Ο εορτασμός της 192ης επετείου της Μάχης των Τρικόρφων (pics,vid)

Ο εορτασμός της 192ης επετείου της Μάχης των Τρικόρφων (pics,vid)

Ιούνιος 25, 2017 - 12:23
0 σχόλια

Την Κυριακή 25 Ιουνίου ως είθισται τα τελευταία χρόνια διοργανώθηκε εκδήλωση για τον εορτασμός της 192ης επετείου της Μάχης των Τρικόρφων, στη θέση Τρίκορφα ( Τοπική Κοινότητα Σιλίμνας της Δημοτικής Ενότητας Φαλάνθου Δήμου Τρίπολης ).

Οι εκδηλώσεις περιλάμβαναν επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων, την εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας έκανε η Φιλόλογος Δήμητρα Πλάκα.

Τα Τρίκορφα είναι μια σειρά βουνοκορφών του ανατολικού Μαινάλου, στα οποία οχυρώνονταν οι επαναστατημένοι κατά των Τούρκων Έλληνες. Τα ταμπούρια των επαναστατών διασώζονται μέχρι σήμερα στις κορυφές δύο υψωμάτων και προκαλούν συγκίνηση σ’ αυτούς που τα επισκέπτονται. Από το σημείο που σταματάει το αυτοκίνητο απαιτείται πάνω από μισή ώρα ανηφορική οδοιπορία για το κάθε ταμπούρι, σε έδαφος ιδιαίτερα κακοτράχαλο.

Το 1821 τα Τρίκορφα με πρωτοβουλία του Κολοκοτρώνη αποτέλεσαν στρατιωτικό και πολιτικό κέντρο των Ελλήνων κατά την διάρκεια της πολιορκίας της Τριπολιτσάς. Τότε φτιάχτηκαν τα περισσότερα ταμπούρια, που διασώζονται μέχρι σήμερα. Εκεί στρατοπέδευσαν οι Υψηλάντης, Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης, Μαυροκορδάτος, Γιατράκος και πολλοί άλλοι σπουδαίοι αγωνιστές.

Στα ίδια ταμπούρια δόθηκε η μάχη των Τρικόρφων στις 23 Ιουνίου 1825, που κατέληξε σε σφαγή 300-500 Ελλήνων. Ειδικά το δυτικό και μικρότερο ταμπούρι του Αϊ Βλάσση, στο οποίο οχυρωνόταν ο ίδιος ο Κολοκοτρώνης, έχει πλήρη ορατότητα της Τρίπολης, αλλά είναι ιδιαίτερα βραχώδες και πιο δύσκολα προσβάσιμο.

Έφη Καστραντά

Video: 

ΑrcadiaPortal.gr Ο εορτασμός της 192ης επετείου της Μάχης των Τρικόρφων


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.