Ο Γρηγόρης Σαράντης στο τιμόνι των Ακαδημιών της ΑΕΚ

Ο Γρηγόρης Σαράντης στο τιμόνι των Ακαδημιών της ΑΕΚ

Μάρτιος 19, 2017 - 13:46
0 σχόλια
Το SDNA παρουσιάζει την ιστορία του Γρηγόρη Σαράντη, του ανθρώπου που αναλαμβάνει να τρέξει το πρότζεκτ των Ακαδημιών της ΑΕΚ. Ο επιτυχημένος επιχειρηματίας, ο βαμμένος ΑΕΚτζής, ο ευεργέτης του Λεωνιδίου!
 
Καταναλωτή, προσοχή: Ακολουθεί τοποθέτηση προϊόντων: Str8, Noxzema, B.U., C-Thru, Elode, bioten, carroten, Orzene, incobaby, prosar, Μυρτώ, vidal, denim, coppertone, strep, sanitas, ava, teza, pyrox, vapona, camel, lanes, solene, tous, Estee Lauder, Salvadore Ferragamo, Prada, Nina Ricci, Cartier και πάει λέγοντας. Πρόκειται για μερικές από τις πενήντα και πλέον ετικέτες που ανήκουν ή διανέμονται από τον όμιλο Σαράντη. Στη σημερινή της μορφή, είναι μια πολυεθνική που έχει κάνει άνοιγμα σε όλη την Ευρώπη, έχει διεισδύσει στην αφρικανική αγορά και παγκοσμίως έχει εισπράξεις από τις πωλήσεις κοντά στα 170 εκ. ευρώ. Στην πιο απλή της μορφή είναι μια ιστορία που μοιάζει με την ΑΕΚ!

Ο παππούς στην Πόλη!

Ένας σπουδαίος αθλητικός σύλλογος ιδρύεται το 1924 στην Αθήνα. Μέσα σε μια μικρή επιχείρηση λαμβάνεται η ιδέα που υλοποιείται περίπου 40 μέρες μετά. Στην Κωνσταντινούπολη, απ’ όπου εκείνοι οι δύο άνθρωποι είχαν φύγει, η ελληνική κοινότητα είναι ακόμα τεράστια. Ο Γρηγόρης Σαράντης ξεκινάει με ένα μικρό μαγαζί στην Πόλη το 1930. Καταπιάνεται με το εμπόριο καλλυντικών και για σχεδόν 25 χρόνια καταφέρνει να μεγαλώνει την προσωπική του επιχείρηση.

 

Τα γεγονότα στην Κωνσταντινούπολη το 1955 τον αναγκάζουν μαζί με χιλιάδες ακόμα Έλληνες να ξεσπιτωθούν. Οι καταγεγραμμένες ζημιές των Σεπτεμβριανών αναφέρουν ολική καταστροφή 1.004 σπιτιών, 4.348 καταστημάτων 27 φαρμακείων, 26 σχολείων και φυσικά πέρα από την ανθρώπινη δυστυχία, φέρουν ένα τεράστιο οικονομικό πλήγμα στην ελληνική κοινότητα. Ο Γρηγόρης Σαράντης, Αρκάς στην καταγωγή, αφήνει την Κωνσταντινούπολη και το 1956 η εταιρία του μεταφέρεται στην Αθήνα.  

 

Στην Αθήνα θα γεννηθούν τα δύο του εγγόνια, τα οποία ήταν εκείνα που εκτόξευσαν την εταιρία. Ο όμιλος Σαράντη θα ξεκινήσει στη δεκαετία του ’70 την παραγωγή καλλυντικών με την επωνυμία Prosar και Clochard, ενώ η κίνηση που θα αλλάξει επίπεδο στην εταιρία είναι η συνεργασία με την Estee Lauder και η εισαγωγή επώνυμων καλλυντικών στην Ελλάδα. Από τα μέσα του 1980 κι έπειτα, μετά δηλαδή την ενεργοποίηση του Κυριάκου και του Γρηγόρη, ο όμιλος γιγαντώνεται, εισάγεται στο Χρηματιστήριο, χάνει με την εξαγορά της «Αθηναίας» σχεδόν 30 εκατομμύρια ευρώ, όμως κατορθώνει και επανακάμπτει.

 

Μέσα στη νέα χιλιετία, ο όμιλος θα έχει αλλάξει επίπεδο. Θα προσθέσει σήματα όπως τα Sanitas, Τeza, Camel, Carroten, το Bioten, το Orzene, το STR8, το BU, το C-THRU, θα το 2014 θα εξαγοράσει τα σήμερα Noxzema και AVA από τον πολυεθνικό κολοσσό της Procter & Gamble.  Στο μεσοδιάστημα θα έχει επεκταθεί στα Βαλκάνια και στην κεντρική Ευρώπη, θα κάνει εξαγωγές στην Αφρική, θα έχει μεταφέρει την παραγωγή στη Ρουμανία (για να επανέλθει πριν λίγο καιρό στα Οινόφυτα) και θα έχει το 2016 πωλήσεις ύψους 159,64 εκ. ευρώ παγκοσμίως!

 

Ο Γρηγόρης και το Λεωνίδιο!
 
Αριθμοί, ανάπτυξη, κρίση, αποτυχία, πωλήσεις, ευρώ και τίποτα ποδοσφαιρικό. Τίποτα, μέχρι να φτάσουμε στον Γρηγόρη Σαράντη. Γεννημένος στα τέλη της δεκαετίας του ’50, απόφοιτος της τάξης του 1977 από το κολέγιο Αθηνών, φανατικός ΑΕΚτζής και ΟΝΝΕΔίτης με… παράσημα στη γνωστή βουλευτομάνα ΟΝΝΕΔ Κολωνακίου!! Οι εχθροί του τον κατηγορούν ότι στα χρόνια διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ βρήκε τρόπους να τα έχει καλά με την κυβέρνηση, παρά τις προσωπικές του πεποιθήσεις, ωστόσο δεν υπάρχει κανένα σκάνδαλο – ούτε καν υποψία – για να του προσάψουν.

 

Το όνομά του δεν εμπλέκεται για πρώτη φορά με την ΑΕΚ. Σε ένα αφιέρωμα για το ιδιοκτησιακό καθεστώς στην Ένωση από τον Ιούνιο του 2001 αναφέρεται στην εφημερίδα το «Βήμα»: «Γρηγόρης Σαράντης (ιδιοκτήτης εταιρείας καλλυντικών): Ο αδελφός του Κυριάκος και ο κ. Σάμι Φάις (στέλεχος της Nike) τον παρότρυναν να συναντηθεί με τον κ. Στάθη για να συζητήσει το ενδεχόμενο, αλλά η διαπραγμάτευση δεν προχώρησε».

 

16 χρόνια μετά, ο πρόεδρος του ομίλου Σαράντη επανέρχεται στο προσκήνιο. Τι τον έφερε κοντά στην ΑΕΚ; Ο γιος του Αλέξανδρος παίζει στην U14, θεωρείται εξαιρετικά ταλαντούχος και δεν αποκλείεται να κάνει καριέρα στην Ένωση. Ο Αλέξανδρος και η Κατερίνα είναι τα δίδυμα που έφερε στον κόσμο η Σταρ Ελλάς του 1993 Μάνια Ντέλου, παντρεμένη από το 2001 με τον Γρηγόρη. Τα παιδιά ήρθαν στον κόσμο το 2004 και το ζευγάρι ήταν από τα πλέον χαμηλών τόνων και αγαπημένα μέχρι να ανταμώσουν με το… τρισκατάρατο 2016! Η είδηση για τον χωρισμό τους τον προηγούμενο Σεπτέμβριο ήταν μια από τις ελάχιστες φορές που απασχόλησαν τα έντυπα ποικίλης ύλης.
Κι ενώ η ΑΕΚ είναι το όνομα που όλοι θα ασχοληθούν και η μεγάλη του αγάπη, η ενασχόληση του Γρηγόρη Σαράντου με το ποδόσφαιρο δεν είναι κάτι καινούργιο. Από το 1998 ως το 2004 ήταν ο βασικός χρηματοδότης του Λεωνιδίου που έφτασε να παίξει στη Γ’ Εθνική και αποχώρησε μετά τον υποβιβασμό της ομάδας για οικονομικούς λόγους. Δεν έπαψε, ωστόσο, να βοηθάει την ομάδα με διαφορετικούς τρόπους. Με δική του δωρεά δημιουργήθηκαν δύο γήπεδα (5Χ5 και 8Χ8) -τα οποία πήραν το όνομα του γιου του- για να ενισχυθούν οι ακαδημίες του συλλόγου, ενώ πέρυσι ανέλαβε εξ ολοκλήρου την αντικατάσταση χλοοτάπητα στο δημοτικό γήπεδο του Λεωνιδίου.
 
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των τοπικών μέσων, την άσχημη κατάσταση διαπίστωσε ο ίδιος παρακολουθώντας αγώνα και ζήτησε να βοηθήσει. Μέσα σε τρεις μήνες η ολική ανακατασκευή που περιλάμβανε πλήρη αφαίρεση υφιστάμενου χλοοτάπητα, ανακατασκευή υποστρώματος, αρδευτικού δικτύου, δικτύου απορροής όμβριων υδάτων και τοποθέτηση προκατασκευασμένου χλοοτάπητα υψηλών προδιαγραφών, είχε ολοκληρωθεί.
 
Όπως φαίνεται ότι σκοπεύει να κάνει και με τις ακαδημίες της ΑΕΚ. Να τις ανακατασκευάζει για το καλύτερο…
 
 
 
Ειδήσεις: 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.