Νέα κρούσματα στην Τρίπολη από σπείρα που εξαπατά ηλικιωμένους

Νέα κρούσματα στην Τρίπολη από σπείρα που εξαπατά ηλικιωμένους

Μάιος 12, 2016 - 20:55
0 σχόλια

Στο στόχαστρο φαίνεται ότι έχουν βάλει και πάλι τους ηλικιωμένους στην Τρίπολη, αφού σπείρα δρα εναντίον τους.

Οι δράστες αφού επιλέξουν  τους «στόχους» τους, δηλώνουν ψευδώς ότι συγγενικό τους πρόσωπο οφείλει στην Εφορία και τους αποσπούν χρήματα.

Αρκετά είναι τα περιστατικά το τελευταίο χρονικό διάστημα ειδικά εις βάρος ηλικιωμένων που δεν είναι τόσο υποψιασμένοι και θεωρούνται εύκολα θύματα. Τις περισσότερες φορές πρόκειται για μικροποσά, ενώ κάποιες άλλες φορές για αρκετά χρήματα.

Σε άλλα περιστατικά, το θύμα δέχεται την επίσκεψη του απατεώνα, ο οποίος γρήγορα και με συνοπτικές διαδικασίες τον πείθει ότι γνωρίζει το παιδί του και ότι δήθεν με εντολή του έχει επισκεφθεί το σπίτι για να εισπράξει κάποιο ποσό που τάχα του χρωστάει ή ότι το παιδί έχει επιφορτίσει τον απατεώνα με την πληρωμή κάποιου γραμματίου ή κάποιας δόσης της Εφορίας. Ο γονιός πάνω στην αναμπουμπούλα δίνει το ποσό και όταν επικοινωνήσει με το παιδί του αντιλαμβάνεται την απάτη.

Μερικές από τις προφάσεις που συνήθως χρησιμοποιούν οι δράστες, ενδεικτικά είναι και οι ακόλουθες:

- Είμαι φίλος συγγενικού προσώπου π.χ. του γιου σας, ο οποίος μου ζήτησε να μου δώσετε χρήματα γιατί τον έχει συλλάβει η αστυνομία για καταδικαστική απόφαση ή χρέη.

- Είμαι φίλος συγγενικού προσώπου, ο οποίος αγόρασε διάφορα προϊόντα από το κατάστημά μου και με έστειλε να μου εξοφλήσεις το κόστος.

- Είμαι εφοριακός και ο γιος σου ή η κόρη σου χρωστάει στην Εφορία.

- Είμαι τραπεζικός υπάλληλος και σε ενημερώνω ότι επίκειται «κούρεμα» καταθέσεων. Προκειμένου για να μην «κουρευτούν» οι δικές σου καταθέσεις πρέπει να μου καταβάλεις χρήματα.

Σε κάθε περίπτωση πρέπει:

- Να μην πείθεστε εύκολα από άτομα, τα οποία σας «πλησιάζουν» ως γνωστοί συγγενικών- φιλικών προσώπων.

- Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να σας πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού - φιλικού προσώπου. Το ίδιο μπορεί να προσπαθήσουν και τηλεφωνικά. Για τους ίδιους λόγους να μην ενδίδετε σε προτροπές για συνάντηση (ραντεβού κλπ).

- Σε περιπτώσεις που άγνωστοι επικαλούνται έκτακτη ανάγκη γνωστού -συγγενικού σας προσώπου, να επιδιώκετε πάντα οι ίδιοι να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το γνωστό-συγγενικό σας πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται. Η επικοινωνία να γίνεται με δικό σας τηλέφωνο και κατόπιν δικής σας πρωτοβουλίας και να μην δέχεστε να μιλάτε με άτομο, το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι.

- Σε κάθε περίπτωση, να δηλώνετε ότι δεν πρόκειται να παραδώσετε χρήματα, εάν δεν εμφανιστούν οι γνωστοί-συγγενείς σας.

- Να μην δέχεστε σε καμία περίπτωση άγνωστα άτομα να σας οδηγήσουν σε Πιστωτικό Κατάστημα ή ΑΤΜ για ανάληψη χρηματικού ποσού.

- Να μην πείθεστε όταν άγνωστοι σας ζητούν να καταβάλετε χρήματα για οφειλές γνωστών ή συγγενικών προσώπων σε δημόσιες υπηρεσίες ή σε καταστήματα-εταιρείες για αγορά αγαθών-προσφορά υπηρεσιών.

- Επισημαίνεται ότι από νοσοκομεία ή από δημόσιες υπηρεσίες δεν χρησιμοποιείται η πρακτική, υπάλληλοί τους να μεταβαίνουν σε οικίες ή σε δημόσιους χώρους και να ζητούν από πολίτες την καταβολή χρημάτων για υπηρεσίες που παρέχουν.

- Να έχετε πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς, με τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Νοσοκομεία, στενοί συγγενείς κ.α.).

- Προσπαθήστε να συγκρατήσετε τα χαρακτηριστικά των δραστών, καθώς και τα οχήματα με τα οποία κινούνται (αριθμό κυκλοφορίας, μάρκα οχήματος, χρώμα κλπ), για να βοηθήσετε το έργο των διωκτικών Αρχών.

- Να ενημερώνετε πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας.

Ειδήσεις: 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.