Ν. Δελφάκης: Να προστατευθεί το όρος ΜΑΙΝΑΛΟ;

Ν. Δελφάκης: Να προστατευθεί το όρος ΜΑΙΝΑΛΟ;

Μάρτιος 09, 2011 - 13:54
19 σχόλια

Πολλή κουβέντα έγινε τις μέρες αυτές  και θα γίνει το επόμενο διάστημα για το θέμα, με αφορμή την έκδοση της 54637/2011 απόφασης της Υπουργού Τίνας Μπιρμπίλη, με την οποία αναστέλλεται η έκδοση οικοδομικών αδειών σε μια μεγάλη περιοχή του Νομού μας, που σχετίζεται με τον ορεινό όγκο του Μαινάλου.

   Ο κ. Δήμαρχος Τρίπολης μαζί με το Τεχνικό  Επιμελητήριο, προκάλεσαν «σύσκεψη φορέων» στο Δημαρχείο στις 8-3-2011 και εισηγήθηκαν να απαιτήσουν οι φορείς την άμεση άρση – ανάκληση της υπουργικής απόφασης, ως εντελώς παράλογης. Στα πλαίσια αυτά ακούστηκαν στη σύσκεψη εκπληκτικά πράγματα για την απόφαση αυτή. «΄Εκτρωμα που την επέβαλαν στην υπουργό κάποιοι, απαράδεκτη, παράλογη, στρέφεται εναντίον των συμφερόντων του Αρκαδικού λαού, εναντίον των οικοδόμων, εναντίον των επαγγελματιών, δεν προηγήθηκε διάλογος, η άσχετη Μπριμπίλη κλπ». Ταυτόχρονα βέβαια όλοι ορκίζονταν ότι είναι υπέρμαχοι της προστασίας του Μαινάλου.

   Εδώ και πολλά χρόνια πολλοί φορείς του  Νομού (ΤΕΕ, Δήμοι, Σύλλογοι κλπ) προέβαλαν  επιτακτικά το αίτημα να υπάρξει από  το αρμόδιο Υπουργείο μια ρύθμιση, με την έκδοση προεδρικού διατάγματος, για την προστασία του Μαινάλου. Στην κατεύθυνση αυτή είχε εκπονηθεί ειδική περιβαλλοντική μελέτη (ΕΠΜ) περί τα έτη 2001- 2002. Θυμάμαι χαρακτηριστικά  τον τότε Δήμαρχο Βυτίνας Κων/νο Κουντάνη την ημέρα έναρξης των Μαιναλίων, που έγιναν όταν ήταν στο Υπουργείο Πολιτισμού ο κ. Τατούλης, να αναφέρεται στους κινδύνους που απειλούσαν την περιοχή από παράνομες οικοπεδοποιήσεις, από χωματερές, από οχλούσες βιομηχανίες, από άναρχη δόμηση, από λαθραία υλοτομία κλπ και κατέληξε: «Γιατί να είναι τόσα χρόνια καταχωνιασμένα σε κάποια συρτάρια υπουργείων οι μελέτες και τα έγγραφα, δεν αδειάζει ο κ. Υπουργός;». Ακόμα θυμάμαι ότι υπήρχαν προτάσεις και θέσεις για το τι έπρεπε να θεσμοθετηθεί με σκοπό την προστασία, όπως πχ. απαγόρευση δόμησης πέραν των υπαρχόντων οικισμών και πέραν μιας ακτίνας 700-800 μέτρων γύρω απ΄ αυτούς, απαγόρευση βιομηχανικών δράσεων, απαγόρευση δόμησης σε εδάφη πάνω από τα 900 ή 1000 μέτρα υψόμετρο κλπ.

   Στο πρώτο  και κύριο που πρέπει, επομένως, να συμφωνήσουμε είναι αν πράγματι απαιτείται ειδική ρύθμιση για την προστασία του Μαινάλου και αν πρέπει αυτή να γίνει άμεσα και όχι μετά από δεκάδες χρόνια και να μην είναι ένα απλό ευχολόγιο. Το αναφέρω τούτο διότι στη σύσκεψη που έγινε στο Δημαρχείο, αυτό το θεμελιώδες και κυρίαρχο μάλλον «ξεχάστηκε».

   Η οποιαδήποτε, λοιπόν, ρύθμιση προστασίας μιας περιοχής γίνεται με την έκδοση ενός Προεδρικού Διατάγματος. Πριν την έκδοση αυτού, πολύ ορθά κατά τη γνώμη των ειδικών, προηγείται αιφνιδιαστικά μια απόφαση αναστολής έκδοσης οικοδομικών αδειών, διότι αλλιώς θα έτρεχαν όλοι να εκδώσουν οικοδομικές άδειες πάσης φύσεως, για να προλάβουν τη ρύθμιση. Και τούτο το στοιχειώδες «ξεχάστηκε» στη σύσκεψη και ακούσαμε από υπεύθυνα χείλη ότι δεν προηγήθηκε διάλογος για το σε ποιες περιοχές θα έπρεπε να υπάρξει η αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών!!!!. Συνεπώς η υπουργική απόφαση αναστολής σημαίνει ότι ξεκινά, επιτέλους, μια κάποια ρύθμιση για την προστασία του Μαινάλου. Και ως τέτοια, έπρεπε, κατ΄ αρχήν, να χαιρετιστεί από την αρκαδική κοινωνία και τους φορείς της. Αντ΄ αυτού ακούστηκαν, όσα προανέφερα και πράγματα για τα παιγνίδια που παίζονται σε βάρος της Αρκαδίας από την άσχετη υπουργό κλπ. !!!!

   Το  ότι έπρεπε να χαιρετιστεί, σημαίνει ότι πρέπει να γίνει δεκτή η  υπουργική απόφαση, ό,τι κι αν προβλέπει; Όχι ασφαλώς.  Γι  αυτό επέμεινα στη σύσκεψη ότι πράγματι πρέπει να συναντηθούμε με την Υπουργό, όχι όμως με στόχο την κατάργηση – άρση της απόφασης, αλλά με στόχο να είναι η απόφαση αυτή ορθή, έτσι όπως εμείς θα τη θέλαμε. Στην κατεύθυνση αυτή πρότεινα και κατά τη γνώμη μου με αυτό το πλαίσιο πρέπει να συζητήσουμε με το Υπουργείο:

   1) Να μην αρθεί η απόφαση αλλά  να διορθωθεί με την έκδοση  μιας άλλης.

   2) Για την γεωγραφική περιοχή  που θα ρυθμισθεί να ληφθεί  υπόψη η ειδική περιβαλλοντική  μελέτη, το υψόμετρο, καθώς και έργα που ήδη εκτελούνται (Πανεπιστήμιο κλπ) και να μην είναι στη λογική «βρήκαμε παπά να θάψουμε καμπόσους».

   3) Να περιορισθεί ο χρόνος ισχύος  από ένα έτος σε 6 μήνες, ώστε  να μην παραπέμπεται η έκδοση  του πδ στις καλένδες και  να μην υπάρχει σε μακρύ χρόνο η αναστολή.

   4) Να γίνει πραγματική και σοβαρή  διαβούλευση για το περιεχόμενο του προεδρικού διατάγματος, για το τι δηλ. θα περιλαμβάνει η ρύθμιση.

     Οτιδήποτε άλλο που θα μας υποδείξουν οι πιο ειδικοί πχ ΤΕΕ.

   Σημειώνω  ότι οι ακραίες επιλογές οδηγούν σχεδόν πάντα στα αντίθετα αποτελέσματα. Αν η υπουργική αυτή απόφαση έχει υπερβολές, ουσιαστικά στρέφεται εναντίον της τελικής ρύθμισης, αφού θα έχει προκαλέσει την αντίδραση της τοπικής κοινωνίας. Το ίδιο ισχύει και για τις υπερβολές όμως από την άλλη μεριά «να καταργηθεί το έκτρωμα», διότι τότε στρέφεται εναντίον οποιασδήποτε ρύθμισης για την πολυπόθητη προστασία του Μαινάλου.

   Συμπερασματικά: Ψυχραιμία παιδιά. Δεν είναι θέμα για να ενσπείρουμε φόβο και δυσαρέσκεια στους πολίτες, ούτε ζήτημα πολιτικών αντιπαραθέσεων, ούτε αφορμή για να χαϊδεύει κανείς τα αυτιά διαφόρων τάξεων ότι δήθεν προασπίζει το συμφέρον τους, σε αντίθεση με τους «κουλτουριάρηδες οικολόγους», που εμποδίζουν, δήθεν, οποιαδήποτε ανάπτυξη.

   Η προστασία του Μαινάλου πρέπει να υπάρξει όχι μόνο για λόγους οικολογικής ευαισθησίας, αλλά γιατί θα έχει και άμεσα οικονομικά οφέλη για όλη την περιοχή.

 

Τρίπολη 9 Μαρτίου 2011

Νίκος Δελφάκης 
δημοτικός σύμβουλος, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ για την ΤΡΙΠΟΛΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΠΟΛΗ

Ειδήσεις: 

19 Σχόλια

ΡΕ ΔΕΛΦΑΚΗ ΝΟΜΙΖΕΙΣ ΠΩΣ ΣΕ ΑΚΟΥΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΓΙΝΕΣ ΠΟΛΥ ΓΡΑΦΙΚΟΣ ΕΦΤΑΣΕΣ ΤΟΝ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟ. ΕΧΩ ΜΕΤΑΝΕΙΩΣΗ ΠΟΥ ΣΕ ΨΗΦΗΣΑ. ΣΤΕΡΝΗ ΜΟΥ ΓΝΩΣΗ ΝΕ ΣΕ ΕΙΧΑ ΠΡΩΤΑ.

ΣΩΣΤΟΣ Ο ΚΟΣ ΔΕΛΦΑΚΗΣ.ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ.ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΠΙΘΑΝΟΝ ΝΑ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ.ΟΧΙ ΑΡΣΗ.ΑΛΛΩΣΤΕ ΤΗΝ (ΑΝΑΠΤΥΞΗ) ΤΗΝ ΕΙΔΑΜΕ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΣΥΝΤΕΛΕΙΤΑΙ ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΕΙΔΑΜΕ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ.ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΟΡΑ ΖΗΤΟΥΝ ΔΙΑΛΟΓΟ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ ΤΗΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ.ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΤΑ ΛΑΔΩΜΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΔΡΟΥΣΑΝ ΑΝΕΝΟΧΛΗΤΟΙ.ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΡΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΝΟΥ ΜΑΣ.

Αστα σάπια "ανώνυμε". Σίγουρα δεν με ψήφισες, απέχουμε όσο η μέρα με τη νύχτα, εκτός κι αν δεν καταλάβαινες. Για την ταμπακιέρα έχεις να πεις κάτι;

Δεν θα γράψω σχόλιο ανώνυμα. Κώστας Στάικος. Είμαστε η μόνη χώρα που έχει την πρωτοτυπία της εκτός σχεδίου δόμησης.Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που ανριδρούν τώρα θα έχουν φαίνεται πολλούς " κοπρίτες" σύμφωνα με την Παγκάλια ρήση, που τους πήραν τηλέφωνο για να χτίσουν τις πελατειακές τους σχέσεις. Όταν μειώνονταν οι μισθοί και οι συντάξεις και "καταργούνταν" οι συντάξεις για τους σημερινούς νέους έκαναν την πάπια. Φίλε Νίκο πές τους ότι η κρίση στην οικοδομή οφείλεται σε άλλες πολιτικές και στην λαίλαπα που σαρώνει την Ελληνική κοινωνία. Το Μαίναλον μόνο στα λόγια το επικαλούνται μερικοί. Σήμερα το πρωί είχα μία συζήτηση με έναν...ΣΑΟΟ και κατάλαβα πόσο η πράξη συμβαδίζει με τα μεγάλα λόγια. Η μεγαλύτερη προοπτική ανάπτυξης είναι το φυσικό περιβάλλον. Όσο για τον Πέτρο Τατούλη, όποιος δεν τον ξέρει...

DELFAKH nomizeis pos eise kapoios megalo-politikos. koroeidepses tous PASOKOYS kai sou edosan 19% kai kabalikes to kalami kai nomizeis oti tha tous ksana-koroeidepseis ksana. Oute 3% den tha labeis megalo-politike tis TRIPOLIS. OMOGENHS apo TRIPOLH

DELFAKH poios sou edose to dikaioma na exeis ton KOLOKOTRONH sto backround stin karta sou. OLOI eseis ekei stin TRIPOLH pos ton afinete na xrisimopoioei ton KOLOKOTRONH stin afissa tou.

Εγώ τον Κολοκοτρώνη και συ το λήσταρχο Νταβέλη. Ο,τι ταιριάζει σε καθέναν.

<p> DELFAKH EISE MEGALOS EGOISTHS KAI EXEIS KABALHSH TO KALAMI, LIPAME GIA TOUS TRIPOLITES POU SE ANEBASAN EKEI POU EISE KAI EYXOME SYNTOMA NA KSYPNHSOYN, PANO APO OLOUS OI PASOKOI TIS TRIPOLIS. HAVE A GOOD FLIGHT MEGALO-POLITIKE TIS ****. I FILL SORRY FOR DR. TZIOUMH POU SE AKOULITHI STHN KATHFORA SOU.</p>

DELFAKH EISAI TELIKA PASOK H DHMOKTRATIKH ARISTERA? POIA PTERIGA EKPROSOPHS FROM YOUR THESI SOU STON DHMO? DO YOU KNOWN? MEGALO-POLITIKE DELFAKH!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

RE OMOGENH, AFOU SE NOIAZEI TO KALO THS TRIPOLHS WHY DEN COME HERE GIA NA DEIS POSO NICE AND GOOD EINAI THE THINGS IN GREECE? EDW DEN THA EXOYME BRAKI NA FORESOUME SE LIGO KAIRO OPWS PANE TA PRAGMATA KAI ESY ASXOLEISAI ME TO PASOK, TO DELFAKI, KAI OLOUS AUTOYS POU MAS GYRISAN A HUNDREND YEARS BEHIND!! COME THE SUMMER IN TRIPOLI AND GO TO PANIGYRIA AND EAT LOTS OF GOURNOPOULA AND SOUVLAKIA AND LEAVE DELFAKI TO CUT HIS HAIR...!! LOTS OF KISSES SE CHICAGO KAI ASTORIA!! PS. Δεν νομιζω να θες και μεταφραση? Ετσι μπραβο! Δικος μας εισαι...

delfaki niko ekei sthn apomonosh.....monos tha milas k monos tha mineis....o tzioymhs thn kopanaei me elfra phdhmatakia!se katalabe k aytos k oi ypoloipoi sto pasok!!!marssssssssss....

Delfaki pes alevri; o Georgakopoulos se gyrevi eseis oi 2 tha pate diakopes syntoma sas verethikan stin Tripoli ginate kai oi 2 poli grafikoi.

O DELFAKHS PSAXNH GIA TOYS SYMBOYLOYS TOY KAI DEN BRISKEI OYTE TON ALEXAKI. O TZIOUMIS KAI O PEPONHS THN EXOUN HDEI KANEI ME ELAFRA PHDHMATAKIA ENTOLH PASOK. KSERETE GIATI O DELFAKHS EXEI TON KOLOKOTRONH ME TO ALOGO STHN AFISA TOY; DIOTI EINAI KAI AYTOS MONAXIKOS KABALARHS SAN TON GEORGAKOPOULO. MEGALO-POLITIKOI THS ARKADIAS!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

RE DELFAKH sou tin eferan to PASOK kai o KOTSIANHS kaímene NIKO kala den isoun me tous syntrofous ston SYN. ela piso stous syntrofous adelfe kai ase tous PASOKOUS den pianontai filoi.

Δελφάκη πες αλεύρι........ Ο Πιπέρης σε γυρεύει!!!! You know ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΣΗ ΧΩΡΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ....

ΔΕΛΦΑΚΗ ΑΓΟΡΙ ΜΟΥ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΟΥ; ΝΙΚΟ ΜΟΥ ΤΙ ΣΟΥ ΕΚΑΝΕ Ο ΚΩΤΣΙΑΝΗΣ ΚΑΙ Η ΠΑΡΕΑ ΤΟΥ; ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΝΑ ΣΥΜΠΡΑΞΗΣ ΜΕ ΤΟΝ DR. ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟ ΜΟΝΟ ΑΥΤΟΣ ΜΠΟΡΗ ΝΑ ΣΕ ΜΑΛΑΚΩΣΗ. Ο ΚΩΣΤΑΣ ΕΧΕΙ ΠΕΙΡΑ ΤΗΛΕΦΩΝΗΣΕ ΤΟΥ ΝΙΚΟ ΣΕ ΠΕΡΙΜΕΝΗ.

ΡΕ ΠΙΚΡΟΧΟΛΟΙ,Ο ΔΕΛΦΑΚΗΣ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΞΕΦΡΑΣΕ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΑ.ΟΠΟΙΑ ΚΑΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ. ΠΟΙΟΣ ΑΛΛΟΣ ΤΟ ΕΚΑΝΕ?ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΚΡΥΦΤΗΚΑΝ ΟΠΩΣ ΕΚΑΝΕ ΕΚΕΙΝΟΣ Ο ΜΑΚΑΚΑΣ Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ.ΤΙ ΘΕΛΕΤΕ ΤΕΛΙΚΑ.ΣΤΡΟΥΘΑΚΑΜΗΛΟΥΣ Η ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΜΙΛΟΥΝ ΑΝΟΙΧΤΑ?ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΑΝ ΔΕ ΣΥΜΦΩΝΕΙΤΕ.ΜΑΛΛΟΝ ΤΟ ΠΡΩΤΟ.ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΜΗΝ ΚΡΥΒΕΣΤΕ ΟΤΑΝ ΚΡΑΖΕΤΕ ΚΑΠΟΙΟΝ.ΚΑΝΤΕ ΤΟ ΣΤΑ ΙΣΑ.ΑΛΛΑ ΠΟΥ ΨΥΧΗ?ΕΓΩ ΔΕ ΤΟΝ ΨΗΦΙΣΑ, ΑΛΛΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΕ ΚΑΤΙ ΛΟΥΓΚΡΕΣ,ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΕΙΝΑΙ.

ποιοι εισαστε βρε παιδια ολοι εσεις εγω κλαιω το αμπελακι της γιαγιας μου που ηθελα να αναπνεω λιγο απο το πνιξιμο του νεου κοσμου τωρα θα ερχομαι σαν ξενη και θα πρεπει να πληρωσω 80 και 100 ευρω στα ξενοδοχεια