Το Ναύπλιο τιμά τον Ζατουνίτη Στρατηγό Ήρωα Στάικο Π. Σταϊκόπουλο

Το Ναύπλιο τιμά τον Ζατουνίτη Στρατηγό Ήρωα Στάικο Π. Σταϊκόπουλο

Νοέμβριος 12, 2017 - 14:02
0 σχόλια

Επί τριήμερο έχουμε εορταστικές εκδηλώσεις στο Ναύπλιο, για την 195η  επέτειο της Άλωσης του Παλαμηδίου και της απελευθέρωσης του Ναυπλίου από τον Ζατουνίτη Στάϊκο Π. Σταϊκόπουλο.

Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν την Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2017, όπου σύμφωνα με το πρόγραμμα: Η Φιλαρμονική του Δήμου θα παιανίζει στους ίδιους δρόμους του Ναυπλίου, όπου βάδιζε και ο Σταϊκόπουλος. Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί από άγημα στρατού, η παραλαβή της εικόνας του Πορθητή Στάϊκου Σταϊκόπουλου, από το Δημαρχείο και η μεταφορά της στην εκκλησία του Αγίου Ανδρέα, μέσα στο Φρούριο. Εκεί θα τελεστεί επίσημη Δοξολογία, παρουσία των τοπικών αρχών, εκπροσώπου της Κυβέρνησης και όλων των συμπατριωτών του Σταϊκόπουλου, από την Ζάτουνα, όπου και θα εκφωνηθεί και ο Πανηγυρικός.
 
Στη συνέχεια μπροστά στον Ανδριάντα του Σταϊκόπουλου, που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης του Ναυπλίου, θα ψαλεί επιμνημόσυνος δέησης  και θα γίνει κατάθεση στεφάνων, από όλες τα Αρχές του Νομού και της πόλης. Στεφάνι θα καταθέσει και εκ μέρους της γενέτειράς του Ζάτουνας και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ζατουνιτών Γιάννης Δρούλιας.
 
Σύμφωνα με το αναλυτικό πρόγραμμα, θα υπάρχουν πολλές εκδηλώσεις τόσο από τον Δήμο Ναυπλιέων όσο και από τον Προοδευτικό Σύλλογο «Ο ΠΑΛΑΜΗΔΗΣ», στις οποίες από το Σάββατο θα παραστεί και θα εκπροσωπήσει την Ζάτουνα και, με ομιλία του ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ζατουνιτών Γιάννης Δρούλιας.
 
Οι φίλοι της Ζάτουνας και, οι Ζατουνίτες της Αθήνας θα πλαισιώσουν τον Σύνδεσμο, όπως κάθε χρόνο και θα παραστούν για να τιμήσουν τον Αθάνατο συμπατριώτη τους Στάϊκο Σταϊκόπουλο, τον Δοξασμένο Στρατηγό, που τίμησε με τις ανδραγαθίες του την Πατρίδα αλλά και την γενέτειρά του.
 
Η παρουσία μας στη πόλη του Ναυπλίου την Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2017, στις εκεί εορταστικές εκδηλώσεις, είναι η ελάχιστη Τιμή, στον δικό μας συμπατριώτη Ήρωα της Πατρίδας μας, τον Στάϊκο Σταϊκόπουλο.
Στις φωτο: Η υπογραφή του Σταϊκόπουλου, σε αίτημά του, που είχε υποβάλει από την Τριπολιτσά με ημερομηνία 13: 8βρίου  1824, στην Σεβαστή Διοίκηση ζητώντας να του μετρήσουν τα έξοδά του, καταθέτοντας την «… άθλια κατάσταση της υγείας του». Όπως αναφέρει το αίτημά του αυτό το απέστειλε με τον Ζατουνίτη αγωνιστή Λεοναρδόπουλο…
 
 ** Η εικόνα του Στάϊκου, έχει ζωγραφιστεί έγχρωμη πάνω σε πανί (οργάντζα) όπου φαίνεται ο Σταϊκόπουλος να κρατά στα χέρια του τις δυο σημαίες που ύψωσε, την μια στο κάστρο του Παλαμηδίου και την άλλη στο κάστρο της Ακροκορίνθου. Παράλληλα η Αθηνά και η Ελλάδα τον δαφνοστεφανώνουν από κοινού. Γύρο δε από τον Ήρωα βρίσκονται τα παλληκάρια του. (Προέρχεται η εικόνα αυτή από εκ του φυσικού κάδρου, από το αρχείο του συμβολαιογράφου Αθανασίου Δ. Θανόπουλου). 

palamidi1

Από το zatounanews.gr


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.