Το νερό στερεύει και στη Γορτυνία – Παρεμβάσεις για να λυθεί το πρόβλημα

Το νερό στερεύει και στη Γορτυνία – Παρεμβάσεις για να λυθεί το πρόβλημα

Δεκέμβριος 13, 2017 - 12:04
2 σχόλια

Η Βυτίνα μέσα στην τουριστική περίοδο μένει χωρίς νερό!

Η παρατεταμένη ανομβρία που επικρατεί του τελευταίο εξάμηνο και ιδιαίτερα για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο είχαν εξαιρετικά αρνητικές επιπτώσεις στον υδροφόρο ορίζοντα, στην άρδευση και στην ύδρευση. 

Το εφετινό καλοκαίρι οι βροχές ήταν ελάχιστες καθώς, μετά τις μπόρες του πρώτου δεκαπενθήμερου του Ιουνίου και του Οκτωβρίου στις αρχές του φθινοπώρου, λίγες είναι οι βροχές με αποτέλεσμα πολλές περιοχές στην Αρκαδία να αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην ύδρευση.

Πρώτα τα αρνητικά αποτελέσματα εμφανίστηκαν στις καλλιέργειες, με τα δέντρα να ξεραίνονται και να μην αποφέρουν καρπούς.
Η έλλειψη νερού ήρθε να επιβεβαιωθεί και στις αρχές Δεκεμβρίου με τις πόλεις και τα χωριά να μην έχουν επάρκεια νερού για κατανάλωση με αποτέλεσμα πολλές ώρες μέσα στην ημέρα να σημειώνεται διακοπές στην υδροδότηση. 

Τις τελευταίες μέρες προβλήματα αντιμετώπισαν τα χωριά της Γορτυνίας, καθώς για αρκετές ώρες οικίες και επιχειρήσεις δεν είχαν νερό λόγω της ανομβρίας.

Η Βυτίνα, τα Λαγκάδια, η Καμενίτσα, αλλά και μερικά ακόμα χωριά της Γορτυνίας, όπως επίσης και το Λεβίδι του Δήμου Τρίπολης και η πόλη της Τρίπολης αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα, καθώς οι δεξαμενές έχουν σχεδόν αδειάσει.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε το ArcadiaPortal.gr με την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Γορτυνίας πληροφορήθηκε ότι υπήρξε πρόβλημα στην ύδρευση λόγω της ανομβρίας, αλλά γίνονται προσπάθειες έτσι ώστε τα προβλήματα στην υδροδότηση να αποκατασταθούν πλήρως.

Γεγονός που επιβεβαίωσαν τόσο ο πρόεδρος της Βυτίνας κ. Λιαρόπουλος, αναφέροντας ότι υπάρχει κανονική πλέον ύδρευση, όπως και επιχειρηματίες της  περιοχής.

Το Σαββατοκύριακο η Βυτίνα είχε μείνει χωρίς νερό, αλλά πλέον με τις κατάλληλες παρεμβάσεις ήδη από χθες Τρίτη 12 Δεκεμβρίου το πρόβλημα έχει λυθεί και γίνεται κανονικά και χωρίς προβλήματα η ύδρευση.

Υπάρχει χαμηλή στάθμη νερού λόγω ανομβρίας και ήδη έχει κατατεθεί φάκελος στη Διεύθυνση Υδάτων της Αποκεντρωμένης με πρόταση για να λυθεί το πρόβλημα

Η Τεχνική Υπηρεσία Γορτυνίας μάς ενημέρωσε ότι έχει γίνει πρόταση για να πραγματοποιηθούν εργασίες εκβάθυνσης σε ένα πηγάδι, όπως επίσης έχει γίνει αντικατάσταση δεξαμενής η οποία χωράει περισσότερα κυβικά νερό.

«Η νέα δεξαμενή χωράει 1.400 κυβικά νερό, έτσι υπάρχει μεγαλύτερη αποθήκευση νερού»

Τα Λαγκάδια επίσης αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την επάρκεια νερού, αλλά υπολογίζεται ότι με την αλλαγή του δικτύου που έχει γίνει, το πρόβλημα θα λυθεί.

Έχει ολοκληρωθεί το έργο αντικατάστασης δικτύου και είναι σε εξέλιξη ο ηλεκτρονικός διαγωνισμός για να γίνουν οι συνδέσεις και να λειτουργήσει

Σύμφωνα με τις προβλέψεις και τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει έτσι ώστε να αποθηκεύεται περισσότερο νερό, υπολογίζεται ότι δεν θα υπάρξει έλλειψη νερού. Να επισημάνουμε βέβαια ότι τις ημέρες των Χριστουγέννων που ο πληθυσμός των χωριών θα πολλαπλασιαστεί, μπορεί να υπάρξει και πρόβλημα. 

Ας ελπίσουμε να έρθουν βροχοπτώσεις  έτσι ώστε να αυξηθούν οι ποσότητες νερού στις δεξαμενές και στο Μεθύδριο, ειδάλλως τα προβλήματα που έχουν ήδη πρωτοεμφανιστεί θα πολλαπλασιαστούν, οι βρύσες θα στερέψουν.
Έτσι, λοιπόν, πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους ότι η σπατάλη νερού είναι ανάγκη να σταματήσει, γιατί το πολυτιμότερο αγαθό ίσως δεν είναι πια και δεδομένο.

Έφη Καστραντά
 

Ειδήσεις: 

2 Σχόλια

Απο ποτε η ανικανοτητα μιας δημοτικης αρχης λεγεται ανομβρια; Και για τα σκουπιδια φταιει η ανομβρια; Γιατι δεν ρωτατε τον δημαρχο κσι απαντουν αγνωστοι υπαλληλοι για τοσο σοβαρα θεματσ;;;;;;

Το καταλάβαμε πολύ καλα Αφού ο δήμος Γορτυνίας δεν διαθέτει γραφείο τύπου, αντιδήμαρχο ύδρευσης και δήμαρχο, ανέλαβε η κα Καστραντα να δικαιολογήσει είτε να δημοσιεύσει την απολογία του δήμου,για το οξύτατο και άλυτο πρόβλημα του νερού. Ενώ απόμακρο για το πρόβλημα του νερού στα Τρόπαια έτρεφε η βαλβίδα και όχι η ...Ανομβρία;;;;; Ποιος λέει την αλήθεια που απουσιάζει από το θέμα;;

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.