Νέες αντιδράσεις για το εργοστάσιο στη Παλαιόχουνη

Νέες αντιδράσεις για το εργοστάσιο στη Παλαιόχουνη

Νοέμβριος 10, 2013 - 16:13
5 σχόλια

Πριν από λίγες μέρες το Arcadia Portal είχε δημοσιεύσει τις πρώτες αντιδράσεις για το εργοστάσιο απορριμμάτων της ΤΕΡΝΑ στη Παλαιόχουνη ΕΔΩ . Σήμερα μία νέα επιστολή διαμαρτυρίας από τη ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ του τ.Δήμους Βαλτετσίου έρχεται στη δημοσιότητα.

Πρίν από λίγες ημέρες πληροφορηθήκαμε από τα μέσα ενημέρωσης ότι πρόκειται να δημιουργηθεί χώρος υποδοχής και επεξεργασίας σκουπιδιών μεταξύ των δύο Δ/Δ Παλαιόχουνης – Αθηναίου.
Λυπηθήκαμε για δύο λόγους:
1) δεν υπήρξε ευρεία και επαρκής ενημέρωση από την Περιφέρεια Πελοποννήσου προς τους εντοπίους φορείς, συλλόγους κλπ και πάνω από όλα δεν ενημερώθηκε ο μεγάλος νοικοκύρης που είναι ο κόσμος που κατοικεί στις παραπάνω περιοχές προκειμένου αυτός να αποφασίσει. Εκτός και αν μερικοί θέλουν να λογαριάζουν χωρίς τον ΞΕΝΟΔΟΧΟ. Σημειωτέον ότι δεν είναι μόνον οι μόνιμοι κάτοικοι που πλήττονται αλλά και οι εκατοντάδες των ξενιτεμένων εσωτερικού και εξωτερικού που πάντα με νοσταλγία και αγάπη θυμούνται και επισκέπτονται τα χωριά τους.
2) Τι δουλειά έχουν τα σκουπίδια της μισής Πελοποννήσου (και αργότερα της Αθήνας) να μαζευτούν στην περιοχή μας;
Βέβαια κυκλοφορούν και οι φήμες περί του αντιθέτου ότι δηλαδή είναι ένα θείο δώρο που έρχεται σ΄εμάς για να αναπτυχθούμε και να πάρουμε τα πάνω μας οικονομικά. Έτσι λοιπόν θα μας ζηλεύουν οι υπόλοιπες περιοχές που θα μείνουν χωρίς σκουπίδια. Εάν είναι λοιπόν έτσι τους απαντάμε ότι ευχαριστούμε πολύ αλλά δεν θα πάρουμε. Πάρτε τα εσείς στην γενέτειρά σας.
Και εδώ γεννάται το μεγάλο ερώτημα, γιατί κύριοι αυτοδιοικητικοί δεν δημιουργείται αντίστοιχους χώρους συγκομιδής και επεξεργασίας σκουπιδιών ανά δήμο; Ο κάθε δήμος να διαχειρίζεται τα απορρίμματά του και να καρπώνεται τα οφέλη τους. Διατείνονται επίσης ότι θα γίνουν άλλα δύο εργοστάσια στην ΚΑΛΛΙΡΡΟΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ και στη ΣΚΑΛΑ ΛΑΚΩΝΙΑΣ. Το επιχείρημα αυτό δεν μπορεί να γίνει πιστευτό γιατί όλοι γνωρίζουμε ότι κάθε επιχειρηματίας προσπαθεί να μειώσει το κόστος κατασκευής και παραγωγής για να αυξήσει το κέρδος του. Τι χρειάζεται ο επιχειρηματίας να κάνει άλλα δύο εργοστάσια σε μία ακτίνα 30 χιλιομέτρων; Είκοσι λεπτά κάνει το αυτοκίνητο να  έρθει από την Καλλιρρόη και άλλα σαράντα λεπτά από την Σκάλα που με τον καινούργιο δρόμο θα βγαίνει στο Λέυκτρο (Μπιλάλη) Μεγαλοπόλεως.
Αργότερα θα έρθουν και από την Αθήνα γιατί τα απορρίμματα δεν θα κάνουν παραπάνω από μιάμιση ώρα να έρθουν στην αυλή μας.
Τεκμαίρεται εύκολα και αυτό φανταζόμαστε να το καταλαβαίνουν οι πάντες ότι οφέλη δεν υπάρχουν. Τουναντίον θα υπάρξει μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα, μόλυνση της ατμόσφαιρας και το μέρος θα ερημώσει εντελώς γιατί δεν θα μπορεί να σταθεί άνθρωπος από την βρώμα και τη δυσωδία. Θα μας στερήσουν οι κύριοι αρμόδιοι και δεν ξέρουμε με ποιό δικαίωμα να πηγαίνουμε στα πατρικά μας σπίτια και θα υποβαθμίσουν την περιουσία που κληρονομήσαμε από τους προγόνους μας. Θα κατηγορηθούμε για αδιαφορία και ολιγωρία και οι νέοι που έρχονται θα μας δικάσουν και θα μας καταδικάσουν.
Αγαπητοί συμπατριώτες Δημοβαλτετσιώτες όπου γης, γρηγορείται, αν δεν ενωθούμε και αν δεν αντισταθούμε όσο είναι καιρός ο τόπος μας κινδυνεύει να μεταβληθεί σε μιά απέραντη χαβούζα. Και οι αρχαίοι ημών πρόγονοι έλεγαν “ενός κακού μύρια έπονται” και ο νοών νοείτω.
Το ενθαρυντικό είναι ότι δίπλα μας από  ότι φανταζόμαστε θα έχουμε συμπαραστάτες δύο άξιους αντιπροσώπους της περιφέρειας Πελοποννήσου, τους κ.κ. Βαγγέλη Γιαννακούρα Αντιπεριφερειάρχη και τον Θεόδωρο Ντάνο Περιφερειακό σύμβουλο με τους οποίους πίνουμε από το ίδιο νερό. Θεωρούμε δεδομένη τη συμπαράστασή τους για να αποτραπεί αυτή η κατάφωρη αδικία. Γνωρίζουμε την ευαισθησία τους πάνω σε περιβαλλοντικά και οικολογικά θέματα.
Συσπειρωθείτε γύρω από την ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ του τ. Δήμου Βαλτετσίου.

 


5 Σχόλια

Μαλλλον δεν εισαστε δημοβαλτετσιωτες για να μη ξέρετε την ακριβη τοποθεσία. Δεν είναι μεταξυ κερασταρι - Αθήναιου. Είναι μεταξύ παλαιοχουνης κερασταριου. Αλλά έτσι ξέρετε εσείς οι αλεξιπτωτιστές ετεροδημότες.

Τα όρια του Αθηναίου φθάνουν μέχρι την Παλαιόχουνη, πέρα από τον Ξερακιά. Πιστεύω οι τοποθεσίες Φτελλόρεμα, Χελωνόβρυση κλπ να σου είναι γνωστές. Εάν δεν ξέρεις ρώτα κανέναν μεγάλο.

ΛΥΣΗ ΥΠΑΡΧΕΙ! ΝΑ ΠΑΝΕ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΟ ΦΕΓΓΑΡΙ. (ΣΗΜΕΙΩΣΗ: ΜΕΝΩ 2 ΧΛΜ. ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ, ΚΛΕΙΣΤΗ ΠΛΕΟΝ, ΧΩΜΑΤΕΡΗ ΤΗΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ)

ΕΧΕΙ ΣΗΜΑΣΙΑ Η ΑΚΡΙΒΗΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ .... Η ΟΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΙΦΕΡΕΙ Η ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΟΝΑΔΑΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΠΠΟΡΙΜΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΣΟ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΒΑΛΟΝ ΌΣΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΟΛΟΚΛΗΡΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ. ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΚΑΙ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΣΥΜΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΜΕ ΙΣΩΣ ΤΟ ΣΟΒΑΡΟΤΕΡΟ ΘΕΜΑ ΠΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΕ ΠΟΤΕ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ. ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙOΧΟΥΝΗΣ ΕΛΑΒΑΝ ΤΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΑΝΟΙΚΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΑΥΤΟ ΣΤΙΣ 17/11/2013 ΗΜΕΡΑ ΚΥΡΙΑΚΗ ΚΑΙ ΩΡΑ 11.00 π.μ ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΠΑΛΑΙΟΧΟΥΝΗ ΚΑΙ ΣΑΣ ΠΡΟΣΚΑΛΟΥΝ ΟΛΟΥΣ ΝΑ ΚΑΤΕΘΕΣΕΤΕ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΥΣ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΘΕΜΑ.

ΧΥΤΑ ΣΤΙΣ ΠΗΓΕΣ ΤΟΥ ΑΛΦΕΙΟΥ=ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΑΣΕΑΤΙΚΟΥ ΠΕΔΙΟΥ; Μας είπαν ότι είναι η πιο κατάλληλη περιοχή σε σύγκριση με τις άλλες που δεν προκρίθηκαν. Και δεν μας είπαν για ποιο λόγο το εργοστάσιο πρέπει να γίνει πάνω στις πηγές του Αλφειού. Ή μήπως δεν ξέρουν ότι ο Αλφειός πηγάζει από το ασεατικό πεδίο και τις γύρω περιοχές; Η περιοχή συνορεύει με το Καταφύγιο Αγριας ζωής του Προφήτη Ηλία. Γιατί είναι κατάλληλη για το σκουπιδοεργοστάσιο και δεν είναι κατάλληλα τα ορυχεία της ΔΕΗ που είναι 5 χλμ πιο μακριά; Γιατί δεν το φτΙάχνουν στα σύνορα Αρκαδίας-Κορινθίας-Αργολίδας αφού εξυπηρετεί αυτούς τους 3 νομούς; Ή μήπως η έκταση είναι ιδιωτική ( ποιανού είναι άραγε;) και κάποιος θα μοσχοπουλήσει τα χωράφια του παππού του χωρίς να το νοιάζει για τους συντoπίτες του; Ποια συμφέροντα εξυπηρετούνται; Μας είπαν για κομποστοποίηση. Ποιος θα ελέγξει τα στραγγίσματα από την κομποστοποίηση που μπορούν να ρυπάνουν επιφανειακά και υπόγεια νερά αν υπάρξει διαφυγή τους στο περιβάλλον ; Είναι η έκταση δασωμένη; Αν ναι, Ο νέος δασικός νόμος αλλά και ο παλιός ν. 998/1979, το επιτρέπουν; Αν δεν είναι δασωμένη, τριγύρω υπάρχει δάσος οπότε το ίδιο και το αυτό. Μας είπαν ότι μέχρι να φτιαχτεί το εργοστάσιο , θα εναποθέτουν τα σκουπίδια από τους 3 νομούς χωρίς επεξεργασία, δηλ. μιλάμε για ΧΥΤΑ όπως π.χ, είναι ο ΧΥΤΑ της Φυλής στην Αττική. Εδώ λοιπόν η ΤΕΡΝΑ μας φτιάχνει έναν ΧΥΤΑ προσωρινό μεν (που θα λειτουργεί για τουλάχιστον 15 μήνες) αλλά ποιος μας λέει ότι αν ‘κολλήσει’ το έργο , ο ΧΥΤΑ δεν θα γίνει μόνιμος; Γιατί δεν ξεκινούν την απόθεση όταν ετοιμαστεί το εργοστάσιο; Μας είπαν ότι το κόμποστ θα είναι κατάλληλο για καλλιέργειες. Αλλά το κόμποστ είναι επικίνδυνο για την δημόσια υγεία και είναι ακατάλληλο για γεωργική χρήση λόγω της παρουσίας παθογόνων μικροοργανισμών αλλά και βαρέων μετάλλων. Μας είπαν για μηχανική επεξεργασία. Η μηχανική επεξεργασία (προετοιμασίας και διαχωρισμού των αποβλήτων) σημαίνει παραγωγή αερίων εκπομπών που απαρτίζονται κυρίως από σκόνες, αμμωνία, πτητικές οργανικές ενώσεις όπως VOCs, και σκόνης βιολογικής προέλευσης (βιοαερολύματα) όπως μύκητες και τα σπόριά τους, βακτήρια, ακτινομύκητες, ενδοτοξίνες και μυκοτοξίνες. Ποιος θα προστατέψει τους εργαζόμενους και τις γύρω κοινότητες; Μας είπαν για 200 μόνιμες θέσεις εργασίας. Οι θέσεις δεν είναι για το εργοστάσιο της Παλιόχουνης ΑΛΛΑ κατανέμονται σε Παλαιόχουνη, Καλλιρρόη, Ευρώτα, Νέα Κίο Αργολίδας και Σπαθοβούνι Κορινθίας. Tο εργοστάσιο είναι αυτοματοποιημένο. Τι αναλογεί πού; Πόσες είναι οι θέσεις; Όταν έρθει το σκουπιδοεργοστάσιο μπορεί να φέρει 20-25 θέσεις εργασίας αλλά θα φέρει και τη ρετσινιά της χαβούζας. Υποβαθμίζεται περιβαλλοντικά η περιοχή του ΑΣΕΑΤΙΚΟΥ πεδίου και ναρκοθετεί τις μελλοντικές συνθήκες διαβίωσης και παραγωγής (πτηνοτροφεία, τυροκομεία, σιτάρια, βιολογική παραγωγή, κτηνοτροφία, κυνήγι αγριόχειρου), συσσωρεύοντας τεράστιο κοινωνικό και περιβαλλοντικό κόστος. Θα μας εξηγήσει κανείς απο αυτούς που ψηφίσαμε ή θα κρυφτούν πίσω από την ΤΕΡΝΑ;