Μουσείο Δ. Πλαπούτα στην Παλούμπα: Ένας φορέας γνώσης για τον Μοριά

Μουσείο Δ. Πλαπούτα στην Παλούμπα: Ένας φορέας γνώσης για τον Μοριά

Φεβρουάριος 20, 2016 - 10:06
0 σχόλια

Το μήνυμα Αβρμόπουλου στην Εταιρία Πολιτισμικής Δράσης του Μουσείου Στρατηγού Δ. Πλαπούτα και Αγωνιστών

κ.Παναγιώτης Ι.Ηλιόπουλος, Πρόεδρος της Εταιρείας

«Ανάδειξη της σημασίας του Μουσείου Δ. Πλαπούτα στην Παλούμπα και των δράσεων της ‘’Εταιρείας Ιστορικής και Πολιτισμικής Δράσης Μουσείου Στρ. Δ. Πλαπούτα και αγωνιστών’’ από τον Δημήτρη Αβραμόπουλο»

19 Φεβρουαρίου 2016,

Η Εταιρεία Ιστορικής Πολιτισμικής Δράσης του Μουσείου «Στρατηγός Δημητράκης Πλαπούτας και Αγωνιστές» ιδρύθηκε με σκοπό την  ηθική και υλική συμπαράσταση των προσπαθειών που γίνονται για τη μελέτη, προστασία, συντήρηση και αναστήλωση του Πύργου Πλαπούτα και των αρχαιολογικών χώρων που περιβάλλουν την περιοχή και γενικότερα του Δήμου Γορτυνίας, ως μοναδικών δειγμάτων πολιτισμού και ανθρώπινης δημιουργίας, καθώς και η προβολή των μνημείων αυτών και της εν γένει πολιτιστικής μας κληρονομιάς. 

Φορείς ή Εταιρείες με μέλη διακεκριμένους  επιστήμονες και πολίτες με έντονη κοινωνική και επιστημονική δραστηριότητα  με σκοπό την αειφόρο  και βιώσιμη διατήρηση και προβολή  του φυσικού κάλλους και την υποστήριξη της επιστημονικής έρευνας για την διεύρυνση και ανακάλυψη νέων πτυχών της πολιτιστικής και περιβαλλοντικής ιστορίας κάθε τόπου, έχουν ιδρυθεί σε όλη την Ελλάδα όπως η Εταιρεία Φίλων Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων, Εταιρία Φίλων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΕΦΕΛΣ), Εταιρεία Φίλων Αρχαίας Ελίκης, η Εταιρεία Ελλήνων Ιστορικών Τέχνης και πολλές άλλες.

Το Δ.Σ. που αναδείχθηκε στις τελευταίες εκλογές   ανέδειξαν πρόεδρο της Εταιρείας τον κ. Παναγιώτη Ι. Ηλιόπουλο Δρ. Φιλοσοφίας, διδάσκων στο Παν/μίου Πελοποννήσου, Αντιπρόεδρο την πρώην πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Γορτυνίας κα Ελένη Θανοπούλου, Γενικό Γραμματέα τον κ. Βασίλειο Γ. Ηλιόπουλο, Υδρογεωλόγος M.Sc στην ΕΥΔΑΠ, και υποψήφιος Διδάκτορας και Ερευνητής στην Οικονομία Φυσικών Πόρων στη Σχολή Μεταλλειολόγων στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Ταμία το μέλος στο ΔΣ της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας κ. Α. Λιακόπουλο και μέλη τους κ. Γ. Πραχαλιά, Φ. Γιαννακά κ. Α. Κουμουτσάρη, κ. Λ. Αργυρόπουλο και Χ. Διαμαντοπούλου.

Η Εταιρεία Μουσείου Πλαπούτα ιδρύθηκε με πρωτοβουλία επιστημόνων και κοινωνικά δραστήριων πολιτών που επιθυμούσαν να εφαρμόσουν μέσω  διαλεκτικών διαδικασιών την επιστημονική τους  γνώση και κατάρτιση στην περιβαλλοντική και πολιτιστική  ανάπτυξη της πατρώας γης, στόχος που δεν δύναται να υλοποιηθεί αποκλειστικά μέσω τοπικών συλλόγων.  Η Εταιρεία απαρτίζεται από μέλη με κύριο χαρακτηριστικό την επιστημονική κατάρτιση και  κοινό όραμα την πολιτιστική σύνδεση του τόπου τους με άμεση και τακτική επικοινωνία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την διασπορά στην Ελλάδα και τον κόσμο των πολιτιστικών θησαυρών και των ιστορικών συμβολισμών της Γορτυνιακής και Αρκαδικής γης . To όραμα υλοποίησης της αναστήλωσης του Πύργου-ορόσημου (θεμελίωση:1760) για τον Εθνικό Επαναστατικό Αγώνα, του Στρατηγού και Γερουσιαστή Δ.Πλαπούτα, υποστηρίχθηκε ακέραια από τον Δήμαρχο Γορτυνίας κ. Ι. Γιαννόπουλο και προωθήθηκε ουσιαστικά από τον Περιφερειάρχη    Πελοποννήσου κ. Πέτρο Τατούλη και τον Αντιπεριφερειάρχη  κ. Γιαννακούρα βάσει  της Αρχιτεκτονικής μελέτης του Αρχιτέκτονα κ.Αλεξάνδρου Θανόπουλου. Αποτελούσε διακαή πόθο κάθε Γορτυνίου κάθε Αρκάδα και κάθε Έλληνα, αν συλλογιστούμε ότι δεν έχει διασωθεί στο φυσικό του χώρο προεπαναστατικός Πύργος παραδοσιακής αρχιτεκτονικής αλλά και σχεδόν το σύνολο του αρχιτεκτονικού του σώματος. Από τις εμβληματικότερες μορφές της επαναστατικής και νεότερης ελληνικής ιστορίας ο Στρατηγός κ Γερουσιαστής Δ. Πλαπούτας οργάνωνε στο Πύργο τη στρατηγική της επανάστασης φιλοξενώντας το σύνολο των κύριων προσωπικοτήτων της αγώνα, και αργότερα τον Βασιλέα Όθωνα.

Το Μουσείο θα συμβάλλει στην συγκροτημένη παρουσίαση της συνολικής προ-επαναστατικής και μετα-επαναστατικής ιστορίας της Γορτυνίας, της Αρκαδίας και του Μωριά εκθέτοντας τα στρατιωτικά κειμήλια του Στρατηγού και των Ηραίων και Πελοποννησίων Αγωνιστών , τα πρωτότυπα στρατιωτικά και προσωπικά έγγραφα αλληλογραφίας μεταξύ των Θ. Κολοκοτρώνη κ.ά. που έως τώρα είναι αποθηκευμένα σε βιβλιοθήκες και σε μουσεία ανά την Ελλάδα.

Την 12η Φεβρουαρίου, η Εταιρεία έλαβε ευχαριστήρια επιστολή από τον Επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και Γορτύνιο κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο παρουσιάζοντας τη θέση του για την θεμελίωση του Μουσείου Δ. Πλαπούτα στην Παλούμπα.

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ

«κ. Βασίλη Ηλιόπουλο
Γενικό Γραμματέα Εταιρείας Ιστορικής και 
Πολιτισμικής Δράσης του Μουσείου Στρατηγός 
Δ.Πλαπούτας και Αγωνιστές

Αγαπητέ κύριε Ηλιόπουλε,

Ευχαριστώ πολύ για την ευγενική σας επιστολή και τις ευχές που μου στείλατε.
Με ιδιαίτερη χαρά είδα στις φωτογραφίες, την πρόοδο των εργασιών αναστήλωσης του Πύργου του Στρ. Δημ. Πλαπούτα.

Η ολοκλήρωση του έργου, με τη δημιουργία μουσειακού χώρου, όπου θα εκτίθενται κειμήλια και ντοκουμέντα της εθνικής δράσης ου Στρατηγού και Γορτύνιων Αγωνιστών, ηρωικών μορφών του 21 θα συμβάλει στη διάσωση και ανάδειξη της ιστορικής μας μνήμης και της πολιτισμικής ταυτότητας του τόπου μας.

Εύχομαι κάθε επιτυχία στους σκοπούς και τις δραστηριότητες της Εταιρείας και στα αγαπητά μέλη της υγεία, δημιουργικότητα, αισιοδοξία και κάθε καλό για το 2016.

  
Με πατριωτικούς χαιρετισμούς
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ»

 

Ο Γενικός Γραμματέας     Ο Πρόεδρος
Βασίλειος Γ. Ηλιόπουλος    Παναγιώτης Ι.Ηλιόπουλος

Ειδήσεις: 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.