Μία «Βίλα» για τους άστεγους της Τρίπολης

Μία «Βίλα» για τους άστεγους της Τρίπολης

Ιανουάριος 18, 2017 - 13:48
6 σχόλια

Βίλα Τουρκοβασίλη, το σπίτι των αστέγων ή μουσείο;

Όσο και αν δεν το πιστεύετε ή δεν θέλετε να το πιστέψετε, οι άστεγοι ζουν ανάμεσά μας.

Ναι είναι αλήθεια, στην Τρίπολη υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν πού την κεφαλήν κλίνη και  που την περισσότερη διάρκεια της ημέρας περιπλανώνται στους δρόμους της πόλης, και το βράδυ κοιμούνται σε κάποιο ερειπωμένο σπίτι ή σε κάποια οικοδομή, η οποία τους εξασφαλίζει «στεγνότητα» και ένα ασφαλές μέρος για να κοιμηθούν.

Τα παλιά ερειπωμένα σπίτια, τα οποία έχουν μισό-γκρεμιστεί, είναι αυτά που στεγάζουν τους ανθρώπους που δεν έχουν εισόδημα και δυστυχώς ζουν κάτω από τα όρια της φτώχιας, τα οποία δεν τους επιτρέπουν να έχουν ένα σπίτι και ένα πιάτο φαγητό.

Το ArcadiaPortal τον Ιούνιο του 2016 είχε αναφερθεί στην περίπτωση ενός αλλοδαπού άστεγου, ο οποίος με κίνδυνο τη ζωή του ζούσε σε ένα σπίτι στην οδό Δεκάζου στην Τρίπολη κοντά στην πλατεία Βαλτετσίου, που η στέγη πραγματικά κρεμόταν από μια κλωστή, με κίνδυνο μέρα με την μέρα να πέσει.

Δύο μήνες μετά τον Αύγουστο του ίδιου έτους πραγματοποιήθηκε επιχείρηση για την απομάκρυνση αλλοδαπών από την αστυνομία. Το περιστατικό είχε διαδραματιστεί στην Βίλα Τουρκοβασίλη, καθώς υπήρχαν αλλοδαποί που κατοικούσαν παράνομα για αρκετό καιρό στο σημείο.

Κάτι ανάλογο συμβαίνει και σήμερα τον Ιανουάριου του 2017.

Συνάνθρωποί μας όντας άστεγοι,  διαμένουν ξανά στην Βίλα του Τουρκοβασίλη. Μέρος που σαφώς δεν εξασφαλίζει μία ασφαλή διαμονή για τους ανθρώπους, καθώς δεν πληρεί τις προϋποθέσεις για την παραμονή τους εκεί.
Οι κρύες μέρες του χειμώνα και οι θερμοκρασίες υπό του μηδενός,  ανάγκασαν τους διαμένοντες στην Βίλα να ανάψουν φωτιά προκειμένου να μην χάσουν την ζωή τους από τον παγετό. Η φωτιά που είχε μπει σε ένα βαρέλι, έγινε αντιληπτή και έπειτα ειδοποιήθηκε η πυροσβεστική, η οποία και έδρασε άμεσα φτάνοντας στο σημείο.  Όπως διαπιστώθηκε δεν υπήρξε κάποια έκταση της φωτιάς πέραν από το σημείο του βαρελιού.

Η τραγική ειρωνεία είναι ότι ενώ το συγκεκριμένο κτίριο κατέχει την λέξη βίλα, όπου βίλα για όλους μας είναι μία κατοικία που διακρίνεται από την πολυτέλεια, αυτή τώρα έχει ερημώσει. Το οίκημα αυτό αποτέλεσε για χρόνια κοσμικό κόμβο της πόλης, καθώς στον χώρο αυτό έγιναν μερικές από τις πιο σημαντικές πολιτικές συναντήσεις του 20ου αιώνα.

Ερχόμενοι στο 2017 η βίλα πλέον για τους πολίτες της Τρίπολης είναι ένα ερειπωμένο κτίριο το οποίο μπορεί και να θυμίζει «στοιχειωμένο Πύργο στην Σκωτία», ενώ για τους άστεγους είναι ένα μέρος το οποίο μπορεί να τους προφυλάξει από τα αδιάκριτα βλέμματα των περαστικών, αλλά και να γίνει το καταφύγιό τους.

Μετά το παρελθόν, το παρόν ας πάμε και στο μέλλον αυτού του οικήματος το οποίο ίσως δεν δείχνει τόσο ζοφερό.

Την 4η Νοεμβρίου του 2015 ο δήμαρχος Τρίπολης Δημήτρης Παυλής την χαρακτήρισε μέρα χαράς καθώς, όπως ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου, «ο Δήμος Τρίπολης μετά από πολύ καιρό κατάφερε να ικανοποιήσει το αίτημα των πολιτών του Δήμου για την αξιοποίηση της Βίλας Τουρκοβασίλη. Όπως είχε ανακοινώσει, η Βίλα Τουρκοβασίλη θα γίνει Μουσείο «Μίκης Θεοδωράκης», προκειμένου να τιμηθεί εν ζωή αυτός ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης για όλα αυτά που έχει προσφέρει. Όπως είπε, μάλιστα, ο ίδιος έχει έρθει σε επαφή με τον κ. Θεοδωράκη, ο οποίος έχει εκφράσει την προσμονή του να ολοκληρωθεί αυτό το μουσείο.

Αν και τα χρήματα για την εκτέλεση αυτού του έργου, όπως λέγεται, έχουν εξασφαλιστεί από το πράσινο ταμείο, τότε γιατί δεν εξασφαλίζονται και χρήματα για τους άπορους και άστεγους του δήμου. Γιατί να μην υπάρξει και ένας κωδικός για την κατασκευή μίας δομής για την φιλοξενία των αστέγων, οι οποίοι όπως είπαμε και στην αρχή, ζουν δίπλα μας, αλλά δεν θέλουν να φαίνονται , επειδή η αξιοπρέπειά τους μπορεί να μην τους το επιτρέπει.

Τέλος, ας αναρωτηθούμε, τι υπερέχει, η δημιουργία ενός ακόμα αξιέπαινου πολιτιστικού κέντρου ή η ανθρωπινή ζωή;

Έφη Καστραντά


6 Σχόλια

Ο Καρανίκας στο Μαξίμου και τηρουμένων των αναλογιών κάποιος STOIXOS με τους αλληλέγγυους εδώ

ποσους καρανίκες έχει η νδ διορίσει τόσα χρόνια αλλα τα βοθροκαναλα δεν ασχοληθηκαν ποτε με αυτους... ειχε αγορασμενα πτυχια βλεπεις απο συμμετοχες στην δαπ και διαφερουν από τον βλακακο αυτον

οι γύφτοι έχουν και αμεταχείριστα νταούλια - αφού δε χόρεψαν οι αγορές - να κρεμάσουν εκεί που κρέμαγαν οι καπετάνιοι τ'άρματα

Εάν περιμένουμε απο τις υποσχέσεις του Παυλή να φτιαχτεί η βίλα όπως και όλα τα υπολοιπα σωθήκαμε....

Πάλι καλά που οι άνθρωποι δεν έχουν «πού την κεφαλήν κλίνη»...Σε ποια κλίνη ακριβώς αναφέρεστε; Την...νυφική;

Είσαστε τόσο ηλιθιοι κάποιοι ίσως μια μέρα να είστε εσείς στην θέση αυτων των ανθρώπων ...όσο για τα λεφτά υπάρχουν όταν είναι για πανηγύρια και φιέστες αλλά και για το κεφάλαιο όχι για τους άστεγους αγαπητή κυρία ...

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.