Ο γυναίκες στην Αρκαδία αμελούν τις προληπτικές εξετάσεις (vid)

Ο γυναίκες στην Αρκαδία αμελούν τις προληπτικές εξετάσεις (vid)

Μάρτιος 01, 2017 - 14:32
0 σχόλια

Η πρόληψη σώζει τις γυναίκες: Ενημέρωση από το Παναρκαδικό για τη γυναικεία υγεία

Πολλά από τα θέματα γυναικολογικής φύσεως ανέλυσε ο Σακλαμπανάκης Γιώργος Επιμελητής Β στην κλινικής της γυναικολογικής μαιευτικής κλινικής στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο σε συνέντευξη την οποία παραχώρησε την Τετάρτη 1 Μαρτίου στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο.

Θέματα τα οποία ετέθησαν στο τραπέζι ήταν γενικά θέματα ιατρικής φύσεως όπως οι λοιμώξεις όπου ταλαιπωρούν τις γυναίκες, ενώ ακόμα τονίστηκε το πόσο σημαντικές είναι οι προληπτικές εξετάσεις, αλλά εθίγησαν και ζητήματα που αφορούν τη γυναικολογική κλινική του Παναρκαδικού.

Ο κ. Σακλαμπανάκης μίλησε για τη γυναικολογική-μαιευτική κλινική του Παναρκαδικού αναφέροντας ότι σε αυτήν υπηρετούν 3 ιατροί γυναικολόγοι οι οποίοι καλύπτουν τις ανάγκες του νοσοκομείου, αλλά πρόσθεσε ότι αν υπήρχαν και άλλοι γιατροί τα πράγματα θα ήταν σαφώς καλύτερα, και το προσωπικό δεν θα ήταν αναγκασμένο να κάνει υπερβάσεις στο ωράριο εργασίας.

Καλύπτονται οι βάρδιες καθημερινά, αλλά σαφώς χρειάζεται μια ενίσχυση

Ένα ακόμη σοβαρό θέμα το οποίο απαντήθηκε είχε να κάνει με το κατά πόσο σημαντικός είναι ο προληπτικός έλεγχος  ο οποίος γίνεται με μία σειρά εξετάσεις οι οποίες μπορούν αποδεδειγμένα να αποκαλύψουν τους επιβαρυντικούς παράγοντες, που μπορεί να τροποποιηθούν προτού προκαλέσουν προβλήματα υγείας.

Ένα από τα συχνότερα προβλήματα που απασχολούν τις νέες γυναίκες είναι οι κολπίτιδες. Με τον όρο κολπίτιδα εννοούμε τη φλεγμονή του κόλπου. Η κολπίτιδα συνήθως εκδηλώνεται με την ύπαρξη κνησμού και αυξημένων υγρών από τον κόλπο, τα οποία ορισμένες φορές είναι δύσοσμα. 

Οι γυναικολογικές λοιμώξεις πρέπει να αντιμετωπισθούν σοβαρά και μεθοδικά, καθώς η σωστή πρόληψη, ο σωστός εργαστηριακός έλεγχος και η έγκαιρη επίσκεψη στον γυναικολόγο μόλις εντοπιστούν τα πρώτα συμπτώματα βοηθούν σημαντικά στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Το Τεστ Παπανικολάου είναι μια σημαντικότατη προληπτική εξέταση κατά την οποία συλλέγουμε κύτταρα από τον τράχηλο της γυναίκας και τα εξετάζουμε στο μικροσκόπιο.
Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας αποτελεί τον δεύτερο σε συχνότητα καρκίνο στον γυναικείο πληθυσμό. Σε γυναίκες που δεν ελέγχονται τακτικά με Τεστ Παπανικολάου, ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας μπορεί να αναπτύσσεται δίχως να γίνει αντιληπτός καθώς δεν ακολουθείται από συμπτώματα. Με το Τεστ ΠΑΠ μπορούν επίσης να ανιχνευτούν ορισμένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, λοιμώξεις ή και κάποιος έρπητας.

Άρα είναι επιτακτική ανάγκη οι γυναίκες να προβαίνουν σε έλεγχο και ανίχνευση για καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, μέσω του τεστ ΠΑΠ, διαδικασία με την οποία εντοπίζονται κι άλλες ιογενείς λοιμώξεις.

Σε ερώτηση για το αν οι γυναίκες από την ευρύτερη περιοχή της Αρκαδίας είναι τακτικές στον έλεγχό τους, ο κ. Σακλαμπανάκης ανέφερε ότι δυστυχώς οι γυναίκες στην Αρκαδίας θα μπορούσαν να τα πάνε ακόμα καλύτερα, γιατί τα περιστατικά τα οποία υπάρχουν κάποιες ενδείξεις για κάποιο πρόβλημα υγείας τα οποία υπάρχουν στο  Παναρκαδικό Νοσοκομείο είναι περισσότερα από αυτά των προληπτικών εξετάσεων.

Ο γιατρός μεταξύ άλλων μίλησε και για τη μαστογραφία η οποία πλέον συμπεριλαμβάνεται στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης του ΕΟΠΥΥ, με αποτέλεσμα πλέον να έχουν πρόσβαση σε αυτήν ακόμα και οι μη έχουσες την οικονομική δυνατότητα γυναίκες, κάτι που θα συμβάλλει δραστικά στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού.

Θα έπρεπε να βελτιωθεί το ποσοστό των γυναικών που κάνουν προληπτικά τις εξετάσεις

Σε ερώτησή μας για το αν έχει αυξηθεί το ποσοστό των γυναικών που κάνουν προληπτικά τις εξετάσεις της μαστογραφίας και του test Παπανικολάου, στα δημόσια νοσοκομεία, ο γιατρός ανέφερε ότι οι γυναίκες δεν επιλέγουν τις δημόσιες δομές, καθώς δεν γνωρίζουν ότι και οι γυναίκες που είναι ανασφάλιστες μπορούν να κάνουν δωρεάν τις εξετάσεις που περιλαμβάνει ο προληπτικός γυναικολογικός έλεγχος.

Ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο συχνός καρκίνος στις γυναίκες και αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου σε ηλικίες 45-60 ετών. Σύμφωνα με την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία, στην Ελλάδα εμφανίζονται περίπου 4.500 νέα περιστατικά κάθε χρόνο, ενώ η συγκεκριμένη μορφή καρκίνου αποτελεί το 25% των καρκίνων στις γυναίκες.

Φτάνει να αναφέρουμε ότι οι γυναίκες που υποβάλλονται σε προληπτικό έλεγχο με ψηφιακή μαστογραφία έχουν θνησιμότητα 4,7%, ενώ για σε όσες δεν υποβάλλονται σε μαστογραφία, το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται σε 56%.
Ενώ οι περισσότερες γυναίκες γνωρίζουν ότι θα πρέπει να υποβάλλονται σε τακτικό έλεγχο, ιδίως από μια ηλικία και μετά, αμελούν να προβούν ακόμη και στις στοιχειώδεις ετήσιες γυναικολογικές εξετάσεις.

Η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να σώσει τη ζωή μιας γυναίκας με καρκίνο του μαστού

Όλες οι γυναίκες πρέπει να κάνουν συχνή αυτοεξέταση, δηλαδή να ψηλαφούν τους μαστούς τους και τις περιοχές κοντά στις μασχάλες. Από κάποια ηλικία και μετά η εξέταση της μαστογραφίας θα πρέπει να γίνεται ανελλιπώς κάθε χρόνο.

Aκολουθεί βίντεο

Έφη Καστραντά

Ειδήσεις: 
Video: 

ArcadiaPortal.gr Η πρόληψη σώζει τις γυναίκες: Ενημέρωση από το Παναρκαδικό για τη γυναικεία υγεία


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.