Νέο δίκτυο μεταφοράς νερού από τις πηγές της Πιάνας στην Τρίπολη

Νέο δίκτυο μεταφοράς νερού από τις πηγές της Πιάνας στην Τρίπολη

Μάρτιος 13, 2013 - 13:11

Προς έγκριση στο Περιφερειακό Συμβούλιο η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου

Στην κατασκευή νέου δικτύου μεταφοράς νερού από τις πηγές της Πιάνας και ¨Μάνας Νερού" θα προχωρήσει η ΔΕΥΑΤ για την εξυπηρέτηση των υδρευτικών αναγκών της Τρίπολης. Για το σκοπό αυτό κατατέθηκε προς έγκριση στο ΠΣ η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου την οποία και σας παρουσιάζει το www.arcadiaportal.gr. Στη μελέτη μπορείτε να διαβάσετε όλα τα τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου και τις εργασίες που θα γίνουν καθώς και τις ανάγκες σε νερό των περιοχών του υδροδοτούνται από τις εν λόγω πηγές.

ΕΙΣΗΓΗΣΗ για την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) του Έργου «Αντικατάσταση αγωγού μεταφοράς νερού από πήγες Πιάνας στον Δ. Τρίπολης της Π.Ε. Αρκαδίας», φερομένης ιδιοκτησίας της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης  (Δ.Ε.Υ.Α.) Τρίπολης.

Από την Δ/νση Περ/ντος και Χωρικού Σχεδιασμού Πελ/σου της Γενικής Δ/νσης Χωροταξικής και Περιβαλλοντικής Πολιτικής της Αποκεντρωμένης Δ/κσης Πελ/σου, Δυτ. Ελλάδος και Ιονίου, με το υπ’ αριθ. 24269/603/13-11-2012 (αριθ. πρωτ. 68908/15-11-2012 της Υπηρεσίας) έγγραφό της, έχει διαβιβασθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο (Π.Σ.) για σχετική γνωμοδότηση, Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), που αφορά στο έργο «Αντικατάσταση αγωγού μεταφοράς νερού από πήγες Πιάνας στον Δ. Τρίπολης της Π.Ε. Αρκαδίας».

Σύμφωνα με τον Ν.1650/1986 «Για την προστασία του περιβάλλοντος» (όπως τροποποιήθηκε και ισχύει) και την Κ.Υ.Α. 37111/2021/2003 «Καθορισμός τρόπου ενημέρωσης και συμμετοχής κοινού …», έγινε η σχετική ανακοίνωση (στις 19-11-2012 και η οποία κοινοποιήθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο με το αριθ. πρωτ. 68908/19-11-2012 έγγραφό μας), προκειμένου κάθε ενδιαφερόμενος πολίτης ή φορέας να λάβει γνώση ολόκληρης της μελέτης και κάθε συναφούς πληροφορίας και να διατυπώσει εγγράφως τη γνώμη του και τις προτάσεις του.

Μέχρι σήμερα δεν έχουν κατατεθεί στην Υπηρεσία μας απόψεις φορέων και πολιτών για το έργο.

Το έργο (νέο δίκτυο μεταφοράς ύδατος) αποσκοπεί στην εξυπηρέτηση των υδρευτικών αναγκών του Δ. Τρίπολης με την μεταφορά νερού από τις Πηγές ‘Πιάνας’ και ‘Μάνας Νερού’ (χωρίς τεχνικές επεμβάσεις στο έργα υδρομαστεύσεις αυτών), οι οποίες, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Δ.Ε.Υ.Α. Τρίπολης, παρουσιάζονται στον παρακάτω πίνακα (ζήτηση σε νερό των οικισμών – παροχή υπολογισμού):

α/α ΟΙΚΙΣΜΟΙ - ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΖΗΤΗΣΗ ΣΕ ΝΕΡΟ
κμ/ήμερα
1. ΤΡΙΠΟΛΗ 2,840,00
2. ΑΝΩ ΔΑΒΙΑ 100,00
3. ΚΑΤΩ ΔΑΒΙΑ 100,00
4. ΜΑΙΝΑΛΟ 100,00
5. ΣΙΛΙΜΝΑ 250,00
6. ΜΑΚΡΗ 100,00
7. ΨΥΧΙΑΤΡΕΙΟ ΤΡΙΠΟΛΗΣ 60,00
8. ΒΡΥΣΗ ΣΙΛΙΜΝΑΣ «Καρυδιές» 20,00
9. ΠΑΡΟΔΙΕΣ ΧΩΜΑΤΟΔΡΟΜΟΥ ΠΙΑΝΑΣ 35,00
10. ΠΑΡΟΔΙΕΣ Ε.Ο. ΤΡΙΠΟΛΗΣ - ΠΙΑΝΑΣ 50,30
ΣΥΝΟΛΟ 3,655.30

Το έργο περιλαμβάνει:
Τον αγωγό του Εξωτερικού Υδραγωγείου της Πιάνας, που ξεκινά από τις πηγές Πιάνας ως την νέα δεξαμενή, συνολικού μήκους 17,382χλμ..
Τον δευτερεύοντα αγωγό τροφοδοσίας των οικισμών της περιοχής Φαλάνθου, συνολικού μήκους 10,740χλμ..
Τον αγωγό τροφοδοσίας οικισμού Μάκρης, συνολικού μήκους 1,38χλμ..
Τον αγωγό από τις πηγές Μάνας Νερού μέχρι την νέα δεξαμενή, συνολικού μήκους 1,44χλμ..
Τον αγωγό Τρίπολης, από την νέα δεξαμενή μέχρι το φρεάτιο υδροδότησης της Τρίπολης στην παλαιά δεξαμενή, συνολικού μήκους 2,78χλμ..
Τη νέα Δεξαμενή της Τρίπολης χωρητικότητας 3.000κμ..

Ο Αγωγός Εξωτερικού Υδραγωγείου της Πιάνας, που θα αντικαταστήσει τον υφιστάμενο, έχει αρχή το υφιστάμενο έργο υδροληψίας από τις Πηγές Πιάνας στην θέση ‘Ποταμιά’.
Χαράσσεται (κατασκευάζεται) στα πρώτα περίπου 200μ. στο μονοπάτι, όπου έχει εγκιβωτιστεί ο υφιστάμενος αγωγός και κατόπιν, αφού διέλθει την περιοχή των ερειπίων κτίσματος, ακολουθεί τον αγροτικό δρόμο με ανατολική κατεύθυνση για μήκος 700μ. περίπου έως την διασταύρωση με την οδό Πιάνας - Χρυσοβίτσιου.
Στο σημείο αυτό ξεκινά η κατασκευή και του δευτερεύοντος αγωγού μεταφοράς.
Στην συνέχεια και οι δύο αγωγοί (κύριος και δευτερεύων) ακολουθούν για μήκος 4,7χλμ. υφιστάμενη αγροτική οδό με ανατολική-νοτιοανατολική κατεύθυνση μέχρι την διασταύρωση με την οδό Τρίπολης - Πιάνας και από εκεί και για μήκος 5,11χλμ.τον επαρχιακό δρόμο Τρίπολης - Πιάνας και στην συνέχεια και για μήκος 1,11χλμ. κατασκευάζονται σε αγροτικό δρόμο.
Στη θέση του αντλιοστασίου Σιλίμνας τερματίζεται ο δευτερεύων αγωγός. Ο δευτερεύων αγωγός τοποθετείται σε κοινό σκάμμα με τον κύριο αγωγός μεταφοράς και υδροδοτεί τις παρόδιες ιδιοκτησίες και τους απαντώμενους οικισμούς Άνω και Κάτω Δαβιάς, Μαινάλου και Σιλίμνας.
Στην συνέχεια ο κύριος αγωγός χαράσσεται εκτός οδού με κατεύθυνση, ώστε να διέλθει από τον αυχένα (το ψηλότερο σημείο της διαδρομής του) κοντά στο εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου. Ακολούθως και για μήκος 1,20χλμ. κατασκευάζεται σε υφιστάμενο αγροτικό χωματόδρομο. Στο τέλος του τμήματος αυτού κατασκευάζεται διακλάδωση από την οποία ξεκινά ο νέος αγωγός προς τον οικισμό Μάκρης.
Στην συνέχεια ο αγωγός κατασκευάζεται σε υφιστάμενη αγροτική οδό και συναντά τον αγωγό Μάνας Νερού. Από το σημείο αυτό και μέχρι την νέα δεξαμενή κατασκευάζεται σε κοινό σκάμμα με τον αγωγό Μάνας Νερού. Το συνολικό μήκος του αγωγού μεταφοράς σε αυτό το τμήμα είναι 1,56χλμ..
Ο Αγωγός Μάνας Νερού χαράσσεται σε υφιστάμενο αγροτικό δρόμο ως την συμβολή του με τον αγωγό Πηγών Πιάνας. Η αρχή του αγωγού είναι το έργο υδρομάστευσης της πηγής Μάνας Νερού και καταλήγει στην νέα δεξαμενή.
Ο Αγωγός Μάκρης χαράσσεται σε υφιστάμενο αγροτικό δρόμο. Η αρχή του αγωγού είναι φρεάτιο του αγωγού Πηγών Πιάνας και καταλήγει στο φρεάτιο ύδρευσης της Μάκρης.
Ο Αγωγός Τρίπολης χαράσσεται σε υφιστάμενους αγροτικούς δρόμους και  ασφαλτοστρωμένους αστικούς δρόμους. Η αρχή του αγωγού είναι η νέα δεξαμενή και καταλήγει σε υφιστάμενο φρεάτιο υδροδότησης του τομέα της Παλαιάς Δεξαμενής της πόλης.
Η Νέα Δεξαμενή έχει συνολική χωρητικότητα 3.000κμ. με διαστάσεις κάτοψης 62Χ26μ.. Θα αποτελείται από δύο ανεξάρτητες δεξαμενές με διαστάσεις κάτοψης 30Χ25μ. η κάθε μία και θα κατασκευασθεί σε γήπεδο εντός δημόσιας δασικής έκτασης συνολικού εμβαδού 2.445,75τμ..
Προβλέπεται η κατασκευή αγωγού ΒΥ ΡASS από πολυαιθυλένιο στην αρχή της χάραξης του κυρίου αγωγού για την απρόκοπη υδροδότηση της πόλης της Τρίπολης και στο υψηλότερο σημείο της διαδρομής (αυχένας κοντά στο εκκλησάκι του Αγ. Γεωργίου) σκάμμα CUT & COVER, μήκους 324μ., ώστε να διέλθει ο αγωγός μεταφοράς, που δημιουργεί εκσκαφή 17μ..
Για της ανάγκες του έργου θα κατασκευαστούν συνολικά 2,019χλμ. αγροτικών δρόμων.
Η περιοχή του έργου στο σύνολό της βρίσκεται εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Τρίπολης (Δ.Ε. φαλάνθου και Τρίπολης) της Π.Ε. Αρκαδίας.
Τμήμα μήκους 5,11χλμ. του δικτύου ύδρευσης προβλέπεται ότι θα κατασκευασθεί επί της επαρχιακής οδού Τρίπολης – Αλωνίσταινας, η οποία αποτελεί το όριο της προστατευόμενης περιοχής που έχει ενταχθεί στον εθνικό κατάλογο των περιοχών του κοινοτικού δίκτυου Natura 2000 ως Ειδική Ζώνη Διατήρησης με όνομα τόπου ‘Όρος Μαίναλο΄ και Κωδικό: GR2520001.
Ειδικότερα το αναφερόμενο τμήμα του αγωγού μεταφοράς θα κατασκευαστεί εντός των ορίων της περιοχών που χαρακτηρίζονται ως Υποζώνη Β1 «Ζώνη  Αειφορικής Δασικής Διαχείρισης» και  Υποζώνη Β2 «Ζώνη Διατήρησης του παραδοσιακού αγροτικού τοπίου» της Ζώνης Β «Ζώνη Περιοχής Οικοανάπτυξης».
Για την συγκριμένη προστατευόμενη περιοχή υπάρχει εγκεκριμένη  Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη (ΕΠΜ) και έχουν εκδοθεί οι υπουργικές αποφάσεις (Υ.Α.) 54637/2011 (ΦΕΚ 21ΑΑΠ/22-2-2011) «Αναστολή χορήγησης οικοδομικών αδειών και εκτέλεσης οικοδομικών εργασιών στην περιοχή του όρους Μαινάλου (ν. Αρκαδίας)» και 8861/2011 (ΦΕΚ 178ΑΑΠ/18-7-2011) «Τροποποίηση της υπ’ αριθμ. 54637/2010 απόφασης «Αναστολή χορήγησης οικοδομικών αδειών και εκτέλεσης οικοδομικών εργασιών στην περιοχή του Μαίναλου (Ν. Αρκαδίας)» (ΑΑΠ 21)».
Στις 27 Δεκεμβρίου του 2012 ολοκληρώθηκε η διαβούλευση επί του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος με τίτλο «Χαρακτηρισμός ως προστατευόμενης της περιοχής Μαινάλου» για την προστασία και διατήρηση της αναφερομένης περιοχής.
Ο Φορέας Υλοποίησης του έργου, είναι η Δ.Ε.Υ.Α. Τρίπολης.
Στο φάκελο του έργου, δεν εμπεριέχονται κάποιες γνωμοδοτήσεις λοιπών συναρμόδιων Υπηρεσιών (όπως, της Δ/νσης Υδάτων Πελ/σου, της Δ/νσης Δασών Αρκαδίας, της ΛΘ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων) ή άδειες αξιοποίησης υδατικών πόρων (χρήσης).

Η Υπηρεσία μας, αφού έλεγξε κατά το δυνατόν την αναφερομένη μελέτη και εκτιμώντας τα διαθέσιμα δεδομένα από την περιβαλλοντική μελέτη (ΜΠΕ),
τους ακόλουθους (γενικούς) περιβαλλοντικούς όρους (Π.Ο.):
Οι ποσότητες των υδάτων από της πήγες ‘Μάνας Νερού’ και ‘Πιάνας’ θα χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για την κάλυψη των υδρευτικών αναγκών που αναφέρονται στην Μελέτη.
Για τις οποίες ο κύριος θα διαθέτει τις προβλεπόμενες άδειες αξιοποίησης υδατικών πόρων.
Δεν θα γίνει καμία τεχνική επέμβαση στα έργα υδρομάστευσης των πηγών.
Δεν θα γίνει καμία ασφαλτόστρωση στους υφισταμένους και νέους αγροτικούς δρόμους πρόσβασης στις περιοχές επέμβασης του έργου.
Οι επεμβάσεις να περιοριστούν στις απολύτως αναγκαίες για την κατασκευή των προβλεπομένων στη μελέτη (ΜΠΕ) τεχνικών έργων και των αναγκαίων για την εγκατάσταση του εργοταξίου και να προβλεφτεί η αποκατάσταση των περιοχών επέμβασης (βλάστηση - γεωμορφολογικές αλλοιώσεις) μετά το πέρας των εργασιών.
Δεν θα εναποτεθούν ανεξέλεγκτα (ελάχιστη όχληση) τα υλικά εκσκαφών σε ρέματα, υδάτινους αποδέκτες και σε ζώνες με φυσική βλάστηση και θα ληφθεί κάθε απαραίτητο μέτρο για την αποτροπή παράσυρσης του αποτιθέμενου υλικού.
Να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή, ώστε να μην υπάρξει αλλαγή στη ροή των επιφανειακών υδάτων.
Να ληφθούν μέτρα για την προστασία από διάβρωση των φυσικών πρανών.
Τα κατάλληλα υλικά εκσκαφών (μετά τον απαραίτητο διαχωρισμό και απαλλαγμένα από απορρίμματα ή λοιπά ξένα σώματα) θα επαναχρησιμοποιούνται για την αποκατάσταση τυχόν γεωμορφολογικών αλλοιώσεων ή της βλάστησης όπου χρειαστεί.
Η φυτική γη διαφυλάσσεται, ώστε να χρησιμοποιηθεί στις φυτοτεχνικές αποκαταστάσεις μετά το πέρας των κυρίως εργασιών.
Στο τέλος κάθε έτους, τα στοιχεία των μετρήσεων παροχών ή άλλα αποτελέσματα δειγματοληπτικών ελέγχων (π.χ. χημικών ή μικροβιολογικών αναλύσεων) θα κατατίθενται στην Διεύθυνση Υδάτων Πελοποννήσου (της Απ. Δ/κης Π., Δ.Ε. & Ι.) και θα γνωστοποιείται αμέσως στην Δ/νση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Π.Ε. Αρκαδίας κάθε υγειονομικός κίνδυνος που εμφανίζεται, καθώς και τα μέτρα που θα ληφθούν για την εξουδετέρωσή του.
Να εξασφαλιστεί η ελαχιστοποίηση της απώλειας κατά την μεταφορά του νερού και η άριστη λειτουργία του δικτύου μεταφοράς του, με τη συνεχή συντήρησή του. Ο κάτοχος της άδειας χρήσης νερού, θα έχει την αποκλειστική ευθύνη για την ορθή συντήρηση του και ο οποίος, υποχρεούται να επιδιορθώνει αμέσως κάθε βλάβη, όταν επιφέρει απώλειες νερού από διαρροή του δικτύου.
Δεν θα γίνεται καμία ανεξέλεγκτη διάθεση (π.χ. απόρριψη, εκροή, εναπόθεση) οποιωνδήποτε αποβλήτων (π.χ. κάθε είδους λιπαντικών, υγρών συσσωρευτών ή άλλων υγρών και καύσιμων, υλικών σωλήνωσης, κάθε είδους απορριμμάτων των εργοταξιακών εγκαταστάσεων κ.λπ.) που προκύπτουν (π.χ. από τις εργασίες κατασκευής και τις εργασίες συντήρησης του έργου), ενώ η διαχείρισή τους θα γίνεται ανάλογα με τη φύση τους και σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.
Επισημαίνεται ότι, ανακυκλώσιμα υλικά θα διατίθενται προς ανακύκλωση σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, υλικά δε, που τυχόν περιλαμβάνουν επικίνδυνα υλικά θα διατίθενται σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, που διέπει τα υλικά αυτά.
Πριν την έγκριση των Π.Ο. θα πρέπει να προσδιοριστούν τα εξής: οι τύποι κατά ΕΚΑ και οι ποσότητες αποβλήτων που μπορούν να υποβληθούν σε εργασία διαχείρισης, για κάθε τύπο επιτρεπόμενης εργασίας, οι τεχνικές και τυχόν άλλες απαιτήσεις που σχετίζονται με τη συγκεκριμένη εγκατάσταση, μέτρα ασφάλειας και προφύλαξης που πρέπει να λαμβάνονται κατά τη διαχείριση των αποβλήτων, η μέθοδος που πρέπει να χρησιμοποιείται για κάθε τύπο εργασίας, οι εργασίες παρακολούθησης και ελέγχου εφόσον αυτό είναι αναγκαίο.

Ειδήσεις: