Ο εξαιρετικής αρχιτεκτονικής Πύργος του Τρικαλίτη στον Άγιο Πέτρο Κυνουρίας (pics)

Ο εξαιρετικής αρχιτεκτονικής Πύργος του Τρικαλίτη στον Άγιο Πέτρο Κυνουρίας (pics)

Αύγουστος 20, 2015 - 14:10
1 σχόλια

Ο Άγιος Πέτρος, το πνιγμένο στο πράσινο κεφαλοχώρι της Αρκαδίας, έχει πολλές χάρες. Προσφέρει στον επισκέπτη ολοκληρωμένη τουριστική υποδομή, μοναδικά ντόπια προϊόντα και μια φύση ανεξάντλητη. Εκτός από το μοναστήρι της Παναγίας Μαλεβής, εκτός από την εκκλησία ων Αποστόλων Αγίου Πέτρου και Παύλου, στα σπλάχνα του βρίσκεται και ο πύργος του Τρικαλίτη ή αλλιώς ο πύργος του Αγά.

Ο πύργος του Τρικαλίτη είναι ένας επιβλητικός διώροφος πύργος εξαιρετικής αρχιτεκτονικής που βρίσκεται 5 λεπτά με τα πόδια από την πλατεία του Αγίου Πέτρου. Έως τις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας μαράζωνε, αλλά κάποια στιγμή πάρθηκε η απόφαση αποκατάστασής του μέσω δωρεάς από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Η αλήθεια είναι ότι δεν γνωρίζουμε πολλά πράγματα για το παρελθόν του. Αυτό που ξέρουμε είναι ότι χτίστηκε γύρω στο 1800 και χρησιμοποιείτοως οχυρή κατοικία για τον τοπικό αγά. Αρχιτεκτονικά παρουσιάζει ενδιαφέρον, όντας χαρακτηριστικό παράδειγμα αρκαδικής αρχιτεκτονικής. Όμως, δεν πρόκειται για απλή οικία: διαθέτει οχυρωματικές προσθήκες, δηλαδή πολεμίστρες και ζεματίστρα.

Η ζεματίστρα ή αλλιώς καταχύστρα, απαντά στα περισσότερα κάστρα και στους περισσότερους πύργους του ελλαδικού χώρου. Επρόκειτο για μια υπέρθυρη κατασκευή ή έναν εξώστη με διάτρητο δάπεδο, από το οποίο οι αμυνόμενοι έριχναν στους επιτιθέμενους καυτό λάδι, προκειμένου να τους αποκρούσουν.

Κατά τη διάρκεια της ελληνικής επανάστασης, ο πύργος χρησιμοποιήθηκε ως κρυφό σχολειό, ενώ τα τελευταία χρόνια είχε αφεθεί στην τύχη του. Μετά την αποκατάστασή του το 2007, εγκαταστάθηκε στο εσωτερικό του μικρό λαογραφικό μουσείο που άνοιγε κατά περιόδους.

Σήμερα, ο πύργος του Αγά ή Τρικαλίτη, διασωζόμενο μνημείο του 18ου αιώνα,φιλοξενεί τη λαογραφική συλλογή του χωριού.

Με αφορμή τη διοργάνωση «Τάνεια 2015», και προκειμένου να ενισχυθεί με αντικείμενα το λαογραφικό μουσείο, και επ’ ευκαιρία της παρουσίασης του πύργου του Τρικαλίτη στο κοινό, οι διοργανωτές παρακαλούν όποιον έχει παλαιά αντικείμενα ή κειμήλια να τα παραχωρήσει στο λαογραφικό μουσείο ή ακόμα και να τα δωρίσει σε αυτό. Τα παλιά αντικείμενα είναι γνώση πολύτιμη για τις μελλοντικές γενιές.

Οι φωτογραφίες είναι από σελίδα κοινωνικής δικτύωσης


Υπάρχει 1 Σχόλιο

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.