Ο «Καΐρης» της Ζάτουνας

Ο «Καΐρης» της Ζάτουνας

Ιανουάριος 06, 2019 - 18:15
0 σχόλια

Αφορμή για αυτό το μικρό άρθρο, μας την έδωσε μια φωτογραφία έκπληξη!

Την εντοπίσαμε, ανέλπιστα, στο νέο δίτομο έργο του Αρκάδα συγγραφέα-ερευνητή, Πέτρου Σαραντάκη, από την Κερασιά Αρκαδίας. Ο εκλεκτός συμπατριώτης μας, ερεύνησε και έγραψε για την μετανάστευση των Αρκάδων στην Αμερική. Κατέγραψε πρόσωπα, εικόνες, καταστάσεις, γεγονότα, ημερομηνίες… Πακτωλός πληροφοριών είναι οι δυο τόμοι, που πρόσφατα τους παρουσίασε στην Νέα Υόρκη και Σικάγο. Η έρευνά του κράτησε χρόνια, συνάντησε πολλούς συμπατριώτες στην Αμερική, πρώτης, δεύτερης και τρίτης γενιάς, μίλησε κατέγραψε περιπέτειες…

Στον πρώτο τόμο, μια φωτογραφία ενός εκλεκτού συμπατριώτη μας από την Ζάτουνα, μας ξάφνιασε ευχάριστα. Στους παλαιότερους Ζατουνίτες, αυτός ο συμπατριώτης ήταν γνωστός ή και ακόμα ως όνομα ακουστός. Πολλοί όμως λίγοι τον είχαν συναντήσει, από κοντά. Οι νεότεροι, ούτε που έχουν ακούσει ποτέ τους το όνομα του. Κι όμως υπήρξε ένθερμος Ζατουνίτης, ευεργέτης του χωριού του, παραδομένος στην λήθη, όπως και κάποιοι άλλοι ευεργέτες Ζατουνίτες, που στις μέρες μας ούτε καν μνημονεύονται!

Το κανονικό του όνομα είναι, Χρήστος Νικολάου Πλασσαράς. Γνωστός και ως «Καίρης», άγνωστο πως απέκτησε αυτό το παρανόμι. Γεννήθηκε στην Ζάτουνα, το 1859, χρονιά ,κατά την οποία γεννήθηκαν ακόμη άλλα 12 αγόρια. Μόλις σε ηλικία 9 χρόνων (!), ακολούθησε τον δρόμο της μετανάστευσης για μια καλύτερη ζωή, από αυτή του χωριού του. Πρώτο πήγε στην Σμύρνη, κοντά στον συγγενή του εφοπλιστή Παν. Πανταλέων. Σε ηλικία 28 χρόνων, έφυγε από την Σμύρνη και μετέβη, το 1887, στην Αμερική, όπου και εγκαταστάθηκε, στο Μέμφις του Τενεσί. Από την εκεί δουλειά του απέκτησε αρκετά χρήματα. Πάντα έρχονταν αρωγός στις δραστηριότητες των εν Αμερική Πατριωτικών Συλλόγων. Πάντα βοηθούσε τους πτωχούς του χωριού του. Την γενέτειρά του δεν την ξέχασε ποτέ. Ανάμεσα στις άλλες του ευεργεσίες είναι η δενδροφύτευση των λόφων της Ζάτουνας, το 1918. Επέστρεψε από την Αμερική και διέμενε στην Αθήνα. Με διαθήκη του, άφησε στο Δημοτικό Σχολείο χρεόγραφα, σημαντικής αξίας, με την αξιοποίησή τους από την Σχολική Επιτροπή αγοράζονταν για τους μαθητές γραφική ύλη και αναγκαία για το σχολείο της Ζάτουνας.

Περισσότερα στοιχεία για τον συμπατριώτη μας αυτόν, δεν έχουμε. Δεν ξέρουμε αν είχε οικογένεια, ούτε πότε πέθανε. Πρέπει να αναφερθεί ότι οι συμπατριώτες του στο χωριό, τον αποκαλούσαν και Μασώνο, άγνωστο αν είχε σχέση με την Στοά, και αν είχε πως αυτή η πληροφορία έφτασε σ’ αυτούς! Η φωτογραφία του διασώθηκε από κάποια καταχώρηση στην εφημερίδα «Ατλαντίς», που εξέδιδαν οι ομογενείς στην Αμερική, και έφτασε σε μας μέσα από τις σελίδες του βιβλίου Πέτρου Σαραντάκη, έχοντας μελετήσει όλο το αρχείο της πιο πάνω εφημερίδας στην Αμερική. Αυτή η φωτογραφία είναι πριν το 1908.

Ας είναι αυτή μας η αναφορά, ένα μνημόσυνο μνήμης, στον ξεχασμένο συμπατριώτη μας και ευεργέτη μας, Χρίστο Πλασσαρά.

Από το zatounanews.gr


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.