Μπούκλης:Αειφόρος τοπική ανάπτυξη- απορρόφηση εθνικών και κοινοτικών πόρων

Μπούκλης:Αειφόρος τοπική ανάπτυξη- απορρόφηση εθνικών και κοινοτικών πόρων

Οκτώβριος 15, 2012 - 10:25

Πέρυσι, τέτοια εποχή, είχαμε την σκέψη και λάβαμε την πρωτοβουλία, επικουρούμενοι από πολλούς Φορείς της Κορινθίας να συν-διοργανώσουμε την 1η θεματική εκδήλωση, Τουριστικής Ανάπτυξης Κορινθίας (Τ.Α.Κ.), στο Ξυλόκαστρο.

 
Εκεί ο κος Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, παρουσία Βουλευτών και Δημάρχων της Κορινθίας, εκπροσώπων Υπουργείων και λοιπών Φορέων, αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα Προγράμματα όπου μπορούν να χρηματοδοτήσουν δράσεις όπως: η δημιουργία ορεινών μονοπατιών (με αναφορά στα Τρίκαλα Κορινθίας) και η δημιουργία περιβαλλοντικά (έναντι της διάβρωσης) φιλικών, πλωτών μικρών εξεδρών και καταδυτικών καταφυγίων (με αναφορά στον Κορινθιακό κόλπο*), για ήπια τουριστική ανάπτυξη.
*Έναν Κορινθιακό Κόλπο με αρκετά περιβαλλοντικά προβλήματα και όπου  πρέπει, επιτέλους, να δημιουργηθεί ένα επιστημονικά διασυνδεδεμένο  Δίκτυο Θαλασσίων Καταφυγίων, με στόχους: την περιβαλλοντική προστασία,   την αποφυγή υπεραλίευσης και την Τουριστική ανάδειξή του, επωφελεία των  παράκτιων τοπικών κοινωνιών. Αυτό, άλλωστε, αποδεικνύει και ζητά και το  Πόρισμα της Μόνιμης Επιτροπής Περιβάλλοντος, της Βουλής των Ελλήνων  (5ος/2012).
Τα  Προγράμματα αυτά (ορεινά μονοπάτια, πλωτές εξέδρες, κλπ)  εμπεριέχουν και την δυνατότητα απορρόφησης, σημαντικών,  κονδυλίων για την Τουριστική προβολή αυτών των περιοχών.
Εκεί επίσης (Τ.Α.Κ.), ο κος Περιφερειάρχης δεσμεύτηκε και για την επέκταση του Προαστιακού Σιδηροδρόμου προς το Λουτράκι (σχετικές επερωτήσεις μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου – ΠΕ.ΣΥ.Π). Ένα έργο, με σημαντικές: περιβαλλοντικές, οικονομικές, κοινωνικές, θετικές επιπτώσεις για τους κατοίκους/επισκέπτες του Λουτρακίου και για την ευρύτερη περιοχή.
Ενόψει της κατάρτισης/υλοποίησης του Επιχειρησιακού Σχεδιασμού της  Περιφέρειας Πελοποννήσου, καλούμε όλους τους Περιφερειακούς Συμβούλους (πλειοψηφίας – μειοψηφίας) να διοργανώσουν, ανάλογες, τοπικές εκδηλώσεις με στόχο, αφενός την αμφίδρομη ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών- Περιφερειακού Συμβουλίου, (και με βάση πλέον, τον ήδη ψηφισμένο από το ΠΕ.ΣΥ.Π., Στρατηγικό Σχεδιασμό της Περιφέρειας), για τις δυνατότητες τοπικής ανάπτυξης, μέσω αυτών των προγραμμάτων και αφετέρου την μέγιστη απορροφητικότητα και την βέλτιστη χωρική κατανομή έργων και πόρων ανά περιοχή, με βάση τις Αρχές της Βιώσιμης ανάπτυξης και Αειφορίας.
Θα είμαστε, ως Γ’ Ελάσσονα Μειοψηφία του ΠΕ.ΣΥ.Π., δίπλα σε κάθε Περιφερειακό Σύμβουλο και σε κάθε Τοπική Κοινωνία, με βάση τις ανωτέρω Αρχές.
Ούτε ένα επιδοτούμενο ευρώ δεν πρέπει να χαθεί και επιπρόσθετα, πρέπει να επενδυθεί με στόχο, την ισόρροπη επανεκκίνηση όλων των τοπικών κοινωνιών της Πελοποννήσου.
Για την Οικολογική Συμπολιτεία του Μοριά,
Λάμπρος Μπούκλης
περιφερειακός σύμβουλος  Περιφ.Πελοποννήσου
Γραμματέας Περιφερειακού  Συμβουλίου