Ο αντιπρόεδρος της FYROM στην Αθήνα

Ο αντιπρόεδρος της FYROM στην Αθήνα

Ιανουάριος 09, 2018 - 11:14
0 σχόλια

Στο πλαίσιο των προσπαθειών για επίλυση του ζητήματος της ονομασίας των Σκοπίων επισκέπτεται την Τρίτη την Αθήνα ο αντιπρόεδρος της FYROM Μπούγιαρ Οσμάνι. Θα συναντηθεί με τον υπουργό Νίκο Κοτζιά, ο οποίος θα «του παραθέσει γεύμα εργασίας μιας και είναι ο κατεξοχήν αρμόδιος στα ευρωπαϊκά θέματα», όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών. Ο Σκοπιανός αξιωματούχος και επικεφαλής του αλβανικού κόμματος DUI θα συναντηθεί επίσης με τον αναπληρωτή υπουργό Γιώργο Κατρούγκαλο, καθώς έχει επιφορτιστεί να μεταφέρει στην ηγεσία των Σκοπίων τις ελληνικές θέσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ίδιος, ως Αλβανός των Σκοπίων, ανήκει σε αυτούς που στηρίζουν με θέρμη την άμεση λύση στο όνομα. 

Παρά την αισιοδοξία που επικρατεί, όμως, η Αθήνα προβληματίζεται για το αν ακόμα και ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ είναι σε θέση να επιβάλει την θέση του, παρά την εκτίμηση του ότι μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2018 μπορεί να βρεθεί λύση στο θέμα του ονόματος. Ειδικά αν υπολογίσει κανείς την προεκλογική δέσμευσή του ότι οποιαδήποτε λύση προκύψει από τις διαπραγματεύσεις θα τεθεί σε δημοψήφισμα. Ένα δημοψήφισμα που κατά πολλούς ενδέχεται να έχει αρνητικό αποτέλεσμα και ως εκ τούτου γίνονται παρασκηνιακές προσπάθειες προκειμένου να αποφευχθεί.  «Εκτιμώ ότι μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2018 αυτό το ζήτημα μπορεί να κλείσει. Η αισιοδοξία μου αυτή βασίζεται στην ετοιμότητα των δύο πλευρών να συζητήσουν ανοιχτά και χωρίς προκαταλήψεις για όλα τα θέματα και για όλες τις λύσεις που οδηγούν στη βελτίωση των σχέσεων και είναι προς το συμφέρον των πολιτών των δύο χωρών. Πιστεύω ακράδαντα ότι θα πετύχουμε το σκοπό αυτό, διατηρώντας πλήρως την αξιοπρέπειά μας. Οι πολίτες μας θα μας ανταμείψουν για το θάρρος και την πίστη στις προοπτικές του μέλλοντος και όχι για πιθανές καθυστερήσεις, αν παραμείνουμε κολλημένοι στο παρελθόν» δήλωσε ο Ζάεφ, σε συνέντευξή του στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας των Σκοπίων «Nezavisen».

(Πληροφορίες: protothema.gr)

Ειδήσεις: 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.