Νόμος είναι ό,τι μπορεί να εφαρμοσθεί

Νόμος είναι ό,τι μπορεί να εφαρμοσθεί

Δεκέμβριος 21, 2014 - 16:41
1 σχόλια

Το ρωμαϊκό «dura lex sed lex» (σκληρός νόμος αλλά νόμος) έχει πεθάνει προ πολλού. Δεν υποδηλώνει τίποτε άλλο το έρμο το απόφθευγμα, παρά τον σεβασμό στους νόμους, ακόμα κι αν είναι σκληροί. Και μπορεί να χωράει πολλή συζήτηση αυτό και σε πολλές περιπτώσεις, αλλά γι’ αυτό έχουμε τους νομοθέτες. Τι γίνεται όμως όταν ένας νόμος είναι αδύνατον να εφαρμοσθεί και γι’ αυτό σπεύδουμε να τον αλλάξουμε;

Σήμερα στη Βουλή, λοιπόν, σε αυτόν τον ναό της τροπολογίας, κατετέθη μια αποτέτοια, με την οποία αίρεται η δεκαπενθήμερη απαγόρευση δημοσιοποίησης δημοσκοπήσεων κατά τη διάρκεια των βουλευτικών εκλογών. Την κατέθεσαν προς ψήφιση ο υπουργός Εσωτερικών Αργύρης Ντινόπουλος και ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης.

Η αιτιολογία; «Η εμπειρία των πρόσφατων ευρωεκλογών αλλά και των δημοτικών εκλογών απέδειξε ότι η απαγόρευση αυτή ήταν απολύτως αναποτελεσματική γιατί η τήρησή της ήταν αδύνατον να διασφαλιστεί.»

Idest, κι ας μου συγχωρεθεί το λατινικό, αφού δεν μπορούμε να εφαρμόσουμε τον Νόμο, ας τον αλλάξουμε!

Εντάξει. Κι εγώ σου λέω ότι αύριο-μεθαύριο περνάνε όλοι οι οδηγοί με κόκκινο. Θα αλλάξει ο ΚΟΚ; Ή ας πάμε σε κάτι πιο απτό: τόσοι και τόσοι εργάζονται ανασφάλιστοι ή με τον μισό μισθό από τον κατώτατο. Επειδή δεν μπορούμε να ελέγξουμε τους εργοδότες που παρανομούν, θα κατεβάσουμε τον κατώτατο εκεί που βολεύει;

Δηλαδή, θα βαφτίσουμε την ανομία νομιμότητα, επειδή δεν μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε;

Πιο τίμιο θα ήταν, και ας μου επιτραπεί, οι εισηγητές της τροπολογίας να παραδέχονταν τον λόγο για τον οποίον την κατέθεσαν: θέλουν τις εταιρίες δημοσκοπήσεων να δουλεύουν έως την τελευταία στιγμή, θέλουν να δημοσιοποιούνται τα στοιχεία, θέλουν να επηρεάζουν την κοινή γνώμη έως την τελευταία μέρα. Και θέλουν αυτό όλο να είναι νόμιμο. Και ο πολίτης; Ε, ο πολίτης. Κακό είναι να λέει από το τηλέφωνο κάθε λίγο και λιγάκι τι προτίθεται να ψηφίσει; Μήπως ο καθένας μας να έχει και έναν προσωπικό δημοσκόπο να τρέχει πίσω του;

‘Έλα όμως που βάσει του τι λένε τα νούμερα αποφασίζουν τη στρατηγική τα κόμματα...

Κατά τις τελευταίες ευρωεκλογές, οι δημοσκοπήσεις έπεσαν έξω κατά πολύ –και πολύ το χάρηκα. Ήταν ένα καλό χαστουκάκι σε εκείνους οι οποίοι κάθε τρεις και λίγο τηλεφωνούν στα σπίτια μας –και είστε εσείς ποτέ σίγουροι ότι πράγματι τηλεφωνούν από την τάδε ή τη δείνα νόμιμη εταιρία;- και μας ζαλίζουν για το τι θα κάνουμε στο παραβάν.

Βέβαια, εντάξει. Μπορείς να κλείσεις το τηλέφωνο και να μην απαντήσεις. Εξάλλου, το παραβάν είναι σαν την τουαλέτα. Πας μόνος σου και κάνεις ό,τι θες. Το πρόβλημα είναι ότι το σκεπτικό στην έκθεση αιτιολόγησης της τροπολογίας είναι επικίνδυνο. Υπάρχουν χίλιοι λόγοι για να αλλάξεις έναν νόμο. Όχι, όμως, επειδή δεν μπορείς να τον εφαρμόσεις. Κράτος είσαι, να καμωθείς να μπορέσεις. Ο Νόμος υπάρχει για να εφαρμόζεται.

 

Γαλανιάδη Εύα

Ειδήσεις: 
Tags: 

Υπάρχει 1 Σχόλιο

Εκτός αν κάνω πολύ λάθος το σωστό λατινικό είναι "Dura lex, sed lex". Ως προς τα υπόλοιπα: Στην προκειμένη έχει δίκιο. Αλλά θεωρητικά μιλώντας ο νόμος οφείλει να ακολουθεί την ζωή. Αν διαπιστώνεται μεγάλη παράβαση ενός νόμου, τότε κάτι πάει στραβά.

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.