Ο καθηγητής «φακελάκης» κι εμείς

Ο καθηγητής «φακελάκης» κι εμείς

Οκτώβριος 09, 2018 - 10:56
4 σχόλια

Η υπόθεση του καθηγητή του ΤΕΙ Σερρών ο οποίος επί 15 χρόνια χρηματιζόταν σε συνεργασία με γνωστό πανεπιστημιακό φροντιστήριο στην πόλη για να δώσει πτυχία ή ζητούσε σεξουαλικές χάρες από τις φοιτήτριές του είναι ανατριχιαστική για δύο λόγους. Ο ένας είναι ο προφανής: Πώς είναι δυνατόν νέοι άνθρωποι, κορίτσια και αγόρια, φοιτητές, ενδεχομένως εκατοντάδες ίσως και χιλιάδες, που πέρασαν από τα έδρανα του διεφθαρμένου καθηγητή, να καταγγέλλουν τις πράξεις του και να μην εισακούονται, αλλά και πώς είναι δυνατόν οι γονείς τους, οι οποίοι γνώριζαν για ποιον λόγο πλήρωναν τα 500 ευρώ στο συγκεκριμένο φροντιστήριο, να θεωρούν ότι είναι μια «κανονικότητα» στα ελληνικά πανεπιστήμια το πτυχίο που αγοράζεται με χρήμα.

Ο δεύτερος λόγος, είναι ότι το ΤΕΙ γνώριζε τη δράση του συγκεκριμένου «κυρίου καθηγητή», εδώ και χρόνια. Έβλεπε ότι 1.300 φοιτητές(!) έχουν κοπεί στο μάθημά του (πολλαπλασιάστε το 500 που ήταν η ταρίφα του με το 1.300 και έχετε έναν πρόχειρο απολογισμό του κέρδους που πρόσμενε αυτός ο διεφθαρμένος και διαφθορέας). Επτά μαθήματα «δίδασκε». Είχε υψηλές πολιτικές γνωριμίες αλλά και φοιτητές-«τσιράκια» που τον πλαισίωναν και του έδιναν πολύτιμες πληροφορίες για τους «πλούσιους» συμφοιτητές τους.

Είναι ανατριχιαστική η σιωπή της κοινωνίας μας σε ζητήματα σεξουαλικής παρενόχλησης, όπως ανατριχιαστική είναι και η σιωπή της μπροστά στον χρηματισμό κάθε είδους. Για να χειρουργηθείς στο νοσοκομείο, φακελάκι. Για να πάει το νήπιο στον παιδικό σταθμό της γειτονιάς σου, φακελάκι. Για να πάρεις μια άδεια από την πολεοδομία, φακελάκι.

Για να πάρεις πτυχίο, φακελάκι.

Πριν από το 2011, η ταρίφα του κυρίου καθηγητή ήταν 2.500 ευρώ για τρία μαθήματα. Μετά, έβαλε στο κόλπο ένα ζευγάρι της καλής κοινωνίας των Σερρών οι οποίοι διατηρούν φροντιστήριο. Έστελνε εκεί τους φοιτητές, έπαιρναν τα θέματα των εξετάσεων, κατέθεταν τα 500 ευρώ και αυτό ήταν όλο.

Οι συγκεκριμένοι, μάλιστα, φροντιστηριούχοι δίδασκαν στο ίδιο ΤΕΙ ως έκτακτοι!

Εύλογα αναρωτιέται κάποιος: Εκείνη η διοίκηση του ΤΕΙ δεν έβλεπε τι γινόταν με τον «καθηγητή»; Έπρεπε να συλληφθεί ύστερα από περίπου 30 χρόνια δράσης (τα ίδια έκανε και όταν εργαζόταν στη Θεσσαλονίκη) για να αποφασίσει η Σύγκλητος του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας να ασκήσει πειθαρχική δίωξη εναντίον του; Κανείς δεν αναρωτήθηκε από τους διοικούντες για ποιον λόγο τόσοι φοιτητές κόβονταν στο μάθημά του; Κανείς δεν είχε πάρει μυρωδιά τα χουφτώματα στις φοιτήτριες, τις προσβολές και τη σεξιστική και άνανδρη συμπεριφορά του απέναντί τους;

Για μένα, πρέπει να ασκηθεί δίωξη από τον Εισαγγελέα και στη διοίκηση του ΤΕΙ, και στη Σύγκλητο. Την τωρινή, την προπέρσινη, την είκοσι χρόνια πίσω. Διότι γνώριζαν και προφανώς συγκάλυπταν. Δεν την θέλουμε την αξιολόγηση στα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ, διότι ποιος μπορεί να μπει στο σπίτι μας να μας κρίνει, να μας πάρει την κουτάλα από τα χέρια, και καλύπτουμε τις βρωμιές του οίκου μας ωραιότατα για να μην χάσουμε τη θεσούλα μας, κι ας πηγαίνει η έρευνα κατά διαόλου, κι ας βγαίνουν οι «αυριανοί επιστήμονες» αγράμματοι, κι ας ζούμε την απόλυτη διάλυση.

Κι ας πέφτουν οι φοιτητές μας θύματα κακοποίησης, κι ας ξεφτιλιζόμαστε...

Η κατάντια μας ως κοινωνία και ως πανεπιστημιακή κοινότητα συνοψίζεται στην παρακάτω παράγραφο, από το ρεπορτάζ της ηλεκτρονικής έκδοσης του «Πρώτου Θέματος»:

«Το 2004 οι φήμες για τις ανορθόδοξες μεθόδους του καθηγητή φουντώνουν και οι σπουδαστές προχωρούν σε κατάληψη ως ένδειξη διαμαρτυρίας. Τότε, κατηγορήθηκε για εκβιασμό και οι φοιτητές απέκλεισαν την είσοδο ζητώντας από τη διοίκηση να λάβει τα απαραίτητα μέτρα εναντίον του. Εκείνη την περίοδο ο συλληφθείς είχε μιλήσει μπροστά στις κάμερες και αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες. Το 2007 οι φοιτητές τον γιούχαραν σε τελετή ορκωμοσίας, αλλά δεν ίδρωσε το αυτί κάποιου υπεύθυνου. Το 2012 οι καταγγελίες δημοσιεύονται στο Ιντερνετ. Την πρώτη καταχώρηση ακολουθούν και πολλές άλλες, με τους σπουδαστές να αρχίζουν να αφηγούνται τον Γολγοθά που βίωναν στη σχολή τους. Τα στόματα ανοίγουν σιγά-σιγά και το 2015 καταγράφονται ανώνυμες καταγγελίες σε βάρος του εν λόγω καθηγητή που καταλήγουν σε έγγραφη επίπληξη. Το 2013 η Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση, σε ανεξάρτητη αξιολόγηση, επισημαίνει πως το 39,5% των σπουδαστών στο ΤΕΙ Σερρών δεν ολοκληρώνει τις σπουδές του σε 4 χρόνια. Η υπόθεση με τον συγκεκριμένο καθηγητή ήρθε ξανά στη δημοσιότητα μετά από έγγραφο που έστειλε τον Φεβρουάριο ο Συνήγορος του Πολίτη, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει έρευνα της Αστυνομίας».

Έπρεπε να περάσουν 14 χρόνια για να ασκηθούν διώξεις για πράξεις γνωστές σε όλους;

Στη φωτογραφία, η πρόσοψη του φροντιστηρίου στις Σέρρες.

«Φοιτητικό Φροντιστήριο ''Το πτυχίο''»...

Γαλανιάδη Εύα

Ειδήσεις: 

4 Σχόλια

Το καθεστώς της ατιμωρησίας....παντού!!Μέχρι να λειτουργήσει η δικαιοσύνη και άν,ξύλο ή μάλλον ...στυλιάρι.Δε γίνεται αλλιώς.Δημόσιες υπηρεσίες,νοσοκομεία κλπ,τσιφλίκια των κρατικοδίαιτων,χρόνια τώρα...

Κάθαρμα και μάλιστα δεξιό, σύμφωνοι. Σκεφτείτε παράλληλα σχολή λογιστών με βάση εισαγωγής 6,300 μόρια όπου κατά 90% μαθηματικά για να βγεί ο μέσος όρος 6,3 έχουν γράψει ασσόδυα

Η λογιστική δεν είναι κβαντική φυσική. Και με 6ρια να έχεις εισαχθεί στη σχολή, μπορείς αν αλλάξεις στάση να τη διαβάσεις και να την κατανοήσεις και αργότερα.

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.