Νομοσχέδιο-σκούπα για «κλειστά επαγγέλματα»

Νομοσχέδιο-σκούπα για «κλειστά επαγγέλματα»

Δεκέμβριος 20, 2010 - 10:51
1 σχόλια

Από το  http://www.nooz.gr
 Στην απελευθέρωση 150 επαγγελμάτων και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, που μέχρι σήμερα θεωρούνται «κλειστά», θα προχωρήσει η κυβέρνηση, με νομοσχέδιο-σκούπα», που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών και θα παρουσιαστεί στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο, αυτήν την εβδομάδα. Το πλαίσιο του σχεδίου αναμένεται να απασχολήσει σήμερα τα άτυπο υπουργικό συμβούλιο.

Ο υπουργός Γ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι έχει αποφασιστεί η κυβέρνηση να πάει σε μια «οριζόντια παρέμβαση που αίρει τα εμπόδια ή τις διοικητικές παρεμβάσεις στην άσκηση οικονομικών δραστηριοτήτων». 

Σε πρώτη φάση ξεκινά η απελευθέρωση σε δικηγόρους, συμβολαιογράφους, φαρμακοποιούς, αρχιτέκτονες, πολιτικούς μηχανικούς και ορκωτούς λογιστές.  Επίσης,θα αναφέρονται οι κατηγορίες περιορισμών και εμποδίων που θα αρθούν για το άνοιγμα συνολικά 150 επαγγελμάτων. Ωστόσο, θα παρέχεται περιθώριο τεσσάρων-έξι μηνών σε κάθε υπουργείο, για να καθορίσει, με προεδρικό διάταγμα ή υπουργική απόφαση, ποια επαγγέλματα δεν πρέπει να ανοίξουν, επειδή συντρέχει λόγος δημοσίου συμφέροντος. Για όσα δεν συντρέχει η σχετική διαδικασία εντός έξι μηνών από την ψήφιση του νομοσχεδίου θα ανοίγουν αυτόματα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το άνοιγμα θα οδηγήσει στη δημιουργία τουλάχιστον 500.000 νέων θέσεων εργασίας, ενώ θα υπάρξει αποκλιμάκωση των τιμών, όπως γράφει η εφημερίδα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Τύπου, στους δικηγόρους προβλέπεται να καταργηθεί η ελάχιστη αμοιβή και η απαγόρευση της διαφήμισης, ενώ θα αρθούν οι περιορισμοί στη δυνατότητα άσκησης του επαγγέλματός τους εκτός της έδρας τους.

Το άνοιγμα του επαγγέλματος των συμβολαιογράφων θα προχωρήσει προσεκτικά, διότι –όπως επισημαίνουν τα ΝΕΑ- το άρθρο 92 του Συντάγματος τους ονομάζει δημόσιους λειτουργούς. Το μνημόνιο αναφέρει ότι στόχος είναι να καταργηθούν οι γεωγραφικοί περιορισμοί, οι περιορισμοί στον αριθμό τους, η ελάχιστη αμοιβή και η απαγόρευση της διαφήμισης.

Στους αρχιτέκτονες, τους μηχανικούς και τους ορκωτούς λογιστές προβλέπεται να μην υπάρχει ελάχιστη αμοιβή. 

Για τους φαρμακοποιούς αίρονται το πληθυσμιακό κριτήριο για τη χορήγηση άδειας και οι περιορισμοί σχετικά με τον αριθμό των φαρμακείων και το ελάχιστο περιθώριο κέρδους.


Υπάρχει 1 Σχόλιο

η μοναδική χώρα της ευρώπης είμασταν με "κλειστά επαγγέλματα"... τέλος τα τσιφλίκια μερικών...