Μόνο η δικαιοσύνη να λειτουργούσε σωστά σε αυτόν τον τόπο, ίσως να υπήρχε ελπίδα...

Μόνο η δικαιοσύνη να λειτουργούσε σωστά σε αυτόν τον τόπο, ίσως να υπήρχε ελπίδα...

Ιούλιος 30, 2014 - 20:06
8 σχόλια

Σε πλήρη αναντιστοιχία με το κοινό περί δικαίου αίσθημα η αθώωση του επιχειρηματία στη Μανωλάδα. Ντροπή προκαλεί η αθώωση του επιχειρηματία και των στενών συνεργατών του από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Πάτρας για το αδίκημα της εμπορίας ανθρώπων από τρίτες χώρες (200 εργάτες κυρίως από Μπαγκλαντές) που ζούσαν σε άθλιες συνθήκες, χωρίς έγγραφα και χωρίς μισθό στην επιχείρηση παραγωγής φράουλας στη Μανωλάδα.

Ο τραυματισμός 35 ανθρώπων με πυροβόλα όπλα, όταν οι εργάτες «τόλμησαν» να ζητήσουν την καταβολή των δεδουλευμένων έξι μηνών, δε μπορεί να χαρακτηρίζεται απλή σωματική βλάβη σε βάρος μόνο ενός κατηγορουμένου και συνέργεια σ’ αυτήν ενός άλλου.

H συγκεκριμένη απόφαση δυστυχώς δεν δίνει το αναγκαίο για την ελληνική κοινωνία μήνυμα ότι δε θα περάσουν οι εργοδοτικές πρακτικές εκμετάλλευσης των εργαζομένων οι οποίες εντείνονται από την κυβερνητική αδράνεια.

Η συγκεκριμένη απόφαση της Δικαιοσύνης βρίσκεται σε πλήρη αναντιστοιχία με το κοινό περί δικαίου αίσθημα. Τα δικαστήρια οφείλουν να επιδεικνύουν τον ίδιο υπερβάλλοντα ζήλο όχι μόνο όταν σχηματίζουν δικογραφίες ενάντια σε δράσεις και αγώνες της κοινωνίας των πολιτών, αλλά και όταν οι εργάτες γης πέφτουν θύματα εγκληματικών ενεργειών και δη εγκλημάτων κατά της ίδιας της ζωής. Ντροπή και πάλι ντροπή...


8 Σχόλια

Γιατί να λειτουργεί σωστά η δικαιοσύνη; Και τι σημαίνει σωστή λειτουργία της δικαστικής εξουσίας; Το δικαστήριο της Π

@ anonymous: Να λειτουργεί σημαίνει, να σταθεί στο ύψος της περίστασης και να δώσει το μήνυμα ότι δεν ανέχεται τη δουλεία και το ρατσισμό. Όσα συνέβησαν στη Μανωλάδα χτες παραπέμπουν σε συνθήκες εκμετάλλευσης στα χρόνια της δουλοκτησίας. Δίνεται το μήνυμα ότι ο ξένος εργάτης μπορεί να πεθάνει σαν το σκυλί στ' αμπέλι. Να λειτουργεί σημαίνει να είναι το αποκούμπι του φτωχού και του αδύναμου και όχι να είναι σαν το φίδι και που δαγκώνει μόνο τους ξυπόλυτους. Είναι δική μας υπόθεση πλέον να προστατευτούμε από τις κατάπτυστες εργοδοτικές πρακτικές.

Αναξαγόρας είναι το όνομα ή το ψευδώνυμό σου; Και στις δύο περιπτώσεις είναι ωραίο (μπλέξαμε ελαφρώς με τους Αρχαίους, αλλά δεν είναι και άσχημα, κάποια στιγμή θα φτάσουμε και στον Ιουλιανό). Ωριμάζοντας έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η δικαιοσύνη υπερέχει όλων των άλλων αρετών του ανθρώπου. Δικαιοσύνη με την έννοια του πνεύματος του νόμου βέβαια, όχι του γράμματος. Απ' την άλλη όμως, σήμερα στη χώρα μας έχει ξεφτιλιστεί η ίδια η ιδέα της δικαιοσύνης και δεν ισχύει ούτε το γράμμα του νόμου, μια και το νομοθετικό εργαλείο χρησιμοποιείται αποκλειστικά βάσει των αναγκών και των προτεραιοτήτων της εξουσίας που δεν είναι οι ανάγκες και οι προτεραιότητες της κοινωνίας. Επομένως σχεδόν όλοι οι νόμοι δεν καλύπτουν τους έχοντες μεγαλύτερη ανάγκη προστασία αλλά στοχεύουν να ελαχιστοποιήσουν τις αντιδράσεις ενάντια στους ισχυρούς. Αυτό που λες στο τέλος, "δική μας υπόθεση πλέον να προστατευτούμε από τις κατάπτυστες εργοδοτικές πρακτικές", με ποιο τρόπο πιστεύεις ότι μπορούμε να το πετύχουμε αν νόμιμα έχει εξουδετερωθεί;

<p>@Anonymous Θα σου δώσω ένα παράδειγμα, δεν θα σου πω μην ψωνίζεις από το λ**** που έχει απλήρωτο προσωπικό αλλά θα σου πω ψώνισε από τον τάδε γιατί είναι συνεπής. Τα υπόλοιπα δε λέγονται δημόσια αλλά για σκέψου εναν εργοδότη που χρωστάει 25,000 ευρώ στην Τρίπολη, μπορούμε να πάμε να τον σκάγιασουμε και δεν θα μας κάνουν τίποτα, υπάρχει δεδικασμένο πια!!!! το πιασες το νόημα...</p>

Πόσοι έπαψαν να αγοράζουν και να καταναλώνουν φράουλες από τη στιγμή που έγινε γνωστό το περιστατικό της Μανωλάδας; Εγώ δυο χρόνια τώρα δεν έφαγα φράουλες. Και τι έγινε; Οι κατηγορούμενοι αθωώθηκαν και η ελληνική κοινωνία κατρακύλησε ακόμη χαμηλότερα. Κάποιος γελοίος, για τις ανάγκες του παιχνιδιού και για να μας παραμυθιάσει, είχε αναφωνήσει "Δεν πάει άλλο!". Και όμως πήγε. Δεν υπάρχει πάτος στο ελληνικό αίσχος.

"Τον τραγικό πνιγμό στο Φαρμακονήσι 11 ανθρώπων, 8 παιδιών και 3 γυναικών, αποφάσισε να βάλει στο αρχείο ο εισαγγελέας, όπως έκαναν χθες γνωστό οργανώσεις υπέρ των μεταναστών. Τον περασμένο Ιανουάριο μετά την κατακραυγή οι δικαστικές αρχές είχαν ζητήσει διερεύνηση των ευθυνών του λιμενικού για τυχόν πρόκληση ναυαγίου. Όμως για τις οργανώσεις η αρχειοθέτηση της υπόθεσης αποτελεί μια επιχείρηση συγκάλυψης του γεγονότος." Υπάρχουν πολλές Μανωλάδες.

Σε αυτόν τον τόπο δεν πρόκειται να λειτουργήσει ποτέ η δικαιοσύνη, γι’ αυτό δεν υπάρχει καμία ελπίδα. Από το ’80 και μετά γίναμε οι χειρότεροι άνθρωποι του πλανήτη. Είμαστε ρατσιστές και κατηγορούμε τους αλλοδαπούς, αλλά υποτιμώντας τους ξεπεράσαμε κάθε όριο παλιανθρωπιάς. Αν αυτοί, (π.χ. οι Αλβανοί), έκαναν ότι έκαναν ερχόμενοι από την πατρίδα τους χωρίς πολιτιστικό υπόβαθρο, χωρίς μόρφωση και πεινασμένοι, εμείς οι “πολιτισμένοι”, τους εκμεταλλευτήκαμε στο έπακρο, υπάρχει τίποτα χειρότερο; Ρωσίδα, την οποία γνώρισα στο νοσοκομείο όπου νοσηλεύτηκε συγγενής μου, μου είπε απίστευτα πράγματα για την οικογένεια στην οποία εργαζόταν. Την έχουν με πενιχρό μισθό επί πέντε χρόνια στο σπίτι τους για να κρατάει τον ηλικιωμένο και άρρωστο πατέρα τους, τον οποίο φρόντιζε όλο το εικοσιτετράωρο εκείνες τις ημέρες στο νοσοκομείο, χωρίς να της παρέχουν ούτε ένα καφέ, ούτε μία τυρόπιτα και ήταν τόσο περήφανη που αν και νηστική με δυσκολία δέχτηκε το δικό μου κέρασμα. Έμεινα άναυδη όταν μου είπε πως έχει χαλασμένα δόντια και γυναικολογικό πρόβλημα που χρήζει άμεσης χειρουργικής επέμβασης και ενώ η οικογένεια που την έχει στη δούλεψή της είναι ευκατάστατη, (από τις πιο πλούσιες της πόλης), δεν ενδιαφέρεται για την υγεία της και δεν της καλύπτει τα έξοδα. Επίσης, όταν είχε πρωτοέρθει στην Ελλάδα, ενώ εργάστηκε επί ένα χρόνο σαν λαντζιέρα σε νυχτερινό κέντρο, (μου το κατονόμασε), την άφησαν απλήρωτη και έχασε οριστικά τα λεφτά της. Ξέρετε φίλοι μου, όταν ήμουν παιδί και ρώτησα απορημένη τον πατέρα μου γιατί πέταξε τους απείραχτους μεζέδες μιας ποικιλίας στα σκουπίδια ενώ μπορούσε κάλλιστα να τoυς σερβίρει σε επόμενους πελάτες, μου απάντησε : “Στο διάστημα της μιας ώρας που ήταν το πιάτο στο τραπέζι θα μπορούσε να έχει ακουμπήσει μύγα πάνω στους σερβιρισμένους μεζέδες, για το λόγο αυτό παιδί μου τους πετάμε, εξ’ άλλου όλα είναι πληρωμένα. Έτσι είναι το σωστό και έτσι κάνουμε, δεν συμφωνείς;” Ενώ σήμερα! Ελλάς το μεγαλείο σου! Παρήγγειλα μια μέρα ψητό κοτόπουλο και μου το φέρανε κουτσό, έλειπε ένα πόδι. Καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό έ; Και φίλος μου έχει δει με τα μάτια του στο συγκεκριμένο κατάστημα, τον ίδιο τον ιδιοκτήτη να ρίχνει το υπόλοιπο χρησιμοποιημένου κρασιού από τραπέζι παρέας που έφυγε σε μεγάλη κανάτα για να το σερβίρει πάλι. Αυτά ήσαν λίγα παραδείγματα από τα άπειρα που επαναλαμβάνονται καθημερινά στην χώρα της παρακμής από τους παρακμασμένους πολίτες της. Είναι κακιά κουβέντα να πω πως μας αξίζει η κρίση και τα δεινά που επέφερε στον τόπο μας, είναι ορθό όμως να βροντοφωνάξω πως μας αξίζουν οι πολιτικοί που έχουμε και που συντέλεσαν σε μέγιστο βαθμό για τα σημερινά χάλια μας.

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.