Νίκος Σιδέρης: Τα παιδιά πρέπει να μάθουν ότι ο κόσμος είναι σκληρός, άδικος και άνισος (photos&video)

Νίκος Σιδέρης: Τα παιδιά πρέπει να μάθουν ότι ο κόσμος είναι σκληρός, άδικος και άνισος (photos&video)

Απρίλιος 04, 2013 - 13:53
1 σχόλια

Τονωτική και ψύχραιμη υπήρξε η θεώρηση για την κρίση και την αντιμετώπισή της από τα παιδιά αλλά και από τους μεγάλους, του διακεκριμένου ψυχίατρου, ψυχαναλυτή και οικογενειακού θεραπευτή Νίκου Σιδέρη στην παρουσίαση του βιβλίου του « Μιλώ για την κρίση με το παιδί. Εμπιστευτική επιστολή σε μεγάλους που σκέφτονται » στο βιβλιοχαρτοπωλείο Άστρο στην Τρίπολη.

Τα παιδιά πρέπει οπωσδήποτε να μάθουν ότι ο κόσμος που ζούν είναι σκληρός, άδικος και άνισος τόνισε μεταξύ άλλων ο Κος Σιδέρης. Χρειάζονται μια ομπρέλα προστασίας αλλά και νόημα για όσα συμβαίνουν γύρω τους και οι μεγάλοι πρέπει να βρούν τις κατάλληλες ιστορίες μέσα από τον κόσμο των ηρώων των παιδιών και όντας κοντά με τα παιδιά τους για να εξηγήσουν αυτή την απότομη αλλαγή. Παραδείγματα ιστοριών το παραμύθι του Ευγένιου Τριβηζά "Η τελευταία μαύρη γάτα"  και ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών μέσα απο τα οποία μπορούν οι μεγάλοι να αντλήσουν υλικό και πληροφορίες, για να μπούν στον κόσμο της φαντασίας του παιδιού.

Ερμηνεύοντας ο συγγραφέας τα σημεία των καιρών είπε πώς είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό το γεγονός ότι έχουμε σταματήσει να σκεφτόμαστε και να προσπαθούμε, βυθιζόμενοι σε μια άκρως επικίνδυνη απόγνωση η οποία τείνει να διαδεχτεί την αρχική απελπισία.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες ήταν οι 5+1 λέξεις – αντίδοτο που χρησιμοποίησε για την αντιμετώπιση των καταστάσεων της κρίσης από όλους.
Το πεντάπτυχο αντίδοτο το οποίο εξηγείται από τον ίδιο τον συγγραφέα στο βίντεο που ακολουθεί , σε μια μίνι συνέντευξη που οργανώσαμε, είναι μια γνώμη που καλό είναι να την ακούσουμε και αναφέρεται στα συστατικά:

ΚΟΝΤΑ – ΜΑΖΙ – ΠΛΑΤΙΑ – ΣΚΕΨΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ – ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ

Όλα τα παραπάνω για να καταφέρουμε να φτιάξουμε ένα άνθρωπο που θα ζεί χωρίς αυταπάτες και θα παίζει με κανόνες, φυλάσσοντας  την αξιοπρέπεια του.

Γιατί καλύτεροι άνθρωποι είναι καρποί των μεγάλων δοκιμασιών και όχι των εύκολων διαδρομών.

Video: 

youtube://v/JuY_RPClCoc

youtube://v/Nd9vxSVbywk


Υπάρχει 1 Σχόλιο

Ναι, τα παιδιά πρέπει να ξέρουν την αλήθεια. Στο ίδιο θέμα, αξίζει να θυμηθούμε τον Μανόλη Αναγνωστάκη. Ας ακούσουμε τον ίδιο να απαγγέλλει το ποίημα "Στο παιδί μου"... https://www.youtube.com/watch?v=ICZ3GYJCj2A&feature=youtube_gdata_player Στο παιδί μου δεν άρεσαν ποτέ τα παραμύθια Και του μιλούσανε για Δράκους και για το πιστό σκυλί Για τα ταξίδια της Πεντάμορφης και για τον άγριο λύκο Μα στο παιδί μου δεν άρεσαν ποτέ τα παραμύθια Τώρα, τα βράδια, κάθομαι και του μιλώ Λέω το σκύλο σκύλο, το λύκο λύκο, το σκοτάδι σκοτάδι, Του δείχνω με το χέρι τους κακούς, του μαθαίνω Oνόματα σαν προσευχές, του τραγουδώ τους νεκρούς μας. Α, φτάνει πια! Πρέπει να λέμε την αλήθεια στα παιδιά.