόνια των παραδοσιακών μας ευχών γιατί τον έχουμε ανάγκη , γιατί οι τόποι όταν περνάνε κρίσιμες ώρες έχουν περισσότερο ανάγκη τον ποιητή τους. Γιατί ο ποιητής μας γιατί η ποίηση γιατί οι μούσες ήταν αυτές που σημάδευσαν εναγώνια την ελπίδα και την προσδοκία. Γιατί η ποίηση ο ποιητής , μπορούσαν αν επανασηματοδοτήσουν την προσπάθεια που κάνει η κοινωνία, γιατί η κοινωνία χωρίς τον ποιητή δεν θα είχε κανένα μέλλον.»

Την πρόταση για την τιμή στον κ. Ηλία Σιμόπουλο είχε κάνει ο Σύμβουλος Παναγιώτης Βαλασόπουλος ο οποίος δήλωσε: «Η τιμή που απέδωσε σήμερα το Περιφερειακό Συμβούλιο στον Αρκά Λογοτέχνη Ηλία Σιμόπουλο είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε για τον μεγάλο αυτό Λογοτέχνη. Ο Ηλίας Σιμόπουλος με την στάση ζωής του, το ανεξάντλητο έργο του και τις τιμές που έχει αποδώσει στην μητέρα γη , την Αρκαδία , αποτελεί ζωντανό παράδειγμα για όλους εμάς τους νεότερους, αλλά και για όλη την πατρίδα στις δύσκολες στιγμές που περνάει. Η προσφορά του εδώ και πέντε δεκαετίες στα ελληνικά γράμματα, αποτελεί τιμή τόσο για την Αρκαδία όσο και για όλη την Πελοπόννησο και οφείλουμε το παράδειγμα του να το μεταλαμπαδεύσουμε και  εμείς στους νεότερους»

Τοποθετήθηκαν επίσης οι επικεφαλής των παρατάξεων κύριοι Δράκος, Πετράκος και Γόντικαςμιλώντας με θερμά λόγια για το έργο του κ. Σιμόπουλου και παραθέτοντας αποσπάσματα απο αυτό. 

Το σώμα στο σύνολό του σημείωσε πως δεν έχει σημασία η απόφαση για το Νόμπελ Λογοτεχνίας αφού ο Ηλίας Σιμόπουλος είναι ήδη καταξιωμένος , με έργο καθ όλα αναγνωρισμένο...

 

Video: 

youtube://v/L5hkn4CPQlg

youtube://v/J3BrbDvol3k


Υπάρχει 1 Σχόλιο

Η αλήθεια είναι οτι μπερδεύτηκα σήμερα! Πήγα στο περιφερειακό συμβούλιο για να παρακολουθήσω την τιμητική εκδήλωση στον υποψήφιο για Νόμπελ Λογοτεχνίας , Λογοτέχνη και Ποιητή Ηλία Σιμόπουλο. Εκεί όμως ενημερώθηκα απο τον Σύμβουλο που πρότεινε κιόλας την τιμη στον κ. Σιμόπουλο, αξιότιμο Παναγιώτη Βαλασόπουλο (συμπατριώτη του Λογοτέχνη), πως είναι υποψήφιος για το... Όσκαρ Λογοτεχνίας! Υπάρχει και τέτοιο; αναρωτήθηκα! Αλλά για να το λέει ο κ. Βαλασόπουλος κάτι θα ξέρει! Έφυγα και γύρισα στο σπίτι μου. Μπήκα στο blog kalimera Arkadia για ναδιαβάσω για την εκδήλωση. Εκει ενημερώθηκα πως ο κ. Σιμόπουλος είναι υποψήφιος για το Νόμπελ.. Ποίησης!!!! Μπαίνοντας αμέσως μετά στο Arcadia portal διάβασα πως είναι υποψήφιος για το Νόμπελ Λογοτεχνίας και έτσι ξαναγύρισα στην αφετηρία, σ αυτό που εξ αρχής γνώριζα δηλαδή!! Αν μπερδευτήκατε και εσείς δεν φταίω εγώαλλά τα.. γεγονότα!!!!