Μορφωτικός Σύλλογος Ζώνης: Εκδήλωση αφιερωμένη στην Κύπρο

Μορφωτικός Σύλλογος Ζώνης: Εκδήλωση αφιερωμένη στην Κύπρο

Ιούλιος 19, 2017 - 11:43
0 σχόλια

Tο βράδυ του Σαββάτου 15/07/2017 όσοι βρεθήκαμε στη Ζώνη απολαύσαμε μια ξεχωριστή εκδήλωση, και είχαμε μια μοναδική και ιδιαίτερη εμπειρία για το μέγεθος ενός μικρού χωριού. Ήταν αφιερωμένη στην επέτειο των 43 χρόνων από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο στις 20 Ιουλίου 1974.

Παραβρέθηκαν πολλοί εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων αλλά και κάτοικοι της Ζώνης και των γύρω χωριών. Μας τίμησαν με την παρουσία τους ο ιερέας του χωριού μας π. Νικηφόρος, ο Δήμαρχος Μεγαλόπολης κ. Διονύσιος Παπαδόπουλος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γιώργος Μαρκολιάς, ο αντιδήμαρχος Γόρτυνος κ. Δημήτρης Γιώτης, ο αντιδήμαρχος κ. Ανδρέας Δούκουρης, ο πρόεδρος του ΝΠΔΔ του Δήμου μας κ. Βασίλης Χίνης, ο πρώην Δήμαρχος Γόρτυνος και νυν δημοτικός σύμβουλος κ. Κων. Μιχόπουλος, ο κ. Λάμπρος Λαμπρόπουλος διευθυντής του Α.Η.Σ. Β’ Μεγαλόπολης, ο κ. Μάκης Παπούλιας ο εμπνευστής της επιχείρησης «Αρκαδιανή» με τους συνεργάτες του, εκπρόσωποι από τον σύλλογο γυναικών Μεγαλόπολης «Καλλιστώ», τον σύλλογο των απανταχού Ψαραίων, τον σύλλογο Τριτέκνων «ο Αρκάς», τον σύλλογο Γονέων και κηδεμόνων του Δ’ Δημοτικού σχολείου Μεγαλόπολης, τον σύλλογο «Κοινόν Καρυτινών».

Ο Δήμαρχος απηύθυνε χαιρετισμό στον οποίο έκανε εκτενή αναφορά στα 43 χρόνια από τη δολοφονική επίθεση του «ΑΤΤΙΛΑ», το ιστορικό αυτό έγκλημα εις βάρος ενός κομματιού του Ελληνισμού. Τόνισε πως οι εκδηλώσεις σαν τη σημερινή μας βοηθούν να κρατήσουμε ζωντανή την ιστορική μας μνήμη και χρέος μας είναι ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ.

Ο κ. Ανδρέας Βοσκός -καθηγητή στο Ε.Κ.Π.Α. αφού αναφέρθηκε στα ιστορικά στοιχεία που αποδεικνύουν τη σχέση της Ζώνης με τις Άνω και Κάτω Ζώτια στην Κύπρο (κοινά τοπωνύμια, επιγραφές, Αρκαδοκυπριακή διάλεκτος…), αφιέρωσε την ομιλία του με βαθιά συγκίνηση στην τούρκικη εισβολή, σε πρόσωπα και γεγονότα.

Η γιατρός κ. Ελένη Ψυχογιού – Σπανομίχου με πάθος και ιδιαίτερο συναισθηματισμό μίλησε για τους δεσμούς Κυπρίων και Αρκάδων, το όραμα του Κολοκοτρώνη για ελευθερία της Ελλάδας από τον τούρκικο ζυγό που είναι κοινό με το όραμα των αδελφών Κυπρίων να ελευθερώσουν τα εδάφη τους τα κατεχόμενα από τους Τούρκους. Ακόμα για τους Αρκάδες πεσόντες στην Κύπρο καθώς και για το Αρκαδικό Ιδεώδες και την συμβολή του στον παγκόσμιο πολιτισμό.

Ο κ. Μιχόπουλος αναφέρθηκε στην τεράστια συμβολή των Κυπρίων δασοπυροσβεστών στην μεγάλη φωτιά που έπληξε την Αρκαδία το 2007.
Το Δ.Σ. του συλλόγου έκανε προσκλητήριο των Αρκάδων ηρώων μαχητών της ΕΛ.ΔΥ.Κ. του 1974 οι οποίοι αγωνίστηκαν ηρωικά και έδωσαν τη ΖΩΗ τους ή βρίσκονται στη ζωή και ακόμα παλεύουν με τις αναμνήσεις τους.

Απένειμε τιμητικές πλακέτες στους:
• Βασίλη Αναστόπουλο ο οποίος για προσωπικούς λόγους δεν παραβρέθηκε.
• Σωτήρη Παναγάκη επίσημο εκπρόσωπο της ΕΛ.ΔΥ.Κ. ν. Αρκαδίας.
• Λάμπρο Νικητόπουλο ο οποίος έπεσε ηρωικά μαχόμενος στην Κύπρο και το παρέλαβε ο αδερφός του.

Ο χορευτικός όμιλος του Πανεπιστημίου Κύπρου που συμμετείχε μαζί με την ορχήστρα του, μας εντυπωσίασε με το πάθος, την ορμή και την άψογη εμφάνισή τους.
Ο χορευτικός όμιλος Μεγαλόπολης χόρεψε παραδοσιακούς χορούς της Αρκαδίας.

Για το Δ.Σ.

Η Πρόεδρος Μαρία Λαγούδη-Καλομάλου
Ο Γραμματέας Τάκης Παπαδημητρίου

(ΠΗΓΗ: kafeneio-megalopolis.gr)


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.