Ο αγωγός East Med, η ενεργειακή διάσκεψη Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ - ΗΠΑ και η Πελοπόννησος

Ο αγωγός East Med, η ενεργειακή διάσκεψη Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ - ΗΠΑ και η Πελοπόννησος

Αύγουστος 07, 2019 - 10:26
0 σχόλια

Μια εξαιρετικά σημαντική υπουργική διάσκεψη για την ενέργεια λαμβάνει χώρα σήμερα Τετάρτη 7 Αυγούστου στην Αθήνα με τη συμμετοχή Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και Ηνωμένων Πολιτειών. Σε αυτή τη διάσκεψη θα συζητηθούν ζητήματα που έχουν να κάνουν με την άρση διάφορων εμποδίων σε σχέση με τον αγωγό East Med, ο οποίος σχεδιάζεται να μεταφέρει φυσικό αέριο από τα κοιτάσματα της ανατολικής Μεσογείου προς την Ευρώπη μέσω Ελλάδας.

Στη διάσκεψη θα μετάσχουν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, ο Γιώργος Λακκοτρύπης, υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου, ο Γιουβάλ Στάινιτζ, υπουργός Ενέργειας και Υδάτινων Πόρων του Ισραήλ και ο Φράνσις Φάνον, υφυπουργός Εξωτερικών για ενεργειακούς πόρους των ΗΠΑ.

Στις συζητήσεις αναμένεται να καταβληθεί προσπάθεια να ξεπεραστούν τα εμπόδια που έχει υψώσει η ιταλική πλευρά ήδη από τον Μάρτιο του 2019. Τότε, είχε προγραμματιστεί να υπογραφεί συμφωνία στις 20 Μαρτίου, όμως η Ιταλία ήταν αρνητική. Παράλληλα, καθώς μεσολάβησαν οι Ευρωεκλογές, οι εξελίξεις καθυστέρησαν.

Σημειωτέον ότι τον Μάιο, ο Ιταλός πρωθυπουργός είχε δηλώσει ότι η Ιταλία δεν ενδιαφέρεται για την ολοκλήρωση του αγωγού Poseidon, που αποτελεί ουσιαστικά το τελευταίο τμήμα του East Med και καταλήγει στην πόλη Οτράντο της Ιταλίας.

«Η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται καθόλου στην παρούσα φάση για την κατασκευή του τελευταίου τμήματος του Poseidon, όπως προβλέπει το αρχικό σχέδιο» είχε πει χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε σε εκδήλωση κοντά στη Ρώμη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του euro2day.gr, το Ισραήλ πιέζει ακόμη και για την αλλαγή της διαδρομής του αγωγού των 7 δισ. ευρώ, δηλαδή να μην καταλήγει στην Ιταλία. Ελλάδα και Κύπρος επιδιώκουν την εξεύρεση λύσης με την Ιταλία μέσω της διπλωματικής οδού, και φαίνεται ότι συγκεκριμένες πρωτοβουλίες να έχει αναλάβει ο Έλληνας υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Μεγάλη σημασία στον East Med είχε δώσει ο απερχόμενος περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης. Χαρακτηριστικά, σε συνέντευξη Τύπου που είχε παραχωρήσει την 1η Ιουλίου είχε ανακοινώσει ότι τα δικαιώματα της Περιφέρειας Πελοποννήσου είναι εξασφαλισμένα σε σχέση με την ενεργειακή εκμετάλλευση του οικοπέδου δυτικά της Κρήτης, που ανήκει στην ΑΟΖ της Πελοποννήσου, λέγοντας μάλιστα ότι ο East Med θα καταστήσει την Περιφέρεια Πελοποννήσου κρίσιμο παράγοντα στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μερικά στοιχεία για τον East Med (δείτε ΕΔΩ αναλυτικά παλαιότερο άρθρο του Κωνσταντίνου Γαλιώτου, Πολ.Μηχ. Ε.Μ.Π., M.Sc. Περιφερειακή Πολιτική U.K.):

EAST MED = Eastern Mediterranean Pipeline (Αγωγός Ανατολικής Μεσογείου) Φυσικού Αερίου (ΦΑ) αποτελείται από ένα σύστημα υποθαλάσσιων και χερσαίων αγωγών. Στοχεύει στην απ’ ευθείας διασύνδεση των κοιτασμάτων της Νοτιοανατολικής Μεσογείου με το Ευρωπαϊκό Σύστημα ΦΑ μέσω της Ελλάδας. Ο αγωγός έχει σχεδιαστεί να μεταφέρει περίπου 15 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ΦΑ από τα πρόσφατα ανακαλυφθέντα κοιτάσματα στην περιοχή της Λεκάνης της Λεβαντίνης (Κύπρος και Ισραήλ) καθώς και τα εν δυνάμει κοιτάσματα στην Ελλάδα τόσο προς το Ελληνικό Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου όσο και προς το αντίστοιχο Ιταλικό μέσω του αγωγού ΠΟΣΕΙΔΩΝ. Συμπεριλαμβάνεται και ο κλάδος του διασυνδετήριου αγωγού Ελλάδας - Βουλγαρίας (IGB, Interconnector Greece Bulgaria). Το έργο αποτελείται από τα παρακάτω επιμέρους τμήματα: (Α) 150χλμ, περίπου υποθαλάσσιου αγωγού από την Λεκάνη της Λεβαντίνης μέχρι την Κύπρο (Β) 650χλμ περίπου υποθαλάσσιου αγωγού από την Κύπρο έως την Κρήτη (Γ) και (Δ) 500χλμ περίπου χερσαίου αγωγού από την Ηπειρωτική Ελλάδα μέχρι το σημείο διασύνδεσης με τον αγωγό ΠΟΣΕΙΔΟΝ στην Θεσπρωτία 1.2 TAP = Transadriatic Pipeline = Διαδριατικός αγωγός Φυσικού Αερίου. Μεταφορά Αζερικού ΦΑ (από το Αζερμπαϊτζάν) της Κασπίας Θάλασσας διαμέσου Τουρκίας, Ελλάδας (547 χλμ), Αλβανίας και υποθαλάσσια της Αδριατικής Θάλασσας στην Ιταλία. Συνιστά τμήμα του ευρύτερου Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου. Σε ειδική μελέτη του ΙΟΒΕ  (Μάιος 2013) αναφέρεται ότι ο TAP εκτιμάται ότι  θα δημιουργήσει 4.800 θέσεις εργασίας για 54 χρόνια και προστιθέμενη αξία ύψους 18 δισ. ευρώ, κυρίως, στις περιοχές από τις οποίες θα διέλθει, στη Βόρεια Ελλάδα. Πέραν του γεγονότος ότι η Ελλάδα θα καταστεί ένας ενεργειακός κόμβος με αποτέλεσμα να αναβαθμιστεί πολιτικά και γεωστρατηγικά  1.3 Η Περιφέρεια Πελοποννήσου ως διαμετακομιστική οδός, δηλαδή εδαφικός χώρος διέλευσης (transit) του EastMed, προσδοκά σε πολλά ανταποδοτικά  και πολλαπλασιαστικά οφέλη (βλ. δηλώσεις Περιφερειάρχη Π.Τατούλη 2/6/2015 σε ad hoc συνάντηση εργασίας με τη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου ΑΕ =ΔΕΠΑ).

 

Ε.Γ.


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.