Ν. Χουντής: Παράνομες πρακτικές ελληνικών τραπεζών σε βάρος δανειοληπτών

Ν. Χουντής: Παράνομες πρακτικές ελληνικών τραπεζών σε βάρος δανειοληπτών

Νοέμβριος 23, 2016 - 15:49
0 σχόλια

Παραβιάζει την κοινοτική νομοθεσία η πρακτική των ελληνικών τραπεζών να καθυστερούν «ανεξήγητα» την παράδοση πληροφοριών σε δανειολήπτες, σε σχέση με τα δάνειά τους, αλλά και τον υπολογισμό του επιτοκίου με βάση 360 ημέρες και όχι 365, γεγονός που επιβαρύνει το ημερήσιο επιτόκιο κατά 1,3889%. 

Αυτά καταγγέλλει ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας Νίκος Χουντής, με ερώτησή του προς την Κομισιόν, ισχυριζόμενος ότι παραβιάζονται οι κοινοτικές οδηγίες 2008/48/ΕΚκαι 98/7/ΕΚ για τις συμβάσεις καταναλωτικής πίστης.

Πιο συγκεκριμένα, ο Νίκος Χουντής, σε ερώτησή του που κατέθεσε στην Κομισιόν, επισημαίνει ότι, η οδηγία 2008/48/ΕΚ «δίνει το δικαίωμα στον δανειολήπτη να λαμβάνει από την τράπεζα, κατόπιν αιτήσεως, οποτεδήποτε κατά τη διάρκεια της σύμβασης, δωρεάν πληροφορίες για το δάνειό του, όπως πίνακα χρεολυσίων, που περιλαμβάνει το κεφάλαιο, τους τόκους και άλλες επιβαρύνσεις», και ότι η οδηγία 98/7/ΕΚ «αναφέρει ότι, προκειμένου για την προσέγγιση των νομοθετικών, κανονιστικών και διοικητικών πράξεων των κρατών-μελών που διέπουν την καταναλωτική πίστη, «το έτος θεωρείται ότι έχει 365 ημέρες ή (για τα δίσεκτα) 366 ημέρες».

Στη συνέχεια, ο Έλληνας ευρωβουλευτής καυτηριάζει το γεγονός ότι οι ελληνικές τράπεζες καθυστερούν «ανεξήγητα» την παράδοση των ανωτέρω στοιχείων στους δανειολήπτεςκαι σημειώνει ότι, όποτε τα εκδώσουν, «τα χρεώνουν στους δανειολήπτες».

Ο Νίκος Χουντής, αφού υπενθυμίζει ότι, «στην Ελλάδα υπάρχουν capital controls που δεν διευκολύνουν τους πολίτες να αναζητήσουν τράπεζα με τις καλύτερες για αυτούς προϋποθέσεις και όρους», ζητά από την Κομισιόν να λάβει τα απαραίτητα μέτρα «ώστε να δίδονται στον πολίτη, εντός εύλογου χρονικού διαστήματος και δωρεάν, τα στοιχεία των δόσεων του δανείου του που έχει αποπληρώσει, μαζί με τους τόκους και κάθε άλλη επιβάρυνση», καλώντας την μάλιστα να αποφανθεί η ίδια ποιο χρονικό διάστημα μπορεί να θεωρηθεί εύλογο.
Καταλήγοντας, ζητά από την Κομισιόν να λάβει μέτρα «ώστε να εφαρμόζεται και στην Ελλάδα, για την δανειοληπτική πίστη, έτος 365 και όχι 360 ημερών που παράνομα και καταχρηστικά εφαρμόζεται σήμερα από τις ελληνικές τράπεζες».

(Δελτίο Τύπου)


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.