Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χουντής στο Arcadia Portal

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χουντής στο Arcadia Portal

Μάιος 04, 2015 - 09:54
0 σχόλια

Για το μείζον θέμα του μεταναστευτικού, για την άτυπη Σύνοδο Κορυφής, καθώς και για τη συμμετοχή του στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο μίλησε στο ArcadiaPortal o αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χουντής.Ο κ. Χουντής ξεκαθάρισε ότι είναι απαράδεκτο οι εταίροι να θέτουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ζητήματα όπως τα εργασιακά και το ασφαλιστικό, ενώ άσκησε κριτική στα κόμματα της αντιπολίτευσης τα οποία, όπως είπε, εμμένουν στο σενάριο της «αριστερής παρένθεσης» και δίχως να κάνουν αυτοκριτική, υιοθετούν την ατζέντα των δανειστών και τις απειλές τους.

Όπως γνωρίζετε, ο κ. Νίκος Χουντής γεννήθηκε στα Λαγκάδια, συμμετέχει στον Συνασπισμό από την ίδρυσή του και είναι μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής και της Πολιτικής Γραμματείας από το 1992. Από το 1996 έως το 2000 ήταν Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΝ. Από το 2000 έως το 2004, υπεύθυνος για την Εξωτερική και Ευρωπαϊκή Πολιτική του ΣΥΝ και για το Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Διετέλεσε Ευρωβουλευτής του ΣΥΝ το έτος 2004 και μετά το 4ο Τακτικό Συνέδριο του ΣΥΝ Συντονιστής της Πολιτικής Γραμματείας. Τον Μάιο του 2005 εξελέγη Γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του Συνασπισμού. Τον Φεβρουάριο του 2008 επανεξελέγη Γραμματέας της ΚΠΕ στην πρώτη συνεδρίαση του οργάνου μετά το 5ο Συνέδριο του Κόμματος.

Εξελέγη ευρωβουλευτής, ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ, στις ευρωεκλογές του 2009. Συμμετέχει στην συνομοσπονδιακή Ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς/Αριστερά των Πρασίνων των Βορείων Χωρών (GUE/NGL).

Η χώρα μας θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής μαζί με τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Λατινικής Αμερικής/Καραϊβικής, που θα γίνει στις Βρυξέλλες στις 10-11 Ιουνίου 2015. Επίσης, εκεί θα τεθούν οι εξελίξεις στη Λιβύη και στην Υεμένη, καθώς και η συμφωνία σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Πιστεύετε ότι θα είναι εύκολη για την Ελλάδα μια συνεργασία με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής;

Όπως τόνισα και κατά τη διάρκεια του Άτυπου Συμβουλίου Εξωτερικών, είναι ανάγκη να προωθηθεί η ανάπτυξη των πολιτικών σχέσεων ανάμεσα στην ΕΕ και στις χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής, στη βάση της ισοτιμίας και του σεβασμού των δημοκρατικών επιλογών και της λαϊκής κυριαρχίας της κάθε χώρας. Υπό αυτή την έννοια, οι μέχρι σήμερα άνισες και άδικες οικονομικές σχέσεις εις βάρος των οικονομιών των χωρών αυτών, θα πρέπει να αλλάξουν, να καταστούν αμοιβαία επωφελείς, ώστε να βοηθηθεί έτσι και η ανάπτυξη υγειών εμπορικών σχέσεων, με αμοιβαίο όφελος και για τις δύο πλευρές.

Συμμετείχατε στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο, όπου συζητήθηκαν οι διαθεσμικές σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η ανάγκη αντιμετώπισης του ζητήματος της ριζοσπαστικοποίησης, καθώς και της διαφύλαξης των θεμελιωδών αξιών της Ε.Ε. στο πλαίσιο καταπολέμησης της τρομοκρατίας.Ποια είναι τα γενικότερα συμπεράσματα και πώς μπορεί η Ελλάδα να συνεισφέρει;

Η συζήτηση στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων σχεδόν μονοπωλήθηκε τελικά από τη συζήτηση για το μεταναστευτικό. Μαζί με την Αναπληρώτρια υπουργό Εσωτερικών κ. Χριστοδουλοπούλου, επισημάναμε την ανάγκη έκτακτης χρηματοδότησης της χώρας μας ώστε να ανταποκριθεί στις αυξημένες πιέσεις που δέχεται και που προβλέπεται να αυξηθούν, λόγω των συρράξεων στη Μέση Ανατολή και την Αφρική, καταφέρνοντας να αυξήσουμε το ποσό στο τριπλάσιο. Κυρίως όμως, τονίσαμε την ανάγκη επιμερισμού των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, ενώ παρουσιάσαμε και 10 προτάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Τα εργασιακά και το ασφαλιστικό είναι ένα από τα «αγκάθια» της ελληνικής οικονομίας, είναι δύο προβλήματα τα οποία ταλανίζουν τον Έλληνα πολίτη, αλλά και βασικά ζητήματα στο θέμα της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους. Υποστηρίζετεότι  θέματα όπως το ασφαλιστικό ή τα εργασιακά δεν θα έπρεπε να τίθενται από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.Ποια πιστεύετε ότι θα είναι να πλεονεκτήματα από κάτι τέτοιο;

Για την ελληνική κυβέρνηση είναι απολύτως απαράδεκτο να τίθενται από τους εταίρους θέματα που αφορούν στο ασφαλιστικό ή στο εργασιακό, αφού πρόκειται για εσωτερικά ζητήματα. Είναι συνεπώς για εμάς αδιαπραγμάτευτο ότι δεν πρόκειται να εμπλακούμε σε τέτοια συζήτηση μαζί τους. Η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, βάσει και του προγράμματος της Θεσσαλονίκης, δεν τίθενται σε συζήτηση.

Αν μη τι άλλο, το θέμα του μεταναστευτικού «καίει». Μεγάλες είναι οι εισροές προσφύγων οι οποίοι εισέρχονται παράνομα στη χώρα μας. Άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους προσπαθώντας να κερδίσουν ίσως ένα καλύτερο αύριο. Ποια η θέση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για αυτό το πρόβλημα που σαφώς δεν είναι πρωτόγνωρο για την χώρα μας;

Έχουμε ήδη εκθέσει τις απόψεις της ελληνικής κυβέρνησης στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων που έγινε στο Λουξεμβούργο. Καταφέραμε μάλιστα να υιοθετηθεί η άποψη ότι το πρόβλημα δεν εντοπίζεται μόνο στην Κεντρική Μεσόγειο αλλά και στην Ανατολική. Κοινή συνισταμένη είναι ότι πρέπει η Ε.Ε. να αναλάβει πλέον τις ευθύνες της και να αναπτύξει με αποτελεσματικότητα, αλλά και στηριζόμενη στις αρχές του ανθρωπισμού και της ασφάλειας, μια ολιστική μεταναστευτική πολιτική, επιδεικνύοντας αλληλεγγύη στις χώρες, ιδιαίτερα της Μεσογείου, που αντιμετωπίζουν το κύριο βάρος των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών. Οι πρόσφατες αποφάσεις της Συνόδου κορυφής αποτελούν μόνο ένα πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, δεν λύνουν όμως το πρόβλημα. Η κυβέρνησή μας, ως εκ τούτου, θα επιμείνει με παρεμβάσεις της, προς την εξεύρεση πιο ουσιαστικών λύσεων.

Ποια η δομή της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ; Ποιες οι προτεραιότητες;

Όπως έγινε αντιληπτό νομίζω από την πρώτη στιγμή, η ελληνική κυβέρνησηστοχεύει πάνω απ’ όλα στην προάσπιση των εθνικών και λαϊκών συμφερόντων. Στο πλαίσιο αυτό -και παρά τις προτροπές για το αντίθετο, τόσο από το εξωτερικό όσο, δυστυχώς, και από το εσωτερικό της χώρας μας- ακολουθεί μια πολιτική ανεξάρτητη, πολυεπίπεδη, απαλλαγμένη από αγκυλώσεις, εκμεταλλευόμενη μάλιστα την τεράστιας σημασίας και αξίας, γεωπολιτική της θέση.

Υπάρχουν βασικές διαφορές σε θέματα εξωτερικής πολικής με το κόμμα των ΑΝΕΛ; Πώς συμβιβάζονται οι θέσεις σας;

Η κυβέρνηση ακολουθεί ενιαία εξωτερική πολιτική, με βάση τις προγραμματικές της δηλώσεις, υπηρετώντας τα εθνικά συμφέροντα. Δεν τίθεται θέμα διαφοροποιήσεων με το συγκυβερνών κόμμα των ΑΝΕΛ. Γι’ αυτό, άλλωστε, κάθε προσπάθεια που έχει γίνει και γίνεται, από τα συστημικά ΜΜΕ, να εμφανίσουν διαφωνίες και αποκλίσεις ανάμεσα στα 2 κόμματα της συγκυβέρνησης, έχουν πέσει στο κενό.

Θεωρείτε ότι η αντιπολίτευση στην Ελλάδα βοηθά το ομολογουμένως δύσκολο έργο της κυβέρνησης;

Εκτιμώ ότι η αντιπολίτευση θα έπρεπε, αντί να συκοφαντεί και να υιοθετεί την ατζέντα των δανειστών, προβάλλοντας μάλιστα ως επιχειρήματά της τις απειλές των εταίρων, να συνδράμει την ελληνική κυβέρνηση στο τιτάνιο έργο που έχει αναλάβει για να σταματήσει την ανθρωπιστική κρίση στη χώρα μας, αλλά και για να επαναφέρει την Ελλάδα ως ισότιμο μέλος στη διεθνή πολιτική σκηνή. Κατανοώ όμως ότι κάτι τέτοιο είναι αδύνατοναπό τις υπάρχουσες ηγετικές ομάδες, διότι απουσιάζει η πολιτική βούληση, η διάθεση αυτοκριτικής. Είναι προσκολλημένοι στο σενάριο της «αριστερής παρένθεσης», αυτό ετοίμασαν, αυτό υπηρετούν με πάθος, αγνοώντας ότι ο ελληνικός λαός τους έχει καταλάβει και τους έχει κατατάξει στις «μαύρες σελίδες» της ιστορίας της πατρίδας μας.

Έφη Καστραντά


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.