Να γίνει ο γύρος εθνικό προϊόν ζητούν από την ΕΕ οι βιομήχανοι κρέατος

Να γίνει ο γύρος εθνικό προϊόν ζητούν από την ΕΕ οι βιομήχανοι κρέατος

Νοέμβριος 03, 2019 - 19:02
3 σχόλια

Με ανακοίνωση που εξέδωσε πριν από λίγες ημέρες, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Επεξεργασίας Κρέατος (ΣΕΒΕΚ) απαιτεί την άμεση διαβίβαση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του φακέλου προκειμένου να αναγνωριστεί ο γύρος ως Παραδοσιακό Ιδιότυπο Προϊόν (ΕΠΙΠ), επισημαίνοντας ότι και η συνέχεια της διαδικασίας αναγνώρισης σε κοινοτικό επίπεδο θα είναι δύσκολη και χρονοβόρα.

Εφόσον γίνει δεκτό το αίτημα, ο ελληνικός γύρος, μετά τη φέτα και το γιαούρτι, θα είναι και «με τη βούλα» ελληνικό Εγγυημένο Παραδοσιακό Ιδιότυπο Προϊόν (ΕΠΙΠ) στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Στόχος του ΣΕΒΕΚ είναι με την κατοχύρωση του προϊόντος ως ΕΠΙΠ να αναδείξει την αυθεντικότητα της ελληνικής παραγωγής γύρου, όπως έχει κατοχυρωθεί από τον Κώδικα Τροφίμων & Ποτών, τόσο στην ευρωπαϊκή όσο και στη διεθνή αγορά, να καταγράψει τα χαρακτηριστικά, τον τρόπο παραγωγής, τις προϋποθέσεις και τις τεχνικές λεπτομέρειες του προϊόντος, αλλά και να δημιουργήσει προστιθέμενη αξία σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο για τον γύρο ως παραδοσιακό προϊόν της Ελλάδας.


3 Σχόλια

Θα πρέπει να ξέρουμε ότι ο σημερινός γύρος δέν έχει καμία σχέση με τον παλαιό ΚΑΝΟΝΙΚΟ γύρο που φτιαχνόταν απο ΚΙΜΑ λίγο αλεύρι μουστάρδα και δέν ξέρω τι άλλα μμαχαρικά. ...Καταργήθηκε νομίζω την εποχή της δικτακτορίας που επέβαλε για λόγους τάχα υγεινής '' ΝΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΖΕΤΑΙ ΜΕ ΑΥΤΟΤΕΛΗ ΤΕΜΑΧΙΑ ΚΡΕΑΤΟΣ'' ...πού θα μπορούσα άραγε να βρώ γύρο της εποχής εκείνης; ... θα τον πλήρωνα όσο όσο...

αυτό που λες μοιάζει με τον γύρο ντονέρ (donner) στην περιγραφή. Αλλά φαντάζομαι είναι κάτι άλλο.

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.