Ο Εθνικός Σχεδιασμός για τα απορρίμματα και η απάντηση της Περιφέρειας

Ο Εθνικός Σχεδιασμός για τα απορρίμματα και η απάντηση της Περιφέρειας

Ιούνιος 03, 2015 - 11:59
4 σχόλια

Προς διαβούλευση ο Εθνικός Σχεδιασμός Διαχείρισης Απορριμμάτων - Οι Δήμοι αναλαμβάνουν πλήρως τη διαχείριση - Περιφέρεια Πελοποννήσου: «Θα υπερασπιστούμε τον θεσμό της αιρετής Περιφέρειας»

Σύμφωνα με δημοσίευμα των «Νέων» της Τρίτης 2 Ιουνίου, η διαχείριση των απορριμμάτων περνάει στους Δήμους. Όπως αναφέρει η εφημερίδα, ακόμα και εντός της εβδομάδας αναμένεται να τεθεί προς δημόσια διαβούλευση κυβερνητική πρόταση για τον Εθνικό Σχεδιασμό για τα απορρίμματα, η οποία προβλέπει οι Δήμοι να έχουν τον κύριο λόγο στη διαχείρισή τους, όπως είχε αναφέρει και ο αρμόδιος υφυπουργός Περιβάλλοντος κ. Γ. Τσιρώνης στην Τρίπολη, κατά τη συνάντηση που είχε με τον περιφερειάρχη κ. Π. Τατούλη και τους δημάρχους της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Αυτό που ενδιαφέρει την κυβέρνηση, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, είναι οι Δήμοι να φροντίζουν για τη διαχείριση των απορριμμάτων τους, αναλαμβάνοντας όλον τον κύκλο της επεξεργασίας και της αξιοποίησής τους. «Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούν να συνεργάζονται με κοινωνικές επιχειρήσεις όλων των μορφών», δηλαδή ότι θα μπορούσε, για παράδειγμα, μια ομάδα ανέργων να κάνει μια Προγραμματική Σύμβαση με τον εκάστοτε Δήμο για την ανακύκλωση, όπως αναφέρει η εφημερίδα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, θα ακολουθήσει η εναρμόνιση των Περιφερειακών Σχεδιασμών Διαχείρισης Απορριμμάτων με τον νέο Εθνικό Σχεδιασμό.

Ωστόσο, δεν υπάρχει ξεκάθαρη απάντηση ως προς το πώς θα γίνει αυτό, ακόμα τουλάχιστον. Και τούτο διότι σε πολλές περιπτώσεις σε όλη τη χώρα έχουν προχωρήσει οι ΣΔΙΤ με την ανάδειξη αναδόχων, όπως και στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, της οποίας ο διαγωνισμός βρίσκεται στο τελικό στάδιο. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο υφυπουργός Περιβάλλοντος διαφωνεί κάθετα ως προς την ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα των 150.000 τόνων τον χρόνο για 27 έτη που υπάρχει ως όρος στη ΣΔΙΤ, καθώς, όπως τονίζει, στόχος είναι το υπόλειμμα συνεχώς να μειώνεται -μάλιστα, κάνει λόγο για υπόλειμμα που δεν θα ξεπερνά ετησίως τους 60.000 τόνους.

Σύμφωνα με τον Εθνικό Σχεδιασμό, ο κύκλος «ανακύκλωση - επανάχρηση - κομποστοποίηση - υπόλειμμα» θα ολοκληρώνεται σε επίπεδο Δήμου ή Νομού, ενώ σκοπός είναι το υπόλειμμα να μειώνεται συνεχώς και τα οικονομικά οφέλη που θα προκύπτουν από τον παραπάνω κύκλο να τα καρπώνονται οι Δήμοι. Μάλιστα, το υπουργείο αναμένει σημαντικά έσοδα από τη διαλογή στην πηγή: 10.000-12.000 νέες θέσεις εργασίας και κύκλο εργασιών άνω του 1,2 δισ. ευρώ έως το 2020.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

Σε επικοινωνία που είχε με το ArcadiaPortal.gr, η αντιπεριφερειάρχης κυρία Ντίνα Νικολάκου επισημαίνει ότι η κυβέρνηση ακόμα δεν έχει τοποθετηθεί επί της ουσίας και ότι υπάρχει έλλειψη σχεδίου από την πλευρά της, ενώ δεν έχει δώσει ξεκάθαρη απάντηση ούτε για τη χωροταξία ούτε για τη χρηματοδότηση αλλά ούτε και για την τεχνολογία. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου, από την πλευρά της, υπενθυμίζει ότι έχει προχωρήσει τον δικό της σχεδιασμό για τα απορρίμματα, ο οποίος βρίσκεται στο τελικό στάδιο και βρίσκεται προς έγκριση στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Επίσης, υπογραμμίζει ότι δεν θα αποδεχθεί «να θέσουν ζητήματα κάποιοι σε αρχικό στάδιο, όταν υπάρχει σχεδιασμός για την ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων σε τελικό στάδιο» και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας ότι η Αυτοδιοίκηση είναι ο πυλώνας της δημοκρατίας και ότι «ο σεβασμός των θεσμών και οι διακριτοί τους ρόλοι αποτελούν βασική αρχή της δημοκρατίας».

Πιο συγκεκριμένα, η κυρία Νικολάκου επισημαίνει: «Από τις έως σήμερα εξαγγελίες και δημόσιες δηλώσεις του κ. Τσιρώνη σε ό,τι αφορά τον Νέο Αναθεωρημένο Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων, είναι εμφανές ότι δεν υπάρχει κανένας απολύτως σχεδιασμός άμεσα υλοποιήσιμος, προκειμένου να λυθούν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας σχετικά με την επεξεργασία και την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων. Η έλλειψη σχεδίου έγινε απολύτως ορατή και στην πρόσφατη επίσκεψη του κ. υπουργού στην Πελοπόννησο. Δεν υπάρχει ξεκάθαρη απάντηση ούτε για την τεχνολογία ούτε για τη χωροταξία ούτε για τη χρηματοδότηση και γενικότερα οι ισχυρισμοί και οι προτάσεις του κ. υπουργού χαρακτηρίζονται από τη γενικολογία και την αοριστολογία».

«Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου υπάρχει ολοκληρωμένος σχεδιασμός με συγκεκριμένο τρόπο και μοντέλο διαχείρισης, ύστερα από απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Υλοποιώντας αυτή την απόφαση, η Οικονομική Επιτροπή προκήρυξε διεθνή διαγωνισμό με ΣΔΙΤ και ανταγωνιστικό διάλογο. Η διαγωνιστική διαδικασία έχει ολοκληρωθεί και έχει ανακηρυχθεί η ανάδοχος εταιρεία για την υλοποίηση του έργου. Ο φάκελος βρίσκεται προς έγκριση στο Ελεγκτικό Συνέδριο, απ’ όπου και αναμένουμε την τελική απόφαση πριν από τη συμβασιοποίηση του έργου», αναφέρει η αντιπεριφερειάρχης, ενημερώνοντας, παράλληλα για το στάδιο στο οποίο βρίσκεται ο περιφερειακός σχεδιασμός για τα απορρίμματα. 

Και συνεχίζει, εξηγώντας τα οφέλη της ολοκληρωμένης διαχείρισης, όπως προκύπτουν από τον υπάρχοντα και εν εξελίξει περιφερειακό σχεδιασμό: «Μόνο μέσα από την ολοκληρωμένη διαχείριση θα τελειώσει οριστικά για την Πελοπόννησο η εποχή των ΧΑΔΑ και των εγκληματικών για το περιβάλλον επιπτώσεών τους, καθώς και η κατασπατάληση δημοσίου χρήματος για εκπόνηση μελετών και μεταφορές απορριμμάτων. Ο σχεδιασμός της αιρετής Περιφέρειας έχει εξασφαλίσει τους απαραίτητους κοινοτικούς πόρους, έχει χαρακτηρισθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως 'πράσινο' έργο, πληροί υψηλότατους περιβαλλοντικούς όρους και δημιουργεί 'πράσινο' Ταμείο για την ανταποδοτικότητα κοινωνικής ωφέλειας».

Ακόμη, η κυρία Νικολάκου τονίζει ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου δεν θα δεχθεί παρεμβάσεις σε επίπεδο αρχικού σχεδιασμού, για ένα έργο που τείνει στην ολοκλήρωσή του: «Ελπίζουμε να κατανοήσει το υπουργείο ότι στην Περιφέρεια Πελοποννήσου δεν πρόκειται να αποδεχθούμε να θέσουν κάποιοι ζητήματα προς συζήτηση σε αρχικό στάδιο, όταν υπάρχει σχεδιασμός για την ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων σε τελικό στάδιο. Θα υπερασπιστούμε τον θεσμό της αιρετής Περιφέρειας με όλες μας τις δυνάμεις και θα σταθούμε σθεναρά απέναντι σε όποιον προσπαθεί με οποιονδήποτε τρόπο να θέσει ζητήματα και να αγνοήσει την εντολή του πελοποννησιακού λαού, ο οποίος με ισχυρή πλειοψηφία επιβράβευσε το έργο μας και ανανέωσε την εμπιστοσύνη του».

Τέλος, η κυρία Ντίνα Νικολάκου προκρίνει τον σεβασμό στην Αυτοδιοίκηση αλλά και στους θεσμικούς ρόλους ως πυλώνες της δημοκρατίας, λέγοντας:

Ο σεβασμός των θεσμών και οι διακριτοί τους ρόλοι αποτελούν βασική αρχή για τη δημοκρατία, και η Αυτοδιοίκηση είναι ο πυλώνας της. Ο κ. Τσιρώνης οφείλει άμεσα να ξεκαθαρίσει τη θέση του για να διαλυθεί η ομίχλη γύρω από το ζήτημα που δημιούργησε με την επίσκεψή του στην Πελοπόννησο


4 Σχόλια

Συγγνώμη, η κα Νικολάκου δεν έλεγε εδώ και δύο χρόνια οτι το υπουργείο αποφασίζει και εγκρίνει και η περιφέρεια απλά γνωμοδοτεί; Τώρα που το υπουργείο αποφάσισε να τερματίσει το έργο το γυρνάμε; Για καλύτερα πάμε με τον νεό σχεδιασμό δεν το καταλαβαίνει; Διαλογή στη πηγή και μείωση των απορριμμάτων λέει ο υπουργός. Γιατί τέτοιο φετίχ με το έργο των σύμμεικτων και της εγγυημένης ποσότητας; Α ναι.. γιατί είναι το έργο "μας".. Κάνε βρε Τσιρώνη το καλό να γελάσει το χειλάκι μας..

ΤΑΤΟΥΛΗ ΠΕΣΕ ΑΛΕΥΡΙ? Ο ΤΣΙΡΩΝΗΣ ΣΕ ΓΥΡΕΥΕΙ. ΕΠΙΤΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΛΟΥΣ!

Πω πω, τι μας λέτε κυρία Νικολάκου....οδεύει προς την ολοκλήρωση το έκτρωμά σας μετά από 800 χρόνια και θα πρέπει και να σεβαστούμε τις....αποφάσεις σας? Δεν καταφέρατε να πάρετε τόσο καιρό έγκριση γι΄αυτά που μας ετοιμάζετε και παντού υπήρχαν θέματα νομιμότητας, και θεωρείτε ότι είναι δυνατόν να την πάρετε τώρα? Γι' αυτό ήσασταν......μπροστάρηδες στη στήριξη της διαπραγματευτικής προσπάθειας της κυβέρνησης, και μόλις είδατε ότι πάτε για άδειασμα αρχίσατε να τους βρίζετε? Αφήστε επίσης το παραμύθι με την ΕΕ, γιατί ούτε από εκεί έχει εγκριθεί η απαρχαιωμένη βλακειούλα που μας ετοιμάζατε!! Πάμε γι' άλλα!Επίσης ποιος Πελοποννησιακός λαός που βάζετε μπροστά βρε, δεν ντρέπεστε? Ήξερε ο Πελοποννησιακός λαός νομίζετε τα...χαϊρια σας όταν σας ψήφιζε από ΣΥΝΗΘΕΙΑ?????? Εδώ μιλάμε για Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων...κι εσείς μας μιλάτε για την Πελοπόννησο λες και είναι το δικό σας κρατίδιο??? Ξεπεζέψτε το καλάμι σας και αφήστε πια τις αυταπάτες!!! Γελάνε όλοι μαζί σας!

Μα τέτοια εμμονή με το έργο; Μα γιατί δεν προχώρησε επί πασοκ και νδ; Γιατί καθυστερεί σε όλα τα σημεία εξέτασης του; Γιατί το ελεγκτικό συνέδριο περιμένει την εκδίκαση στο ΣτΕ τον Νοέμβρη; Γιατί το "κόσμημα" και το "διαμάντι" το οποίο θα επισκέπτονται σχολεία κατά τον Τατούλη, που έχει βραβευτεί από την ΕΕ κατά τον Τατούλη (βραβεύτηκε πριν γίνει), που είναι τελευταίας τεχνολογίας κτλ κολλάει ακόμα και στο πιο απλό στάδιο έγκρισης του; Για ποιον χτυπάει η καμπάνα;

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.