Νέα προγράμματα απασχόλησης στην Αρκαδία

Νέα προγράμματα απασχόλησης στην Αρκαδία

Μάρτιος 15, 2011 - 15:22
1 σχόλια

Τι θα ανακοινώσει η Υπουργός Απασχόλησης η οποία θα έρθει στην Τρίπολη μέσα στο Μάρτιο

ΝΕΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΑΝΕΡΓΟΥΣ ΤΗΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ!

Τι είναι το Τοπικό Πρόγραμμα Στήριξης της Απασχόλησης και ποια είναι τα επόμενα προγράμματα του ΟΑΕΔ

 

Νέα προγράμματα για ανέργους της περιοχής θα ανακοινώσει μέσα στις επόμενες ημέρες η Κυβέρνηση. Λεπτομέρειες θα κάνει γνωστές η Υπουργός Απασχόλησης Λούκα Κατσέλη που έχει προγραμματιστεί επίσκεψη στην Τρίπολη, η οποία πιθανότατα θα γίνει στις 18 Μαρτίου. Σε αυτή την επίσκεψη θα ανακοινώσει κάθε λεπτομέρεια για το Τοπικό Πρόγραμμα Στήριξης της Απασχόλησης.

Ο στόχος του προγράμματος είναι η δημιουργία θέσεων απασχόλησης σε τοπικό περιφερειακό επίπεδο, είναι μία παρέμβασή με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της τοπικής αγοράς εργασίας.
Οι δράσεις που θα προχωρήσουν είναι αυτές που ουσιαστικά χρηματοδοτούνται από το Κοινωνικό Ταμείο, δηλαδή δράσεις κατάρτισης, επιμόρφωσης και συμβουλευτικής, μαζί πάντα με πρακτική άσκηση και εργασιακή και επαγγελματική εμπειρία σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, αλλά και σε άλλους φορείς, σε τοπικό επίπεδο.
θα συνδυαστεί η συμβουλευτική, η κατάρτιση με την πρακτική άσκηση, με την εξειδίκευση, με την εργασία. Και η χρηματοδότηση θα γίνει βάσει αποτελέσματος, δηλαδή θα γίνει ανάλογα με τις θέσεις εργασίας και τον αριθμό των θέσεων εργασίας που θα εξασφαλιστούν για τους άνεργους και τους ωφελούμενους.
Στο πλαίσιο αυτό, χρηματοδοτούνται επίσης δράσεις για την προετοιμασία και τη στήριξη των δομών της κοινωνικής οικονομίας, για την κατάρτιση αναπτυξιακών στελεχών της περιφέρειας, για τη στήριξη ιδιωτικών φορέων, οι οποίες θέλουν συγκεκριμένες δεξιότητες από το ανθρώπινο δυναμικό.
Το πρόγραμμα της στήριξης της τοπικής αγοράς εργασίας, γίνεται και καταστρώνεται σε στενή συνεργασία ιδιωτικών και δημόσιων φορέων. Είναι μια αναπτυξιακή σύμπραξη, την οποία θεσμοθετεί το Υπουργείο Απασχόλησης με ρύθμιση που θα περιλαμβάνεται σε ένα από τα προσεχή νομοθετήματα του Υπουργείου. Συστήνεται μια αναπτυξιακή σύμπραξη με όλους τους φορείς της περιοχής, οι οποίοι υποβάλλουν συγκεκριμένο επιχειρησιακό σχέδιο.
Οι περιοχές παρέμβασης είναι το σύνολο του Νομού ή ένα υποσύνολο αυτού, κάτι που θα διευκρινιστεί όταν έρθει στην Τρίπολη η Λούκα Κατσέλη.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Το πρόγραμμα της κοινωνικής εργασίας, το οποίο αναμένεται να ωφελήσει χιλιάδες ανέργους.
για το συγκεκριμένο, πρόγραμμα, η Υπουργός Απασχόλησης έχει επισημάνει: «Ποιος είναι ο στόχος αυτού του προγράμματος; Όπως είπαμε, η τοποθέτηση, κινητοποίηση 55.000 συμπολιτών μας, οι οποίοι αυτή τη στιγμή βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας, για την υλοποίηση συγκεκριμένων έργων κοινωφελούς χαρακτήρα.
Ποιοι είναι οι όροι απασχόλησης; Είναι η καταβολή ενός επιδόματος κοινωνικής εργασίας διάρκειας έως και πέντε μηνών και πλήρη κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών.
Το μάξιμουμ του επιδόματος θα φτάσει με καθαρές αποδοχές τα 625 ευρώ μηνιαίως και θα παρέχεται, όπως είπαμε, και πλήρης ασφαλιστική και συνταξιοδοτική κάλυψη.
Η μέγιστη διάρκεια θα είναι έως πέντε μήνες πλήρους απασχόλησης. Ο στόχος είναι ακριβώς η υλοποίηση των συγκεκριμένων έργων που ανέφερα, ενώ θα σας δώσουμε και μια ενδεικτική λίστα με παραδείγματα δράσεων κοινωνικής εργασίας. Θα αναφερθώ σε μερικά μόνο, όπως είναι οι αποψιλώσεις παράνομων πινακίδων, έργα συντήρησης ή μικρά κατασκευαστικά έργα δημοσίων υποδομών, έργα αποκατάστασης οικοσυστημάτων, έργα ανάδειξης πολιτιστικής κληρονομιάς, βελτίωσης του αστικού και περιαστικού περιβάλλοντος κλπ.
Αλλά και υπηρεσίες ειδικευμένων στελεχών, όπως πτυχιούχων νομικών, οι οποίοι μπορούν να βοηθήσουν ενώσεις καταναλωτών για νομική υποστήριξη, ή γιατρών ή κοινωνικών λειτουργών, οι οποίοι μπορούν να υποβοηθήσουν νοσοκομεία και κέντρα παροχής βοήθειας π.χ. σε ηλικιωμένους με την προσφορά συγκεκριμένων υπηρεσιών.
    Έχει ήδη γίνει μια μελέτη και τεκμηρίωση από το Παρατηρητήριο Απασχόλησης, αλλά και τον ΟΑΕΔ, όπου βλέπουμε πολύ ξεκάθαρα τα αστικά κέντρα, τα οποία έχουν τη μεγαλύτερη αρνητική ροή μισθωτής εργασίας και ξεκινάμε την παρέμβασή μας από αυτά τα αστικά κέντρα.
    Πώς θα γίνει η διαδικασία επιλογής των ωφελουμένων. Πρόκειται για μακροχρόνια και βραχυχρόνια άνεργους, οι οποίοι θα είναι καταγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ. Μπορεί να είναι και έμποροι και λοιποί επαγγελματίες, που διέκοψαν τη δραστηριότητά τους τα τελευταία δύο έτη.
    Θέλουμε όμως να εντάξουμε στο πρόγραμμα της κοινωνικής εργασίας και υποαπασχολούμενους ελεύθερους επαγγελματίες και κυρίως νέους επιστήμονες, δικηγόρους, μηχανικούς, γιατρούς κλπ., οι οποίοι πραγματικά θέλουν και μπορούν να προσφέρουν στα προγράμματα κοινωνικής εργασίας. Καθώς και νέους άνεργους έως τριάντα ετών, που αναζητούν εργασία.
    Κλείνοντας τη σύντομη αυτή εισήγηση για το πρόγραμμα κοινωνικής εργασίας, θέλω να τονίσω την καινοτόμο διάθεση του προγράμματος. Δεν είναι ένα παραδοσιακό πρόγραμμα, όπως τα προγράμματα που γνωρίζουμε, τα προγράμματα του ΟΑΕΔ, απασχόλησης ανέργων ή και διατήρησης θέσεων εργασίας.
    Είναι ένα πρόγραμμα, το οποίο ισχύει σε πολλές άλλες χώρες, και κυρίως αν θέλετε στην Αμερική έχουν αναπτυχθεί πολλά τέτοια προγράμματα, που κινητοποιεί τις τοπικές κοινωνίες να συμπράξουν, προκειμένου να ενταχθούν ομάδες πληθυσμού, κυρίως άνεργοι, αλλά και κοινωνικά ευάλωτες ομάδες, στην αγορά εργασίας για να προσφέρουν έργα κοινωνικού σκοπού.
    Επομένως, είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο στον τρίτο, αν θέλετε, πυλώνα της οικονομίας, στην κοινωνική οικονομία, και θα μας δοθεί η ευκαιρία στην επόμενη συνάντηση μας να αναπτύξουμε και άλλα εργαλεία.
    Κυρίως την κοινωνική επιχειρηματικότητα, η οποία έρχεται να συμπληρώσει αυτό το μεγάλο πρόγραμμα της κοινωνικής εργασίας, το οποίο δίνει απάντηση ταυτόχρονα στα εξής θέματα: Πρώτον, στην ανάγκη στήριξης, και εισοδηματικής στήριξης, συμπολιτών μας, δεύτερον, στην ένταξή τους στην αγορά εργασίας, ενώ τρίτος στόχος είναι η υλοποίηση δράσεων κοινωνικού σκοπού. Αυτό επομένως είναι το πρώτο πρόγραμμα το οποίο σήμερα θέλουμε να ανακοινώσουμε, το πρόγραμμα της κοινωνικής εργασίας.»

ΤΑ ΝΕΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΟΑΕΔ

Αυτά είναι τα δύο καινούρια προγράμματα, οι δυο καινούριες δράσεις του Υπουργείου, έρχονται να συμπληρώσουν τα 5 νέα προγράμματα του ΟΑΕΔ, τα οποία ήδη έχουν ανακοινωθεί πριν λίγες μέρες: Προγράμματα για την επιταγή επανένταξης, με μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε επίδομα απασχόλησης για 10.000 ανέργους, πρόγραμμα απασχόλησης 5.000 ανέργων ηλικίας 55-64 ετών σε επιχειρήσεις στον ΟΤΑ, η διεύρυνση της τουριστικής περιόδου, ένα πρόγραμμα το οποίο έχει αποφέρει πολλά και θετικά το 2010, για το 2011, η επιχορήγηση επιχειρήσεων για πρόσληψη 5.000 πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και η απασχόληση απόφοιτων δευτεροβάθμιας επαγγελματικής εκπαίδευσης σε εργοδότες σε πραγματικές συνθήκες εργασίας.
 

Πηγή:Αρκαδικές Ειδήσεις


Υπάρχει 1 Σχόλιο

αυτα ειναι τα stage του ΠΑΣΟΚ;