Ο καμικάζι της Ελληνικής Αεροπορίας Σμηνίας Γεώργιος Βαλκανάς που θυσίασε τη ζωή του!

Ο καμικάζι της Ελληνικής Αεροπορίας Σμηνίας Γεώργιος Βαλκανάς που θυσίασε τη ζωή του!

Νοέμβριος 08, 2015 - 16:10
2 σχόλια

ΣΜΗΝΙΑΣ Γεώργιος Βαλκανάς: Ο...Χραναίος καμικάζι της Ελληνικής ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ που θυσίασε τη ζωή του!

Η σύγκρουση ήταν μοιραία, αλλά και η αυτοθυσία του Σμηνία Βαλκανά χαρακτηριστική του φρονήματος των Ελλήνων αεροπόρων...
Πέντε αεροσκάφη ΡΖL-24 των 22 και 23 Μοιρών Διώξεως ενεπλάκησαν με ιταλικά καταδιωκτικά και βομβαρδιστικά. Ένας από τους Έλληνες χειριστές, ο Σμηνίας Γεώργιος Βαλκανάς, βρέθηκε αντιμέτωπος με εχθρικά καταδιωκτικά πάνω από τη Μόροβα.
Αφού εξάντλησε τα πυρομαχικά του, πραγματοποίησε επίθεση αυτοκτονίας, πέφτοντας πάνω σε ιταλικό καταδιωκτικό. Η σύγκρουση ήταν μοιραία, αλλά και η αυτοθυσία του Σμηνία Βαλκανά χαρακτηριστική του φρονήματος των Ελλήνων αεροπόρων.

Σε ένδειξη ελάχιστου φόρου τιμής, σας παρουσιάζουμε τους πεσόντες Αρκάδες αεροπόρους. 
Πόσοι είναι!!! Ποίοι είναι!!! Από πού είναι!!!

1 Ανθυποσμηναγός Κολοκοτρώνης Αθανάσιος
Γεννήθηκε το 1909, στη Ζάτουνα Γορτυνίας. Την 10η Απριλίου του 1935, στις καμάρες Αμαρούσιου Αττικής, κατά την διάρκεια εκπαιδευτικής πτήσης με αεροπλάνο AVRO, προσπαθώντας να εγκαταλείψει το αεροπλάνο του, λόγω βλάβης ,μπλέχθηκε στη περιστροφική κίνηση των πτερύγων του, και κατέπεσε στο έδαφος μαζί του, με αποτέλεσμα να βρει οικτρό θάνατο.

2 Επισμηνίας Βαλκανάς Γρηγόριος
Γεννήθηκε Το 1916, Στους Χράνους Αρκαδίας. Την 18η Νοεμβρίου του 1940, κατά την εκτέλεση διατεταγμένης αποστολής περιπολίας με αεροσκάφος PZL, ενεπλάκη σε αερομαχία με Ιταλικά Αεροπλάνα
Στη περιοχή ΙΒΑΝ της Αλβανίας, ΒΑ της Κορυτσάς. Όταν τελείωσαν τα πυρομαχικά του, έπεσε με το αεροσκάφος του επί ιταλικού καταδιωκτικού, με αποτέλεσμα και τα δύο αεροσκάφη μαζί με τα πληρώματά τους να πιάσουν φωτιά και να καούν.

3. Υποσμηναγός Μπαρδαβίλιας Ανστάσιος
Γεννήθηκε 1915, Στο Κεραστάρη Αρκαδίας. Την 11η Φεβρουαρίου 1941, μετά την απογείωσή του από το Κατσικά Ιωαννίνων, δέχθηκε επίθεση από σμήνος Ιταλικών αεροσκαφών, και οι σφαίρες γάζωσαν κυριολεκτικά το κορμί του, με αποτέλεσμα το αεροσκάφος του, τύπου Gladiator, να πέσει στην άκρη του αεροδρομίου και να συντριβεί στο έδαφος και σκοτωθεί και ο χειριστής.

4. Υποσμηναγός Θεοφανόπουλος Θεοφάνης
Γεννήθηκε 1920, Στο Λεοντάρι, Αρκαδίας. Στις 28 Νοεμβρίου 1941, στην επιστροφή του από διατεταγμένη αποστολή, , στο αεροδρόμιο ΑΚΙR της Ιορδανίας, με αεροσκάφος Hurrcane της 335 Μ, προσέκρουσε σε ύψωμα κατά την προσγείωση και κάηκε μαζί με το αεροπλάνο του. Πριν μεταβεί στη Μ. Ανατολή, πήρε μέρος στις επιχειρήσεις του Αλβανικού μετώπου, και εκτέλεσε μεγάλο αριθμό αποστολών με επιτυχία.

5 Επισμηνίας Σιώρης Κωνσταντίνος
Γεννήθηκε το 1934, Στο Ϊσσαρι Αρκαδίας. Την 15 Μαΐου 1942, στην Μυτιλήνη, συνελήφθη και εκτελέστηκε από τους Γερμανούς. Προηγούμενα πήρε μέρος με επιτυχία σε πολλές αποστολές του Ελληνοϊταλικού-Γερμανικού πολέμου.

6 Ανθυπολοχαγός Τριανταφύλλης Αθανάσιος
Γεννήθηκε στην Αλέα Τεγέα Αρκαδίας. Την 13η Ιανουαρίου 1944, 10 χιλιόμετρα του αεροδρομίου Μπούρκ Ελ Αράμπ της Αιγύπτου, κατά την εκτέλεση αποστολής , συγκρούσθηκε με αεροσκάφος της RAF, έπεσε και συνετρίβη στην θάλασσα, προκαλώντας τον θάνατο του χειριστή. Πριν μεταβεί στην Μ. Ανατολή, πολέμησε στην Κρήτη εναντίον των Γερμανών.

7 Ανθυποσμηναγός Γέρτος Κωνσταντίνος
Γεννήθηκε το 1952 στο Ελαιοχώρι Αρκαδίας. Σκοτώθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου 1955, στο Άραξο Αχαΐας, κατά την διάρκεια διατεταγμένης αποστολής, όταν το αεροσκάφος τύπου Φ-84G, στο οποίο επέβαινε, περιέπεσε σε περιδίνηση, με αποτέλεσμα να προσκρούσει στο έδαφος και να καταστραφεί, παίρνοντας μαζί του και τον χειριστή.

8 Σμηναγός Τυροβλάς Νικόλαος
Γεννήθηκε το1929, στα Βέρβενα Αρκαδίας. Την 24η Ιουλίου το 1961, κατά την διάρκεια εκπαιδευτικής πτήσης με αεροσκάφος F-886D, της 343 Μ παντός καιρού, έπαθε βλάβη ο κινητήρας του, και με αυτοθυσία προσπάθησε να εκτελέσει αναγκαστική προσγείωση, σε χωράφια της Ν. Αγχιάλου. Δυστυχώς δεν είχε την δυνατότητα να ανοίξει την καλύπτρα, και τα ισχυρά εγκαύματα τον προξένησαν σοβαρές βλάβες. Μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της Αθήνας, αλλά ήταν πολύ αργά.

9 Ανθυποσμηναγός Τυροβολάς Αναστάσιος 
Γεννήθηκε στα Βέρβενα Αρκαδίας. Σκοτώθηκε στις 7 Μαΐου 1969, με αεροσκάφος RF-84F της 348Μ τακτικής αναγνώρισης, όταν κατά την απογείωση, υπέστη βλάβη και κατέπεσε εντός αεροδρομίου.

10 Σμηναγός Σταυρόπουλος Βασίλειος
Γεννήθηκε το 1938 Στην Επισκοπή Αρκαδίας. Την 16η ΙΙουνίου 1970, απογειώθηκε με αεροσκάφος F-5A, για αναχαίτιση Τουρκικού στόχου, στην περιοχή Ν. της Χίου. Υπό άσχημες συνθήκες ορατότητας, ο χειριστής εκτέλεσε απότομη βύθιση να αναχαιτίσει τα τουρκικά αεροσκάφη. Το αεροσκάφος προσέκρουσε στην θάλασσα, παίρνοντας μαζί του και τον Βασίλη.

11 Σμηναγός Κάβουρας Σωκράτης
Γεννήθηκε το 1943 Στη Αλέα-Τεγέα Αρκαδίας. Την 5η Φεβρουαρίου 1991, ήταν πλήρωμα μεταφορικού αεροσκάφους σε διατεταγμένη αποστολή. Το αεροπλάνο προσέκρουσε στο βουνό 'Οθρυς της Μαγνησίας, με αποτέλεσμα να βρει τραγικό θάνατο, μαζί με όλο το πλήρωμα και επιβαίνοντες του αεροπλάνου.

12 Αντισμήναρχος Γεωργακόπουλος Θεόφιλος
Γεννήθηκε το 1941στου Τουρκολέκα Αρκαδίας. Την 20η Δεκεμβρίου 1997, σε μεταφορικό αεροσκάφος που επέβαινε και προσέκρουσε στο όρος Πάστρα της Αττικής, είχε ως αποτέλεσμα να βρεί οικτρό θάνατο μαζί με τους άλλους συνεπιβαίνοντες του αεροπλάνου.

Όλους αυτούς τους ένδοξους και αθάνατους νεκρούς, που έπεσαν για το μεγαλείο της Ελλάδας και την πρόοδο της Αεροπορίας μας, έχουμε ιερό καθήκον και υποχρέωση να τους τιμάμε.

Ας είναι αιωνία η μνήμη τους.


2 Σχόλια

Το σύνθημα της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας είναι «Αίεν Υψικρατείν», το οποίο σημαίνει «Πάντοτε να κυριαρχείς στα ύψη». Aεροπόρος θα γενώ, στη γη να μην αγγίζω, να μαι ψηλά στον ουρανό, τα σύννεφα να σκίζω. Kαι αν η μοίρα το καλεί, μια μέρα να πεθάνω, θέλω του χάρου το φιλί, μες το αεροπλάνο. Τιμή και δόξα..... Αθάνατοι.

αθάνατοι! καμικάζι είναι μόνο οι Ιάπωνες πιλότοι!

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.