Νότια Κυνουρία: Συγκινητική η επιστροφή της πρώτης δασκάλας στην Αμυγδαλιά (pics,vid)

Νότια Κυνουρία: Συγκινητική η επιστροφή της πρώτης δασκάλας στην Αμυγδαλιά (pics,vid)

Αύγουστος 30, 2019 - 10:41
0 σχόλια

Με ρίγη συγκίνησης υποδέχθηκαν οι Αμυγδαλιώτες την πρώτη δασκάλα του χωριού τους το απόγευμα του Σαββάτου 17 Αυγούστου 2019. Η ιδιαίτερη και συνάμα συγκινητική αυτή πρωτοβουλία ανήκε στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Αμυγδαλιωτών "Η Αμυγδαλιά".

Η εκδήλωση αυτή αποτελούσε μία πράξη μνήμης και τιμής προς όλους εκείνους τους δωρητές, προεξάρχοντος του αλησμόνητου Εμμανουήλ Μητσινίκου, που συνεισέφεραν στα μέσα του περασμένου αιώνα για να μπορέσει να οικοδομηθεί το Δημοτικό Σχολείο Αμυγδαλιάς. Παρά τις δυσκολίες, οι προσπάθειες αυτές τελεσφόρησαν, οδηγώντας, με τη σύμπραξη του ομογενειακού Συλλόγου "Αθηνά", στη δημιουργία του ομώνυμου Δημοτικού Σχολείου. 
 
Το σχολείο άνοιξε τις πύλες του για πρώτη φορά στους μαθητές τον Σεπτέμβριο του 1955. Πρώτη δασκάλα του Δημοτικού Σχολείου Αμυγδαλιάς, η καταγόμενη από το Καστρί Κυνουρίας, νεαρή τότε δασκάλα, Αρετή Καβάσαλη-Αναστοπούλου που υπηρέτησε στη θέση αυτή έως το 1958. Η είδηση του ερχομού της δασκάλας και η λειτουργία του Δημοτικού Σχολείου σκόρπισε απερίγραπτη χαρά τότε στους κατοίκους του χωριού που είδαν τους κόπους τους να αποδίδουν. Η Αρετή Καβάσαλη-Αναστοπούλου, 93 ετών πλέον, επέστρεψε στην Αμυγδαλιά για να συναντήσει τους 70άρηδες σήμερα μαθητές της.
 
Ο χώρος του Δημοτικού Σχολείου, που είχε καθαρισθεί και ανανεωθεί έπειτα από την εθελοντική προσφορά των κατοίκων και των μελών του Συλλόγου, είχε κατακλυστεί από νωρίς από Αμυγδαλιώτες και κατοίκους των γειτονικών χωριών που θέλησαν να παρευρεθούν σε αυτή την ιδιαίτερη περίσταση. Η συγκίνηση κορυφώθηκε όταν η Αρετή Καβάσαλη-Αναστοπούλου ακολούθησε το μικρό δρομάκι που οδηγούσε στην αυλόθυρα του Δημοτικού Σχολείου. Λίγα μέτρα πιο κάτω χάθηκε στις αγκαλιές των μαθητών της που ήταν εκεί για να την υποδεχθούν και να την αντικρίσουν μετά από την παρέλευση μισού και πλέον αιώνα. Αντιπρόσωπος των μαθητών, προσέφερε στη δασκάλα μία ανθοδέσμη με είκοσι ένα λευκά και ένα κόκκινο τριαντάφυλλα αντιπροσωπεύοντας τους συγκεντρωμένους μαθητές. Αφού οι μαθητές θύμισαν στη δασκάλα τα ονόματά τους, ακολούθως αυτή έλαβε το κουδούνι στα χέρια καλώντας τους μαθητές να εισέλθουν στην αίθουσα του Δημοτικού. 
 
Στην αίθουσα που γέμισε και πάλι μαθητές σαν άλλοτε, η Αρετή Καβάσαλη-Αναστοπούλου στο σύντομο λόγο της αναφέρθηκε στις αξίες, στο όραμα και στα ιδανικά που αντιπροσώπευε ο δάσκαλος την περίοδο που υπηρέτησε στο Δημοτικό Σχολείο Αμυγδαλιάς. Η χαρά της ήταν μεγάλη αντιλαμβανόμενη πως όλα αυτά τα στοιχεία είχαν μεταλαμπαδευτεί με επιτυχία στους μαθητές της. Με την ολοκλήρωση του λόγου, μαθητές και δασκάλα έβγαλαν μία αναμνηστική φωτογραφία. Ακολούθως, στον περιβάλλοντα χώρο του Δημοτικού Σχολείου, η Αρετή Καβάσαλη-Αναστοπούλου συνομίλησε με μαθητές και παρευρισκόμενους, οι οποίοι παράλληλοι γεύονταν τα κεράσματα που είχε ετοιμάσει ο Σύλλογος Αμυγδαλιωτών.
 
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε στον προαύλιο χώρο της ταβέρνας «Καλόπιτας», όπου η δασκάλα διένειμε στους μαθητές της ένα αναμνηστικό λεύκωμα. Στο λεύκωμα αυτό, που συνοδευόταν από παλιές φωτογραφίες του χωριού, περιεχόταν ένα διήγημα στο οποίο, μυθοπλαστικά, διηγείτο όλη την προσπάθεια δημιουργίας του Δημοτικού Σχολείου Αμυγδαλιάς. Στον χαιρετισμό της προς τους παρευρισκομένους, η Αρετή Καβάσαλη-Αναστοπούλου στάθηκε στις όμορφες κι ευχάριστες αναμνήσεις που είχε από τους κατοίκους του χωριού. Τέλος, σε κλίμα συγκίνησης παρέλαβε από τον Πρόεδρο του Συλλόγου, κ. Γρηγόρη Παναγιωτακόπουλο, την αναμνηστική πλακέτα για τη συνεισφορά της στην προώθηση των γραμμάτων στο χωριό της Αμυγδαλιάς.

Από το leonidion.gr

Ειδήσεις: 
Video: 

Συγκινητική η επιστροφή της πρώτης δασκάλας στην Αμυγδαλιά


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.