Ο κρυμμένος θησαυρός μνήμης του Δικαστικού Μεγάρου Τρίπολης αποκαλύπτεται (pics,vid)

Ο κρυμμένος θησαυρός μνήμης του Δικαστικού Μεγάρου Τρίπολης αποκαλύπτεται (pics,vid)

Απρίλιος 28, 2018 - 21:39
5 σχόλια

Στα υπόγεια του Δικαστικού Μεγάρου Τρίπολης είναι ακόμη χαραγμένα τα σημάδια και τα μηνύματα κυρίως μελλοθάνατων που κρατήθηκαν κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής και τα χρόνια που ακολούθησαν.

Στις δυο αίθουσες των υπογείων σώζονται μέχρι και σήμερα ζωγραφιές των μελλοθάνατων και άλλα μηνύματα που παρά το πέρασμα του χρόνου έχουν μείνει ανεξίτηλα.

Εκεί, σε αυτές τις δύο αίθουσες, παραμένει κρυμμένος ένας μοναδικός θησαυρός μνήμης. Σε ελάχιστα, περίπου 20, τετραγωνικά, μοιρασμένα σε δύο χώρους, αποκαλύπτονται ανθρώπινες πλευρές των κρατουμένων.

Ύστερα από την παραλαβή από το Δήμο Τρίπολης των αιθουσών στο υπόγειο του Δικαστικού Μεγάρου Τρίπολης από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την αξιοποίηση αυτών σε μουσειακό χώρο και μνημείο ανάδειξης της νεώτερης ελληνικής ιστορίας τα ΑΣΚΙ (Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας) και ο Σύλλογος Αρκάδων Ορειβατών Οικολόγων, διοργάνωσαν ένα διήμερο  που μεταξύ άλλων περιελάμβανε και την επίσκεψη στα υπόγεια του Δικαστικού Μεγάρου.

Το Σάββατο 28 Απριλίου  πραγματοποιήθηκε επίσκεψη και ξενάγηση στα υπόγεια του Δικαστικού Μεγάρου Τρίπολης στο πλαίσιο του διήμερου που είναι αφιερωμένο στη μνήμη του σπουδαίου ιστορικού Σπύρου Ασδραχά.

Πάρα πολύς ήταν ο κόσμος που βρέθηκε το απόγευμα στο δικαστήριο  και θέλησε να δει τα υπόγεια του μεγάρου στα οποία υπάρχει κρυμμένος ένας μοναδικός θησαυρός μνήμης.

Το διήμερο αυτό συνεχίζεται και αύριο   Κυριακή, 29 Απριλίου 2018 με μία πορεία από τα Κανελλάκια, όπου έλαβε χώρα η νικηφόρα μάχη των ανταρτών κατά των Γερμανών στις 24 Ιουνίου 1944, μέχρι το Λιμποβίσι, τόπο καταγωγής των Κολοκοτρωναίων.

Video: 

ArcadiaPortal.gr Ο κρυμμένος θησαυρός μνήμης του Δικαστικού Μεγάρου Τρίπολης αποκαλύπτεται


5 Σχόλια

Γνωστοί στις πινακοθήκες οι φιλότεχνοι. Γελάτε όμως με τον προσκυνηματικό τουρισμό και τις θεούσες!

Οι Ναζί έδιναν μπογιές στου κρατούμενους να ζωγραφίζουν τα μπουντρούμια? Στην σημερινή δημοκρατική και ψοφοδεή Ελλάδα αν μουτζουρώσεις κρατητήριο , σου σπάνε το κεφάλι. Τόσο "προχώ" οι Γερμανοι το 40-44 ?

Καποια στιγμή πρέπει να τελειώνουμε με τους αστικούς μύθους και την υπερβολή. Μας ταίζουν αριστερά παραμύθια και συναίσθημα, για να είναι ηθικά οχυρωμένοι όταν υπογράφουν αριστερά μνημόνια και ξεπουλάνε την ΔΕΗ.

οι αγωνιστές του κκε και του δσε έπρηξαν τις κτηνωδίες σε αγιονόρι, φενεό και μελιγαλά. για αυτούς μιλιά φυσικά.

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.