Νέα δεδομένα στην ηλεκτρική αγορά μετά την εμπορική λειτουργία της μονάδας Μεγαλόπολη 5

Νέα δεδομένα στην ηλεκτρική αγορά μετά την εμπορική λειτουργία της μονάδας Μεγαλόπολη 5

Αύγουστος 21, 2018 - 20:01
1 σχόλια

Σε εμπορική λειτουργία δόθηκε από τις 14 Αυγούστου η μονάδα Μεγαλόπολη 5 της ΔΕΗ, η οποία επί μακρό χρονικό διάστημα βρισκόταν σε δοκιμαστική λειτουργία απολαμβάνοντας προτεραιότητα ένταξης στο σύστημα και δημιουργώντας, μεταξύ άλλων, επιπλέον στρεβλώσεις στο σύστημα.

Με την έναρξη της εμπορικής λειτουργίας η Μεγαλόπολη 5 εντάσσεται στο σύστημα με ανταγωνιστικές προσφορές και με βάση το μεταβλητό της κόστος, εξέλιξη που αναμένεται να επηρεάσει το στάτους της χονδρεμπορικής αγοράς.

Από την άλλη πλευρά φαίνεται πως το timing για την έναρξη της εμπορικής λειτουργίας της Μεγαλόπολης μόνο τυχαίο δεν είναι αφού τα 500MW της μονάδας (800MW είναι η εγκατεστημένη ισχύς αλλά λόγω μη αναβάθμισης του δικτύου τα διαθέσιμα MW είναι κατά 300 λιγότερα) θα προστεθούν στα ΑΔΙ που θα διεκδικήσει η ΔΕΗ.

Η μονάδα θα μπορεί πλέον να συμμετάσχει στις δημοπρασίες που θα διεξαχθούν από εδώ και πέρα (το Σεπτέμβριο η πρώτη), στο πλαίσιο του νέου καθεστώτος που έλαβε το πράσινο φως από την ΕΕ και τίθεται πλέον σε εφαρμογή. Πρόκειται για το μηχανισμό των ΑΔΙ ευελιξίας που εγκρίθηκε από την Ε.Ε. θα ισχύσει μέχρι το τέλος του 2019 και θα αποζημιώνει τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής για την ευελιξία που παρέχουν στο σύστημα.

Πρέπει να σημειωθεί ότι ο σχετικός νόμος για την αποεπένδυση της ΔΕΗ κάνει σαφή αναφορά στον περιορισμό της λειτουργίας της μονάδας φυσικού αερίου στη Μεγαλόπολη στα 500 MW έναντι δυναμικότητας 800 MW, διευκρινίζοντας ότι η κατάσταση αυτή θα ισχύει μέχρι την ολοκλήρωση του ΚΥΤ Πελοποννήσου, για το οποίο όμως δεν υπάρχει δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα.

Σε κάθε περίπτωση αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον να αποτυπωθούν στην πράξη το ποιες θα είναι οι επιπτώσεις και πως θα επηρεαστεί η λειτουργία της αγοράς αλλά και οι συμμετέχοντες από την έναρξη της εμπορικής λειτουργίας της Μεγαλόπολης 5.

Θοδωρής Παναγούλης από το energypress.gr


Υπάρχει 1 Σχόλιο

Ελπίζω να μην πουληθεί και αυτή η μονάδα ύστερα από επιβολή τον επιτηρητών και να κάνουν άμεσα μόνιμες προσλήψεις με ΑΣΕΠ.

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.