O Δεκάλογος της Υγιεινής Διατροφής

O Δεκάλογος της Υγιεινής Διατροφής

Ιανουάριος 12, 2019 - 18:00
0 σχόλια

Μετά από την καλοπέραση των εορτών ώρα να επιστρέψουμε σε υγιεινές διατροφικές συνήθειες.

Ενημερωθείτε για τον Δεκάλογο της Υγιεινής Διατροφής από τα Κεντρικά Ιατρεία της Ελληνικής Αστυνομίας.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας–Π.Ο.Υ,παράγοντες όπως το κάπνισμα, οι ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες , τα χαμηλά επίπεδα φυσικής δραστηριότητας και η κατάχρηση αλκοόλ έχουν οδηγήσει στην αύξηση της νοσηρότητας και θνησιμότητας από χρόνια μη μεταδιδόμενα νοσήματα όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις , ο καρκίνος , οι χρόνιες πνευμονοπάθειες και ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 .
 
Ειδικότερα για την διατροφή το European Foodand Nutrition Action Plan 2015-2020 του Ευρωπαϊκού Γραφείου του Π.Ο.Υ. αναφέρει ότι  το αυξημένο σωματικό βάρος, η υπερβολική πρόσληψη ενέργειας, κορεσμένων και trans λιπαρών, ζάχαρης και αλατιού, καθώς και η ανεπαρκής κατανάλωση λαχανικών, φρούτων και προϊόντων ολικής άλεσης είναι βασικοί παράγοντες κινδύνου και πρέπει να αποτελέσουν ζητήματα προτεραιότητας
 
Επιπλέον, η σταδιακή  απομάκρυνση από την παραδοσιακή Μεσογειακή διατροφή, η  αύξηση της κατανάλωσης έτοιμου φαγητού και η οικονομική κρίση , έχουν συμβάλλει στην θεαματική αύξησης  τα τελευταία χρόνια των  ποσοστών υπερβάλλοντος βάρους και παχυσαρκίας στα παιδιά και τους εφήβους ,ιδιαίτερα στις χώρες της νότιας Ευρώπης
 
Για τους ανωτέρω λόγους,  ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, αναγνωρίζοντας την ανάγκη μείωσης της έκθεσης σε βασικούς παράγοντες κινδύνου και το γεγονός ότι συγκεκριμένοι περιβαλλοντικοί παράγοντες όπως και η συμπεριφορά του ατόμου μπορούν να τροποποιηθούν επί τα βελτίω μέσω εφαρμογής συντονισμένων δράσεων δημόσιας υγείας, προτρέπει τα κράτη-μέλη να αναπτύξουν και να εφαρμόσουν δράσεις που θα προάγουν την δημόσια υγεία μέσω της υγιεινής διατροφής και της φυσικής δραστηριότητας. Η διάδοση και υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών αποτελεί καθοριστικό παράγοντα προάσπισης της ατομικής υγείας, καθώς και βασικό συντελεστή προαγωγής της Δημόσιας Υγείας
 
Στην χώρα μας , έπειτα από εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Διατροφικής Πολιτικής, το Υπουργείο Υγείας υιοθέτησε με σχετική εγκύκλιο (από 11/10/2017) τις διατροφικές συστάσεις για γενικό πληθυσμό και για ειδικές πληθυσμιακές ομάδες, όπως αυτές διαμορφώθηκαν στα πλαίσια του έργου ΕΣΠΑ "ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΕΥΡΕΙΑ ΔΙΑΧΥΣΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΩΝ ΟΔΗΓΩΝ - ΕΥ ΔΙΑ…ΤΡΟΦΗΝ".
 
Δημιουργός των διατροφικών οδηγών, οι οποίοι επισυνάπτονται ,  είναι το Ινστιτούτο προληπτικής , περιβαλλοντικής και εργασιακής ιατρικής (PartnerinPROLEPSIS) 
Ειδικότερα, οι διατροφικοί οδηγοί περιλαμβάνουν διατροφικές συστάσεις που αφορούν:
1. Ενήλικες. Οι συστάσεις αυτές αφορούν τον υγιή γενικό πληθυσμό, και συγκεκριμένα άτομα ηλικίας 18 έως 65 ετών.
2. Βρέφη, παιδιά και εφήβους.
3. Γυναίκες, εγκύους και θηλάζουσες. Οι συστάσεις αφορούν τις γυναίκες κατά την αναπαραγωγική ηλικία, την εγκυμοσύνη, τη γαλουχία και την εμμηνόπαυση.
4. Άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω.
 
Για κάθε ομάδα πληθυσμού έχουν εκδοθεί 2 τόμοι, ο ένας περιλαμβάνει τις διατροφικές συστάσεις και ο δεύτερος περιγράφει την επιστημονική τεκμηρίωση. 
Επιπλέον, για κάθε ομάδα πληθυσμού, οι διατροφικές συστάσεις συνοδεύονται από δύο αφίσες και ένα τρίπτυχο φυλλάδιο με συνοπτικές πληροφορίες.
 
Diatrofikos Odigos gia enilikes 1
 
 
 
 
Diatrofikos Odigos gia enilikes 2
 
 
 
Diatrofikos Odigos gia enilikes 3
 
 
Diatrofikos Odigos gia enilikes 4
 
 
Diatrofikos Odigos gia enilikes 5
 
 
Diatrofikos Odigos gia enilikes 6
 

                                                                             

 *Επιμελεια κειμένου ΠΟΛΙΤΗ Ερασμία Υπαστυνόμος Α΄ (ΥΓ), 
                                                                                                                                               Ειδικών Καθηκόντων -Νοσηλεύτρια
Τελειόφητη Bsc (Hons) Dietetics, του Canterbury Christ Church,
United Kingdom 
Ειδήσεις: 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.