Το μήνυμα του Γ. Παπαηλιού για το συλλαλητήριο στη Μεγαλόπολη

Το μήνυμα του Γ. Παπαηλιού για το συλλαλητήριο στη Μεγαλόπολη

Νοέμβριος 25, 2019 - 19:10
0 σχόλια

Η ΝΔ προωθεί μία προπαγανδιστική εκστρατεία δυσφήμησης και συνακόλουθα απαξίωσης της ΔΕΗ, η οποία αποσκοπεί στην εξυπηρέτηση ισχυρών, ανταγωνιστικών προς τη ΔΕΗ, ιδιωτικών συμφερόντων

Με το νομοσχέδιο «ξεπουλιούνται» δημόσιες υποδομές,  τα δίκτυα ενέργειας, φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού, και καθίσταται το «υπόλοιπο» της  συρρικνωμένης ΔΕΗ υπηρέτης των ιδιωτών. 

Δημιουργούνται εργαζόμενοι δύο ταχυτήτων  και καταργούνται οι συλλογικές εργασιακές σχέσεις

Ο «ξαφνικός θάνατος» των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ Μεγαλόπολης θα οδηγήσει σε «ξαφνικό θάνατο»  τη Μεγαλόπολη και την ευρύτερη περιοχή και θα τις καταστήσει «έρημη χώρα»

Επιβάλλεται η αποτροπή του «ξαφνικού θανάτου» και η συνέχιση της λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ Μεγαλόπολης 

Χρειάζεται προετοιμασία της μεταλιγνιτικής περιόδου, ώστε να προσδιοριστεί η κατεύθυνση της  παραγωγικής ανασυγκρότησης της περιοχής, όταν θα παύσει η εξάρτησή της  από το λιγνίτη

Απαιτούνται ενωτικές αγωνιστικές κινήσεις, ώστε να  αποτραπούν τα κυβερνητικά σχέδια

Ο βουλευτής Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Παπαηλιού, λόγω της ψηφοφορίας στη Βουλή για την αναθεώρηση του Συντάγματος, δεν μπόρεσε να παραβρεθεί στο συλαλλητήριο της Μεγαλόπολης (25.11.2019) – οργανώθηκε από τη ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, το Δήμο Μεγαλόπολης και άλλους κοινωνικούς φορείς – για   το νομοσχέδιο για την «απελευθέρωση αγοράς ενέργειας ...» που  εισήγαγε στη Βουλή η κυβέρνηση της ΝΔ  και  για  τη διακοπή λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ Μεγαλόπολης.  
Ο Γιώργος Παπαηλιού απέστειλε μήνυμα, που διαβάστηκε στο συλαλλητήριο και στο οποίο, μεταξύ των άλλων,  αναφέρονται τα εξής :   

«… Με την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ ξεκίνησε μία προπαγανδιστική εκστρατεία δυσφήμησης και συνακόλουθα απαξίωσης της ΔΕΗ, η οποία αποσκοπούσε και αποσκοπεί στην εξυπηρέτηση ισχυρών, ανταγωνιστικών προς τη ΔΕΗ, ιδιωτικών συμφερόντων.       

Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση της ΝΔ  προωθεί το νομοσχέδιο για την «απελευθέρωση αγοράς ενέργειας ...»,  με το οποίο εκχωρούνται («ξεπουλιούνται») δημόσιες υποδομές,  τα δίκτυα ενέργειας, φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού, και καθίσταται το «υπόλοιπο» της  συρρικνωμένης ΔΕΗ υπηρέτης των ιδιωτών. Παράλληλα δημιουργούνται εργαζόμενοι δύο ταχυτήτων  και καταργούνται οι συλλογικές εργασιακές σχέσεις.

Ο «ξαφνικός θάνατος» των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ Μεγαλόπολης, της 3 τους πρώτους μήνες του 2020 και της 4 το 2023  που εξήγγειλε ο ίδιος ο πρωθυπουργός αποτελεί συντριπτικό πλήγμα και για τη ΔΕΗ και για τη Μεγαλόπολη. 

Είναι παράνομος, αφού έρχεται σε αντίθεση με το εν ισχύει Εθνικό Σχέδιο Ενέργειας και Κλίματος (ΕΣΕΚ), που είχε θεσπιστεί επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ  και που, στο πλαίσιο της απολιγνιτοποίησης, προβλέπει τη διακοπή λειτουργίας  της μονάδας 3 το 2025 και της μονάδας 4 το 2035. 

Θα δημιουργήσει προβλήματα στην υφιστάμενη ενεργειακή ισορροπία, αφού μονάδες, στις οποίες παράγεται ηλεκτρική ενέργεια από το εθνικό καύσιμο βάσης, το λιγνίτη, θα τεθούν εκτός λειτουργίας  χωρίς προετοιμασία.     

Θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τη Μεγαλόπολη και την ευρύτερη περιοχή, η οποία θα καταστεί «έρημη χώρα»,  αφού μάλιστα δεν υπάρχει χρόνος για την προετοιμασία της μεταλιγνιτικής περιόδου.

Επιβάλλεται η αποτροπή του «ξαφνικού θανάτου» και η συνέχιση της λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ Μεγαλόπολης, αλλά και η σοβαρή διαβούλευση με την τοπική κοινωνία για τη «δίκαιη μετάβαση», την προετοιμασία της μεταλιγνιτικής περιόδου, ώστε να προσδιοριστεί η κατεύθυνση της  παραγωγικής ανασυγκρότησης της περιοχής, όταν θα παύσει η εξάρτησή της  από το λιγνίτη.

Προς αυτή την κατεύθυνση απαιτούνται ενωτικές αγωνιστικές κινήσεις, ώστε να  αποτραπούν τα κυβερνητικά σχέδια, τα οποία, επαναλαμβάνω, συνδέονται με την εξυπηρέτηση ισχυρών, ανταγωνιστικών προς τη ΔΕΗ, ιδιωτικών συμφερόντων και οδηγούν σε «ξαφνικό θάνατο» τη Μεγαλόπολη και την ευρύτερη περιοχή». 

Δελτίο Τύπου


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.