Ο Δημήτριος Καρυτσιώτης «επέστρεψε» στο Άστρος Κυνουρίας (pics,vid)

Ο Δημήτριος Καρυτσιώτης «επέστρεψε» στο Άστρος Κυνουρίας (pics,vid)

Απρίλιος 14, 2018 - 14:04
0 σχόλια

Στο πλαίσιο του εορτασμού της 195ης επετείου της Β' Εθνοσυνέλευσης στο Άστρος, την Παρασκευή 13 Απριλίου το βράδυ, πραγματοποιήθηκε ομιλία -που εξελίχθηκε σε ενδιαφέρουσα συζήτηση- για το έργο και τη ζωή του Δημήτρη Καρυτσιώτη,του ανθρώπου που μετανάστευσε 15 ετών πρώτα στη Σμύρνη και μετά στην Τεργέστη, όπου μεγαλούργησε, και δημιούργησε δύο σχολεία και μία βιβλιοθήκη στον Άγιο Ιωάννη Κυνουρίας και στο Άστρος, πριν από την Ελληνική Επανάσταση, θέτοντας τη βάση για την αφύπνιση του πληθυσμού της Κυνουρίας.

Η ιστορικός Εύα Γαλανιάδη, προσκεκλημένη του δημάρχου Βόρειας Κυνουρίας Παναγιώτη Μαντά, στο γεμάτο κόσμο Ίδρυμα «Μνήμη Αγγελικής και Λεωνίδα Ζαφείρη», αναφέρθηκε στο όραμα του Δημήτρη Καρυτσιώτη για τον τόπο καταγωγής του, συνδέοντας το παρελθόν με το παρόν, καθώς η ανάγκη για ουσιαστική εκπαίδευση αλλά και για στροφή στην αγροτική οικονομία αποδεικνύεται πιο επίκαιρη από ποτέ.
 

Το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι παύει να χρηματοδοτεί τις σχολικές βιβλιοθήκες. Ο Καρυτσιώτης έφτιαξε βιβλιοθήκη μέσα στην τουρκοκρατία.
 

Ακόμη, η κυρία Γαλανιάδη αναφέρθηκε στη μετανάστευση προς τα ελεύθερα λιμάνια της αψβουργικής αυτοκρατορίας και στις ευνοϊκές συνθήκες που επέτρεψανν την άνθηση των ελληνικών παροικιών της Κεντρικής Ευρώπης.

Ιδιαιτέρως συγκινητική ήταν η παρουσία ηλικιωμένων σήμερα επιστημόνων, που θυμήθηκαν τον τρόπο με τον οποίον τιμούσαν τον Καρυτσιώτη όταν ήταν μαθητές.

Ο δήμαρχος Βόρειας Κυνουρίας ανακοίνωσε κατά τη λήξη της εκδήλωσης την περαιτέρω ανάδειξη της σπουδαίας αυτής προσωπικότητας, καθώς ο Δήμος έχει ήδη επικοινωνήσει με φορείς στην Τεργέστη.

Δείτε ΕΔΩ το ρεπορτάζ του AstrosNews

Video: 

ArcadiaPortal.gr Ο Δημήτριος Καρυτσιώτης «επέστρεψε» στο Άστρος Κυνουρίας


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.