Νότης Τουρνικιώτης: Ένας γλεντζές και τσίφτης παλιός Τριπολιτσιώτης

Νότης Τουρνικιώτης: Ένας γλεντζές και τσίφτης παλιός Τριπολιτσιώτης

Ιανουάριος 12, 2020 - 18:01
0 σχόλια

Η σελίδα «Παλιές φωτογραφίες και γραφικοί τύποι της παλιάς Τριπολιτσάς» θυμάται τον Νότη Τουρνικιώτη, έναν γλεντζέ, κουβαρντά και πλακατζή άνθρωπο που έχει αφήσει τη δική του πινελιά σε αυτή την πόλη.

Η Ασπασία Μπιρμπίλη γράφει:

Μερακλήδες, γλεντζέδες και κουβαρντάδες οι παλιοί Τριπολιτσιώτες αλλά και οι σημερινοί.

Ένας τέτοιος τύπος και ο Νότης Τουρνικιώτης. Ήταν μικρόσωμος μόλις ξεπερνούσε το 1,55. 

Γεννήθηκε το 1897 στη γειτονιά που την λέγαν Λάκα (7 δρόμοι σήμερα). Είχε ακόμα έναν αδερφό και δύο αδερφάδες. Γέννημα θρέμμα Τριπολιτσιώτης.

Από μικρός ήταν πειραχτήρι, τελείωσε το Σχολαρχείο και ασχολήθηκε με το εμπόριο, αγόραζε και πωλούσε δέρματα κι αβγά.

Το 1925 μαζί με τους Βαγγέλη Μπότη-Νίκο Μαρτσιλέα-Γιάννη Τσιατά παίρνουν τρία ταξί και αρχίζουν να δουλεύουν δρομολόγια Τρίπολη-Αθήνα.. Η εταιρεία αυτή κράτησε μέχρι το 1935,στη συνέχεια ο Νότης αγοράζει ένα από τα πρώτα 9 λεωφορεία που κυκλοφόρησαν στην Αρκαδία, 19 θέσεων και κάνει το δρομολόγιο Τρίπολη- Παρθένι δυό φορές την ημέρα. Το 1952 γίνεται ένα από τα ιδρυτικά μέλη του ΚΤΕΛ έως το θάνατό του το 1958 σε ηλικία μόλις 61 ετών.

Ο Νότης για όσους τον θυμούνται ήταν και τύπος αποκριάτικος. Έβγαινε από το σπίτι του κουστουμαρισμένος στο «γκραν»,φορώντας ένα καπέλο ψηλό και όχι ημίψηλο,κρατούσε μαύρο μπαστούνι ,με λευκά γάντια,το «τσίφτικο»μουστάκι του και πήγαινε στην κεντρική πλατεία που ήταν τα αμαξάκια με το ένα άλογο (μόνιππα)

Εκεί έπαιρνε ένα αμαξάκι και «ντουγρού» για το Σέχι και του Μπασιάκου που ήταν οι χοροί,και δώστου ο κόσμος να φωνάζει: Ζήτω ο Νότης!!! Ζήτω ο Νότης!!!

Κάποια φορά που έτυχε απόκριες να είναι προεκλογική περίοδος ,είχε βάλει και μεγάφωνα στο αμαξάκι, γύριζε τις γειτονιές και υποσχόταν: Τριπολιτσιώτες….ψηφίστε με (τότε ψήφιζαν μόνο άντρες) και σαν εκλεγώ ύπατος υπουργός όλοι όσοι είναι πενηντάρηδες και παντρεύτηκαν στη Κατοχή και κρατάνε τα «κότσια» τους θα παίρνουν διαζύγιο και θα τους δίνω 3 δεκαεφτάρες!!

Χειροκροτήματα ο κόσμος!!!

Με τον Καντιάνη αλλά και άλλους ωραίους τύπους έφτιαξαν την ΕΟΞ (Εθνική Οργάνωση Ξεροσφύρηδων) αλλα και την ΕΟΚΑ (Εθνική Οργάνωση Κρασοπατέρων Αρκάδων)

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ-ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: Η ΤΡΙΠΟΛΗ ΤΟΥ ΧΘΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ
ΜΙΜΗΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ(1991)


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.