Ο Καθηγητής Σβολόπουλος στην Τρίπολη, προσκεκλημένος του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

Ο Καθηγητής Σβολόπουλος στην Τρίπολη, προσκεκλημένος του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

Μάρτιος 22, 2011 - 14:59
1 σχόλια

- Εκδήλωση του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου αφορμή της Εθνικής επετείου του 1821

Της  Χριστίνας Τσιορωτά

«θα επιχειρήσω να καταδείξω τις δημοκρατικές αντιλήψεις στον καιρό της Επανάσταση του 1821». Με αυτά τα λόγια ο καθηγητής Κωνσταντίνος Σβολόπουλος εισήλθε στην αίθουσα του Αποστολοπούλειου Πνευματικού κέντρου της Τρίπολης, προσκεκλημένος του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου . «Το Πανεπιστήμιο μας διοργανώνει αυτήν την εκδήλωση αφορμή της επετείου της Ελληνικής Επανάστασης και μ έναν ομιλητή που δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις» θα πει ο πρύτανης του πανεπιστημίου Θεόδωρος Παπαθεοδώρου.

 

Ο καθηγητής μέσα από μια σύντομη αλλά περιεκτική ομιλία κατέδειξε με σαφήνεια στο ακροατήριο το οποίο τον παρακολουθούσε με μεγάλο ενδιαφέρον, το πώς γεννήθηκαν, αναπτύχθηκαν, εδραιώθηκαν και τελικά εγκαθιδρύθηκαν οι δημοκρατικές αντιλήψεις. Ο καθηγητής Σβολόπουλος αναφέρθηκε στον Υψηλάντη και στις ιδέες που ενστερνίστηκε της Γαλλικής Επανάστασης , ιδέες που εύκολα κανείς  διακρίνει στο κείμενο της επαναστατικής διακήρυξης.  Το Σύνταγμα του 1864 στάθηκε καθοριστικά στην εδραίωση της λαϊκής κυριαρχίας  και πως όχι αφού με συγκεκριμένες διατάξεις ενίσχυε αυτήν. Διατάξεις όπως εκείνη για καθολική ψηφοφορία των πολιτών που έχουν συμπληρώσει το 21ο έτος  της ηλικίας τους, την σύσταση μιας και μόνης Βουλής, την προστασία προσωπικών ελευθεριών και δικαιωμάτων, την δικαστική ανεξαρτησία, την προστασία του απορρήτου της αλληλογραφίας. «Όλα τα παραπάνω Καθιέρωναν πρώιμα την εφαρμογή της δημοκρατικής αρχής» σημείωσε ο καθηγητής χαρακτηριστικά.
Η εδραίωση των ιδεών αυτών επηρέασε και την εξωτερική πολιτική της χώρας και αποτέλεσε την αιτία η Ελλάδα να συμμετάσχει στους δυο παγκοσμίους πολέμους. « Ο 20ος αιώνας εκφράζει την επαναστατική εισαγωγή νέων θεσμικών μορφωμάτων κανόνων και πρακτικών που προσδίδουν ευρύτητα στην εφαρμογή της δημοκρατικής αρχής. Εν ονόματι αυτής συμμετέχουμε στους δυο παγκοσμίους πολέμους ενάντια στον συγκεντρωτισμό  Ο Ελ. Βενιζέλος δηλώνει το 1919 «εννόησα αμέσως ότι η χώρα μου δεν έπρεπε να μείνει ουδετέρα».
Την ομιλία του καθηγητού παρακολούθησε η εκπαιδευτική κοινότητα , οι Διευθυντές Α’ Βάθμιας και Β’ Βάθμιας εκπαίδευσης Αρκαδίας, ο περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Πέτρος Μισθός, ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας Β. Γιαννακούρας, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ.Πουλοκέφαλος, ο Δήμαρχος Τρίπολης Γιάννης Σμυρνιώτης , εκπρόσωποι των αστυνομικών αρχών αλλά και εκπρόσωπος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κ Αλέξανδρου.

 

Ειδήσεις: 
Video: 

youtube://v/c4LIAEutluY


Υπάρχει 1 Σχόλιο

Την εκδήλωση πάντως δεν παρακολούθησαν οι εκπαιδευτικοί- και πως ήταν δυνατόν άλλωστε, αφού έγινε σε ώρα μαθήματος- πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και σίγουρα και οι πανεπιστημιακοί της πόλης μας. Αν θέλει το ΠΑ.ΠΕΛ. να διοργανώνει επιτυχείς εκδηλώσεις με την συμμετοχή και της πόλης, ίσως θα πρέπει να λαμβάνει υπ΄ όψιν του και κάποιες παραμέτρους που πιθανόν λανθάνουν. Εκδήλωση τιμής για την Εθνική επέτειο, δεν γίνεται τρείς μέρες νωρίτερα από την επέτειο, καθημερινή μέρα και ώρα εργάσιμη (1 το μεσημέρι!!!!), για υπηρεσίες, σχολεία, καταστήματα. Ποιός μπορούσε, ακόμα και αν ήθελε, να φύγει από το σχολείο ή από το γραφείο του, για ν΄ ακούσει τον εκλεκτό ομιλητή; Το βράδυ της ίδιας μέρας ο κόσμος θα ήταν διπλάσιος τουλάχιστον και δεν θα παρουσίαζε η εκδήλωση, αυτή την αρνητική εικόνα της αδιαφορίας και της παραίτησης...που εν πολλοίς μπορεί να μεταφρασθεί και ως απαξίωση του προσκεκλημένου. Και οπωσδήποτε πρέπει να τονισθεί, πως είναι θλιβερή πραγματικότητα, να κάνει το Πανεπιστήμιο μια εκδήλωση και ν΄απουσιάζει σύσσωμο το Πανεπιστήμιο! Τουλάχιστον για τους τύπους και από σεβασμό προς τον συνάδελφό τους Καθηγητή κ. Σβολόπουλο, θα μπορούσαν να παρευρίσκονται οι κ.κ. διδάσκοντες της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της πόλης μας. Εκτός κι αν έχουν κατηγοριοποιηθεί και εξειδικευθεί τα ενδιαφέροντα, όπως και οι σπουδές εκάστου και θεωρούνται ΄΄άχρηστες΄΄ γνώσεις τα εκτός πεδίου θέματα. Αλλά ούτε οι Πρυτανικές Αρχές δεν είχαν απαρτία, σε μια εκδήλωση που οι ίδιες αποφάσισαν ομόφωνα, όπως τόνισε ο κ. Πρύτανης στην εισήγησή του. Ας ελπίσουμε ο αξιότιμος καθηγητής κ. Σβολόπουλος, να μην αποχώρησε με τις χειρότερες των εντυπώσεων, ασχέτως με αυτά που από αβρότητα και επιείκεια δήλωσε.