Ο Γιώτης Κιουρτσόγλου στο Arcadia Portal για τους Human Touch, τη μουσική και το ελληνικό κοινό

Ο Γιώτης Κιουρτσόγλου στο Arcadia Portal για τους Human Touch, τη μουσική και το ελληνικό κοινό

Δεκέμβριος 10, 2019 - 12:11
0 σχόλια

Το τηλέφωνο χτυπά την προκαθορισμένη ώρα. Από την άλλη άκρη της γραμμής, η φωνή προδίδει έναν ευγενή, ανεπιτήδευτο άνθρωπο. Καθώς μιλάμε με τον Γιώτη Κιουρτσόγλου, ο οποίος μαζί με τους David Lynch και Σταύρο Λάντσια απαρτίζουν ένα από τα μακροβιότερα μουσικά γκρουπ, τους Human Touch, που μετράνε 24 χρόνια ύπαρξης, μουσικής συνύπαρξης και παρουσίας, η κουβέντα μας ξεδιπλώνεται αβίαστα -και εγώ μακαρίζω τη δουλειά μου.

Γεννημένος στην Κοζάνη, ο Γιώτης Κιουρτσόγλου μού λέει ότι η πόλη του είναι αδελφή με την Τρίπολη: Και οι δύο ήταν κάποτε οι πιο φτωχές πόλεις στην Ελλάδα. Τις ένωνε η καλλιέργεια καπνού, το πάλαι ποτέ. Μετά, η Κοζάνη γνώρισε τον πλούτο με τα εργοστάσια λιγνίτη. Τώρα, στο κατώφλι της μεταλιγνιτικής εποχής, Κοζάνη και Αρκαδία βρίσκονται μπροστά σε μια νέα πρόκληση.

Από την Κοζάνη στη Θεσσαλονίκη όπου σπούδασε ηλεκτρολόγος και μουσική, που ήταν «το όνειρό του». Σχημάτιζε γκρουπ με φίλους, μάλιστα κάποια από αυτά παίζουν ακόμα. Και ο ίδιος συμμετέχει σε πολλές τέτοιες συμπράξεις, κάποιες από τις οποίες κρατούν πολλά χρόνια.

Οι Human Touch σχηματίστηκαν το 1996. Η πρωτη συνάντησή τους έγινε στην παρουσίαση του άλμπουμ του David Lynch «Little Song». Οι σπουδές στην Αμερική, κοινές και για τους τρεις. Όπως και οι επιρροές της μουσικής της. Ο χαρακτήρας της τζαζ και η ιδιαίτερη λειτουργία της, είναι η συνένωση, η ενσωμάτωση στοιχείων από διαφορετικές περιοχές: στη Λατινική Αμερική οι λάτιν ρυθμοί, στη Βόρεια Αμερική τα μπλουζ. Η σύνθεση, με κέντρο έναν εσωτερικό ρυθμό, είναι η μαγεία αυτής της μουσικής, που στα χέρια των Human Touch γίνεται και ελληνική. Η διασκευή του παραδοσιακού «Γιάννη μου, το μαντήλι σου» ενσωματώνει υφές, χρώματα και μουσικούς τρόπους «ξένους» και «ελληνικούς».

Το συγκρότημα συνυπάρχει και συμπορεύεται επί τόσα χρόνια, χάρις στον σεβασμό, στην κατανόηση, στη δικαιοσύνη, στην ανάγκη για δημιουργία, στην ελευθερία των μελών του να εκφραστούν μέσω της κοινής τους πλέον ταυτότητας, αλλά και έξω από αυτήν. Οι Human Touch δεν έχουν... συμβόλαιο γάμου. Και αν μπορούμε να το θέσουμε έτσι, το μυστικό της πολυετούς τους σύμπραξης είναι η έλλειψη εγωισμού και η αμοιβαία κατανόηση της ανάγκης τους για ελευθερία. «Οι Human Touch δεν έγιναν με σκοπό να γίνουν. Δεν ενδιαφέρονται να αποδείξουν την οντότητά τους ως συγκρότημα. Όταν δίνεις αέρα σε κάτι, γίνεται με τον χρόνο και χωρίς πίεση».
 

Είναι ωραίο να βλέπεις να δημιουργείται μια ταυτότητα από τρεις διαφορετικούς μουσικούς. Είναι ευτυχία να βλέπουμε τους εαυτούς μας να μεγαλώνουμε μέσα από αυτή τη διαδικασία.

Δεδομένου ότι η μουσική των Human Touch δεν θεωρείται «εύκολη» για τα αφτιά του μέσου Έλληνα, ας το πούμε έτσι, και με δεδομένη επίσης τη μεγάλη επιτυχία που γνωρίζει το συγκρότημα στο εξωτερικό, τον ρωτώ τι ανταπόκριση έχει στο ελληνικό κοινό η μουσική τους. Ο Γιώτης Κιουρτσόγλου απαντά αβίαστα ότι το ελληνικό κοινό είναι από τα καλύτερα στον κόσμο. Και αναλαμβάνει, ως μουσικός, την ευθύνη: «Εσύ, ο καλλιτέχνης θα φέρεις τον κόσμο. Εσύ θα τον κάνεις να σε ακούσει. Πιστεύω ότι είναι ευθύνη του καλλιτέχνη να τραβήξει το ενδιαφέρον του άλλου, να ρίξει το πέπλο και να τον πάρει μαζί του. Το ελληνικό κοινό είναι από τα πιο ζεστά ''κοινά''. Ακόμα και μεγαλύτεροι άνθρωποι, όχι μόνο νέοι. Έχουμε παίξει σε χωριά και η ανταπόκριση ήταν συγκλονιστική».

Τον ρωτώ αν θα κάνουν κάποια εμφάνιση στο εξωτερικό. Μου απαντά ότι τα πράγματα έχουν δυσκολέψει πολύ ως προς τη μετακίνηση των μουσικών. Θεωρητικά, ο πλανήτης μας με τα σημερινά μέσα θα έπρεπε να είναι «μια σταλιά», όμως είναι εντελώς ασύμφορο πλέον για τους μουσικούς να ταξιδέψουν. Ο κ. Κιουρτσόγλου αναφέρεται στα πανάκριβα εισιτήρια, στην υποχρέωση πλέον να κλείνει ο καλλιτέχνης θέση και για το μουσικό του όργανο και στο γεγονός ότι η μετακίνηση ενός μουσικού κοστίζει περισσότερο και από την αμοιβή του.

Οι Human Touch στα τόσα χρόνια συνύπαρξης έχουν ηχογραφήσει ελάχιστα άλμπουμ, όλα διαμάντια. Με αφορμή αυτή την πραγματικότητα, συζητάμε λίγο για τη μουσική ως εμπόρευμα. Ο ίδιος χαίρεται που το βινύλιο επιστρέφει, καθώς είναι και το υλικό όπου ο ήχος αποθηκεύεται χωρίς να συμπιεστεί και να χάσει σε ποιότητα, όπως συμβαίνει με το CD. «Το βινύλιο είναι χειροπιαστό, και είναι μια ιεροτελεστία να βάλεις να ακούσεις έναν δίσκο», λέει.

Τελειώνουμε την κουβέντα μας με τη βεβαιότητα ότι οι Τριπολίτες θα νιώσουν το «ανθρώπινο άγγιγμα» της μουσικής των Human Touch όπως νωρίτερα το κοινό του Ναυπλίου και του Άστρους και δίνουμε ραντεβού για την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου στις 21:30 στη Φωλιά του Κούκου.

Τιμές εισιτηρίων: Προπώληση: 11 ευρώ, στην είσοδο 13 ευρώ, για φοιτητές, ΑμεΑ και ανέργους 10 ευρώ

Προπώληση: Φωλιά του Κούκου, 28ης Οκτωβρίου 18
                     Music Center Γεωργίου Α' 3
                     Φωτογραφείον 28ης Οκτωβρίου 22
                     iFast Repair Τάσου Σεχιώτη 37

Γλυκοπωλείο, Ισαάκ και Σολωμού 24

Διοργάνωση Πέρα Βρέχει... Άρτον και Θεάματα

 

Γαλανιάδη Εύα


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.