Mπούρας: Ο Δήμος Μεγαλόπολης διεκδικεί όλα τα χρήματα του ΕΑΠ

Mπούρας: Ο Δήμος Μεγαλόπολης διεκδικεί όλα τα χρήματα του ΕΑΠ

Δεκέμβριος 23, 2013 - 09:29

Δεν έχουν εκταμιευτεί ακόμα τα χρήματα από το 3ο ΕΑΠ για το Αρχαίο Θέατρο Μεγαλόπολης - Η Μεγαλόπολη δημοπρατεί σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου την επέκταση και ολοκλήρωση της τηλεθέρμανσης.

Για τους πόρους του Ειδικού Αναπτυξιακού Πόρου μίλησε ο Δήμαρχος Μεγαλόπολης Παναγιώτης Μπούρας σε συνέντευξη του στο ArcadiaPortal τους οποίους διεκδικεί εξ’ ολοκλήρου γιατί ο συγκεκριμένος πόρος αφορά περιοχές που έχουν εργοστάσια λιγνίτη για την παραγωγή ενέργειας.

Την Πέμπτη  πραγματοποιήθηκε μια τυπική συνεδρίαση για την κατανομή των πόρων που γίνεται κάθε χρόνο για την επισημοποίηση της ΔΕΗ για την κατανομή της Περιφερειακή ενότητας Κοζάνης , Φλώρινας και Αρκαδίας.
Ο Δήμος Μεγαλόπολης έχει αρνηθεί την Υπουργική απόφαση για την κατανομή των πόρων η οποία μέχρι στιγμής είναι 50% στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, 46% στον Δήμο Μεγαλόπολης και ένα 4% στον Δήμο Γορτυνίας την οποία και θεωρεί άκαιρη και γι'αυτό το λόγο έχει προσφύγει στο Συμβούλιο Επικρατείας, το οποίο ήταν να εκδικάσει την υπόθεση στις 4 Δεκεμβρίου αλλά λόγο αναβολής μετατέθηκε στις 5 Φεβρουαρίου.
Διεκδικούμε όλα τα χρήματα τονίζει ο κ.Μπούρας που αφορούν το τέλος ανάπτυξης λιγνιτικών περιοχών και σχεδιάζουν έργα για το ΕΑΠ και εμμένουν στην ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μεγαλόπολης στο να διαχειρίζεται ο Δήμος τους ολόκληρο το ποσό, όπως γίνεται και με τους ανταποδοτικούς πόρους όπως το τέλος ανεμογεννήτριας και το τέλος από τα πετρελαιοειδή.

Ο Δήμαρχος μίλησε και για το δίκτυο  ενεργειακών Δήμων στο οποίο συμμετέχει και η Μεγαλόπολη  που έχει δημιουργηθεί από το 2011 και μέσα από αυτό αγωνίζονται όχι μόνο  για το ΕΑΠ αλλά και για το τέλος εξόρυξης λιγνίτη το οποίο βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο. Επιπλέον το δίκτυο αυτό έτυχε και μια αύξηση του ποσοστού των πόρων σε ποσοστό 25% όπου για την Αρκαδία το κέρδος είναι πάνω από ένα εκατομμύριο.
Η Μεγαλόπολη  σύντομα δημοπρατεί ένα μεγάλο έργο σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου και έχει να κάνει με την επέκταση και ολοκλήρωση της τηλεθέρμανσης.

Η τηλεθέρμανση είναι ένα μεγάλο έργο το οποίο επιδοτείται στο 85% και είναι ένα από τα σημαντικότερα έργα μιας και θα υπάρξει φθηνό ζεστό νερό σε όλα τα νοικοκυριά του Δήμου μιας και τώρα μόνο στο  1/3 των νοικοκυριών υπάρχει κάτι τέτοιο.
Ο κ.Μπούρας σε ερώτηση μας για το πιθανό μη ικανοποιητικό για το Δήμο Μεγαλόπολης αποτέλεσμα τις δίκης είπε ότι υπάρχουν δυνατότητες αίσιας έκβασης του δίκαιου αιτήματος τους, αλλά αν η έκβαση δεν είναι η αναμενόμενη τότε μπορούν να συνεχιστεί και εκτός Ελλάδας, αλλά αυτό που προέχει είναι η αξιοποίηση των χρημάτων προς όφελος των Δημοτών αλλά του Δήμου Μεγαλόπολης για την προετοιμασία για την μετά λιγνίτη εποχή.

Τώρα όσων αφορά για το 3ο  ΕΑΠ έχει ενταθεί το Αρχαίο θέατρο Μεγαλόπολης το οποίο για λογούς που δεν ευθύνεται ο Δήμος τα χρήματα δεν έχουν εκταμιευτεί. Ακόμα υπάρχουν και αλλά έργα τα οποία είναι σε εξέλιξη. Ο Δήμος σχεδιάζει αναπτυξιακά έργα, πρώτης προτεραιότητας στο μέτρο των δυνατών όπως γίνεται και τα τελευταία χρόνια, όπου γίνονται έργα που πιάνουν τόπο.

Έφη Καστραντά