Μητροπέτροβας: Η ακούραστη ψυχή της Ελληνικής Επανάστασης

Μητροπέτροβας: Η ακούραστη ψυχή της Ελληνικής Επανάστασης

Ιανουάριος 23, 2014 - 11:35
2 σχόλια

Συνεχίζοντας την ιστορική αναδρομή, η οποία προκύπτει μέσα από τα αγάλματα, τα μνημεία και τις προτομές του τόπου μας, αποφασίσαμε αυτή τη φορά να ασχοληθούμε με μια παλλικαρίσια ψυχή της Ελληνικής Επανάστασης και συγκεκριμένα τον οπλαρχηγό της Μεσσηνίας και αρχηγό της Μεσσηνιακής Επανάστασης, Μήτρο Πέτροβα, γνωστότερου κυρίως ως Μητροπέτροβα, η προτομή του οποίου βρίσκεται στην πλατεία Άρεως στην Τρίπολη, τα αποκαλυπτήρια της οποίας έγιναν το περασμένο έτος.

Γεννημένος το 1745 και καταγόμενος από το χωριό Γαράντσα της επαρχίας Ανδρούσης, ο Μητροπέτροβας μέχρι και την ηλικία περίπου των 75 χρόνων μαχόταν κατά των Τούρκων, με την ψυχή και το σθένος νέου στρατιώτη, έτοιμου να παλέψει για τα ιδανικά του και την ελευθερία του.

Στενός φίλος του Κολοκοτρώνη, πολέμησαν μαζί στο Βαλτέτσι, αλλά και στην Τριπολιτσά. Το 1834, ηγήθηκε της Επανάστασης στη Μεσσηνία, η οποία συνετρίβη από τις δυνάμεις του Όθωνα. Φυλακίστηκε στην Ύδρα, καταδικάστηκε σε θάνατο, αλλά λόγω της προχωρημένης του ηλικίας, η ποινή του μετατράπηκε σε ισόβια. Αποφυλακίζεται στις 25 μαρτίου 1835. Τρία χρόνια μετά, το 1838, πεθαίνει στη Γαράντσα.

Ο Μητροπέτροβας, άφησε αιώνια μνημεία, τα λεγόμενα «Ταμπούρια του Μητροπέτροβα και των Γαραντσαίων». Αυτά, διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στη στρατηγική του πολέμου κατά την Ελληνική Επανάσταση, αφού υπήρξαν τα «προπύργια», τα οποία απεμπόλησαν την επιδρομή του ιππικού των Τούρκων. Ο Μητροπέτροβας, φημιζόταν επίσης, για το σημάδι και την ταχύτητά του.

Μυήθηκε στη «Φιλική Εταιρεία» και υπήρξε ο πρώτος δάσκαλος του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, ενώ εναντιωνόταν στους Τούρκους και στους Τουρκαλβανούς μαζί με τον πατέρα του Θεόδωρου, Κωνσταντίνο Κολοκοτρώνη. Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης εκτιμούσε κυρίως τη σωφροσύνη του, πέρα από τη γενναία και ακούραστη ψυχή του, και σε ένδειξη σεβασμού, αποκαλούσε τον Μητροπέτροβα «μπάρμπα».


2 Σχόλια

ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ ΣΤΟΝ ΗΡΩΑ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗ ! ΕΙΘΕ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΟΙ ΣΚΛΑΒΩΜΕΝΟΙ ΛΑΟΙ, ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΟΥ !!!

αυτά ειναι σοβαρά άρθρα και ο κοσμος ασχολειται με παυληδες σμυρνιώτηδες τσαιμουλους όλοι αυτοι ειναι μια μονο τριχα του μητροπέτροβα