Νόσος του Πάρκινσον: Συμπτώματα και αντιμετώπιση (vid)

Νόσος του Πάρκινσον: Συμπτώματα και αντιμετώπιση (vid)

Απρίλιος 19, 2018 - 14:14
0 σχόλια

Με πρωτοβουλία του Παναρκαδικού Νοσοκομείου Τρίπολης κάθε μήνα πραγματοποιείται μια συνέντευξη ενημερωτικού χαρακτήρα για διάφορες ασθένειες που απασχολούν τους πολίτες.

Την Πέμπτη 19 Απριλίου δόθηκε συνέντευξη από τις ειδικευόμενες ιατρούς Νευρολογίας κυρίες Αραβαντινού και Καρακατσάνη με θέμα «Νόσος  Parkinson, από τη διάγνωση στη θεραπεία» με την υποστήριξη του Ευάγγελου Τσαμπάλα επιμελητή Α  και νευρολόγο  υπεύθυνο Νευρολογικού Τμήματος του Π.Γ.Ν.τριπολης

Το θέμα επιλέγει με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Ασθένεια του Πάρκινσον που καθιερώθηκε το 1997 και εορτάζεται στις 11 Απριλίου, ημερομηνία γέννησης το 1775 του άγγλου γιατρού Τζέιμς Πάρκινσον. Ο Πάρκινσον το 1817 ανακάλυψε τη συμπτωματολογία της ασθένειας, που πλήττει το νευρικό σύστημα του ανθρώπου και σήμερα είναι γνωστή με το όνομά του.

Στην αρχή η κυρία Αραβαντινού μίλησε για την νόσο για το τι αυτή προκαλεί και για τα συμπτώματα της.

Η νόσος Πάρκινσον είναι μια χρόνια προοδευτικά εξελισσόμενη εκφυλιστική νόσος του εγκεφάλου που επηρεάζει την κυρίως την κίνηση. Λέγοντας εκφυλιστική εννοούμε ότι κάποια από τα νευρικά κύτταρα πεθαίνουν γρηγορότερα - εκφυλίζονται. Αυτό δε συμβαίνει ξαφνικά, αλλά προοδευτικά και έτσι τα συμπτώματα της νόσου με τον καιρό επιδεινώνονται.

Τα κυριότερα συμπτώματα: Βραδυκινησία, Τρόμος, Δυσκαμψία.

Τα συμπτώματα τα χωρίζουμε σε αυτά που αφορούν την κίνηση και σε αυτά που δεν την αφορούν.

Τα κινητικά συμπτώματα είναι ο τρόμος στην ηρεμία (τρέμουλο) που είναι συνήθως στα χέρια, η βραδύτητα στις κινήσεις όπως στο περπάτημα, και το ντύσιμο, η δυσκαμψία των μυών και  η αστάθεια ή διαταραχή στην ισορροπία, που μπορεί να προκαλεί συχνά πτώσεις.

Τα μη κινητικά συμπτώματα μπορεί να είναι, η υπόταση, η αυξημένη εφίδρωση, οι διαταραχές του ύπνου, η κατάθλιψη, η δυσκοιλιότητα και η εύκολη κόπωση. Κάθε ασθενής είναι μοναδικός και δεν εμφανίζει όλα τα συμπτώματα.

Στην συνέχεια η κυρία Καρακατσάνη μίλησε για την διάγνωση και την θεραπεία καθώς και για τις παροχές του Παναρκαδικού Νοσοκομείου για την νόσο του Parkinson.

Να αναφέρουμε ότι δεν υπάρχει γνωστή οριστική θεραπεία για τη νόσο του Parkinson. Στόχος της θεραπευτικής αγωγής είναι ο έλεγχος των συμπτωμάτων.

Η φαρμακευτική αγωγή οδηγεί στον έλεγχο των συμπτωμάτων, κυρίως μέσω της αύξησης των επιπέδων ντοπαμίνης στον εγκέφαλο.

Τα τελευταία χρόνια έχουν αναβιώσει προσπάθειες για στερεοτακτική χειρουργική θεραπεία, καθώς και ο εν τω βάθει ερεθισμός του εγκεφάλου (DBS-DeepBrainStimulation).

Aκολουθεί βίντεο

Video: 

ArcadiaPortal.gr Νόσος του Πάρκινσον: Συμπτώματα και αντιμετώπιση


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.