Ο Αγιάννης Κυνουρίας στο «Μένουμε Ελλάδα»

Ο Αγιάννης Κυνουρίας στο «Μένουμε Ελλάδα»

Μάιος 29, 2015 - 19:07
0 σχόλια
Η εκπομπή «Μένουμε Ελλάδα» παρουσίασε την Παρασκευή 29 Μαΐου ακόμα ένα όμορφο χωριό της Βόρειας Κυνουρίας, τον Αγιάννη.
 
Η δημοσιογράφος που επισκέφθηκε το χωριό ανέφερε ότι είναι χτισμένο αμφιθεατρικά στις παρυφές του Πάρνωνα. Απέχει 18 χλμ. από το Παράλιο Άστρος και 48 από το Ναύπλιο, ενώ από την Τρίπολη 45 χλμ. Πρόκειται για ένα ιστορικό χωριό με πολλές ιδιαιτερότητες.
 
Ο κ. Στρατής Δαλιάνης αναφέρθηκε στην πλούσια ιστορία του τόπου, ιδίως λίγο πριν και μετά από την Επανάσταση του 1821. Το 1822 το χωριό φιλοξένησε την προσωρινή κυβέρνηση του Ναυπλίου, επειδή φοβόταν τον Δράμαλη. Μίλησε για τους ανθρώπους του χωριού που είχαν αναλάβει ρόλο στην Επανάσταση, όπως οι Ζαφειιρόπουλοι και ο Δημήτρης Καρυτσιώτης. Το 1798 ιδρύθηκε η μεγάλη σχολή του Καρυτσιώτη, του Αγιαννίτη εμπόρου που είχε διαπρέψει στην Τεργέστη, ο οποίος ίδρυσε εκεί μεγάλη σχολή για την εκπαίδευση και την αναβάθμιση όλης της Πελοποννήσου, διότι φιλοξενούσε μαθητές από όλη την Πελοπόννησο.
 
«Όσοι έφυγαν από εδώ πρόκοψαν», είπε ο κ. Δαλιάνης, τονίζοντας την όρεξη για δουλειά των κατοίκων του χωριού. Ο Αγιάννης έχει πολλές εκκλησίες, τον Άγιο Γεώργιο, όπου διακρίνει κανείς ακόμα τους ξιφισμούς που είχαν καταφέρει οι στρατιώτες του Ιμπραήμ στις όμορφες βυζαντινές αγιογραφίες το 1826, ξύνοντας με τα ξίφη τους τα μάτια των αγίων. Τότε, οι Οθωμανοί κατέκαψαν το χωριό, τη σχολή Καρυτσιώτη με τους μαθητές της, τον Άγιο Γεώργιο, τον Άγιο Ευστράτιο, τον Άγιο Πέτρο, όλες τις εκκλησίες του χωριού.
 
Το χωριό έχει 120 κατοίκους τον χειμώνα, και από τον Ιούνιο 500. Όπως εξήγησαν οι κάτοικοι, ανέκαθεν ήταν... διπλοκάτοικοι. Δηλαδή, το καλοκαίρι ζούσαν στο χωριό τους και τον χειμώνα κατέβαιναν στο Άστρος. Μάλιστα, όλες οι υπηρεσίες του χωριού ακολουθούσαν σε αυτόν τον ρυθμό.
 
Λόγος έγινε και για το ξεχωριστό αγιαννίτικο κρασί, το οποίο τώρα όμως δεν βγαίνει από τα όρια του χωριού, καθώς τα αμπέλια αρκούν μόνο για την κατανάλωση των ντόπιων.
 
Το χωριό είναι γνωστό και ως «δεύτερο Άγιον Όρος», διότι έχει μια πληθώρα μοναστηριών και όλα είναι βυζαντινά. Επίσης, έχει καταρράκτες, πεζοπορικά μονοπάτια, τρεις ωραίους ξενώνες που είναι πάντοτε γεμάτοι. «Τα γλέντια εδώ είναι βουυκολικά. Δεν είμαστε καλλίφωνοι, αλλά ενθουσιώδεις στον χορό!» παραδέχτηκε ένας κάτοικος.
 
Με ιδιαίτερη λαμπρότητα τιμάται η εορτή του Αγίου Γεωργίου, που παλιά σηματοδοτούσε και την αρχή της επιστροφής των διπλοκατοίκων στον Αγιάννη. Γίνεται μια μεγάλη εκδήλωση με φουστανελλοφόρους και αμαλίες, με άλογα. Γίνεται περιφορά της εικόνας και οι Αγιαννίτες τραγουδούν το τραγούδι του Αγίου Γεωργίου.
 
Επίσης, το χωριό γιορτάζει της Αγίας Παρασκευής και του Αγίου Παντελεήμονα, και φυσικά της Παναγίας.

Δείτε στο βίντεο ΕΔΩ όλο το οδοιπορικό της εκπομπής στον Άγιο Ιωάννη Κυνουρίας από το 03:20.


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.