Ο γαλαξίας της Ανδρομέδας από το αστεροσκοπείο Ασέας

Ο γαλαξίας της Ανδρομέδας από το αστεροσκοπείο Ασέας

Αύγουστος 12, 2018 - 21:30
0 σχόλια

Αγαπητοί φίλοι, άλλη μια φωτογραφία από το αστεροσκοπείο Ασέας που δείχνει και τις τρομερές δυνατότητες που δίνει στην επιστήμη της αστρονομίας η αστροφωτογραφία. Με έκθεση 5 λεπτών καταφέραμε να καταγράψουμε τον γαλαξία της Ανδρομέδας (Μ31) καθώς και τον συνοδό νάνο γαλαξία Μ110 (πάνω αριστερά από το φωτεινό πυρήνα) o οποίος είναι 12.000 φορές πιο αμυδρός!

Ο γαλαξίας της Ανδρομέδας βρίσκεται σε απόσταση 2.500.000 ετών φωτός από τη Γη. Το φως λοιπόν που καταγράφηκε στον φακό του αστεροσκοπείου ξεκίνησε πριν 2.500.000 χρόνια. Όλα τα υπόλοιπα αστέρια που βλέπετε ως φωτεινά σημεία στην φωτογραφία είναι αστέρια του δικού μας Γαλαξία. Το λαμπρό μπλε αστέρι κάτω ακριβώς από τον δίσκο της Ανδρομέδας απέχει 617 έτη φωτός. Ο γαλαξίας της Ανδρομέδας λοιπόν βρίσκεται 4000 φορές βαθύτερα στο διάστημα απ' ότι αυτό το άστρο. Στο μέλλον βέβαια αυτό θα αλλάξει καθώς ο Γαλαξίας μας με την Ανδρομέδα πλησιάζουν και τελικά θα συγχωνευτούν σε 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια. Που είναι πραγματικά μεγάλο χρονικό διάστημα.

Σύλλογος Αστροφυσικής Ασέας

 

Ειδήσεις: 
Tags: 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.