Ν. Χουντής: Η κυβέρνηση παραδίδει τον έλεγχο της χώρας στους δανειστές

Ν. Χουντής: Η κυβέρνηση παραδίδει τον έλεγχο της χώρας στους δανειστές

Μάιος 19, 2016 - 17:26
5 σχόλια

Ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας με καταγωγή από την Αρκαδία Νίκος Χουντής εξέφρασε την αντίθεσή του στην ανεξαρτητοποίηση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

Όπως ανέφερε ο κ. Χουντής, με την κίνηση της υιοθέτησης αυτού του μοντέλου, το οποίο «δεν εφαρμόζεται σε καμία χώρα του κόσμου, η κυβέρνηση παραδίδει τον πλήρη έλεγχο των δημοσίων εσόδων στους δανειστές». Ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας επεσήμανε ότι ακολουθώντας τα χνάρια της ΕΛΣΤΑΤ, «ανεξαρτητοποιείται» τώρα πλήρως και η ΓΓΔΕ, με αποτέλεσμα «η οποιαδήποτε δυνατότητα είχε μία κυβέρνηση να προωθήσει αυτόνομες πολιτικές αποφάσεις που αφορούν στα δημόσια έσοδα, από 1.1.2017 θα ανήκει πλέον στο παρελθόν».

Σημειωτέον ότι ανεξαρτητοποιείται ύστερα από πολλά χρόνια η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, η οποία θα έχει πλέον την οικονομική αυτοτέλεια και δεν θα υπόκειται σε ιεραρχικό έλεγχο. 

Στο συμβούλιο διοίκησης που θα συσταθεί θα μετέχει εμπειρογνώμονας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με την «Καθημερινή».

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα αντικαταστήσει από το 2017 τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων και ο επικεφαλής της θα έχει τον τίτλο του διοικητή. 

Η Αρχή έχει λειτουργική ανεξαρτησία, διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια (θα έχει δικό της προϋπολογισμό) και δεν υπόκειται σε έλεγχο από κυβερνητικά όργανα, κρατικούς φορείς ή άλλες διοικητικές αρχές, ενώ ταυτόχρονα δεν υπόκειται και σε ιεραρχικό έλεγχο, δηλαδή από το υπουργείο Οικονομικών. 

Όργανα διοίκησης της Αρχής αποτελούν το συμβούλιο διοίκησης και ο διοικητής και ένας εμπειρογνώμονας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Κατά την επιλογή του συμβουλίου διοίκησης θα μετέχουν και δύο στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το μόνο που μπορεί να κάνει ο εκάστοτε υπουργός Οικονομικών είναι να καταθέσει προτάσεις και να δώσει στρατηγικές οδηγίες σχετικά με τον σχεδιασμό για την υλοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής.

Ειδήσεις: 

5 Σχόλια

ο κυρ Χουντής, την έκανε για ευρωβουλή εγκαίρως. Πήρε και το σύντροφο το Λεοτσάκο (και την κόρη του) για συμβούλους στην κακιά Ε.Ε., γιατί αυτοί δεν τις ήθελαν τις καρέκλες χαχαχαχαχα

Ενώ όλα τα παραπάνω σχόλια την αλήθεια λέγουν, όλοι διαφωνούμε μεταξύ μας γιατί όλοι λέμε την μισή αλήθεια. Κάνουμε ότι δεν βλέπουμε την άλλη μισή

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.