Μητροπολίτης Θεόκλητος για Μακεδονία: Συμφωνίες που δεν έχουν λιβάνι και αίμα, δεν πιάνουν

Μητροπολίτης Θεόκλητος για Μακεδονία: Συμφωνίες που δεν έχουν λιβάνι και αίμα, δεν πιάνουν

Ιανουάριος 25, 2019 - 13:00
0 σχόλια

Με αφορμή τη σημερινή ψήφιση στο ελληνικό κοινοβούλιο για τη συνθήκη των Πρεσπών σας παρουσιάζουμε την συνέντευξη του Μητροπολίτη Ιερισσού για τη Μακεδονία, την οποία παραχώρησε στο orthodoxianewsagency.gr.

Ο Μητροπολίτης Ιερισσού κ.κ. Θεόκλητος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το φλέγον ζήτημα της ονομασίας της γείτονος χώρας, απάντησε:

«Το τι είναι η Μακεδονία για τον Έλληνα και πού ανήκει, δεν προέρχεται ούτε βγαίνει από οποιεσδήποτε συμβάσεις διακρατικές, διηπειρωτικές, καταλαβαίνετε τι λέω. Βγαίνει από τις καρδιές των Ελλήνων. Εγώ είμαι Μοραΐτης από την Τρίπολη και ένα κι ένα κάνουν δύο, δεν κάνουν διόμιση. Ξεκάθαρα και ωραία, λέμε στην Ελληνική Πολιτεία: καλά κάνεις και πολιτεύεσαι, εσύ είσαι δημοκρατικά εκλεγμένη και εσύ μπορείς να υπογράφεις συμφωνίες».

Συμφωνίες, όμως, που δεν έχουν λιβάνι και αίμα, δεν πιάνουν, δεν χωρούν, δεν έχουν καμία θέση ούτε στη σημερινή ούτε στη χθεσινή ούτε στην αυριανή κοινωνία. Και τι θα πει λιβάνι; Θα πει να μοσχοβολάει ορθοδοξία. Και τι θα πει αίμα; Το αίμα του Γρεβενών Αιμιλιανού, του Γερμανού Καραβαγγέλη, το αίμα του Ιερομάρτυρος Χρυσοστόμου.

«Τα παιδιά ψάλλουν το ''Μακεδονία είσαι ελληνική'' το έλεγαν γιατί όταν έψαχναν να κάνουν μια βόλτα στη Μακεδονία, έβρισκαν κομμάτια από τα ράσα αυτών που ανέφερα προηγουμένως και από το αίμα του Μίκη Ζέζα ή των υπολοίπων ακριβώς που στάθηκαν εδώ πέρα και έδωσαν ψυχή για να απολαύσουμε εμείς χώμα ελληνικό. Μια ξέρα είναι η πατρίδα μας, άλλωστε, που είναι επενδεδυμένη με ράσο και με αίμα, του Παύλου Μελά και των υπολοίπων»..

Ειδήσεις: 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.