Μια συναρπαστική βουτιά στο υποθαλάσσιο σπήλαιο Κρυονερίου (pics,vid)

Μια συναρπαστική βουτιά στο υποθαλάσσιο σπήλαιο Κρυονερίου (pics,vid)

Αύγουστος 10, 2017 - 10:57
0 σχόλια

Μετά τον Άγιο Ανδρέα, στο δρόμο για το Λεωνίδιο, βρίσκεται το Αρκαδικό Χωριό, ένας ολοκληρωμένος πρότυπος οικισμός στη θέση Μικρή Pεποντίνα. Η διαδρομή λίγο πριν το ύψος του Αρκαδικού Χωριού προς  το Λεωνίδιο είναι εντυπωσιακή. Δεξιά υψώνεται η οροσειρά του Πάρνωνα, ενώ αριστερά, ο Αργολικός κόλπος όπου  μπορείτε να θαυμάσετε από ψηλά υπέροχες αμμουδιές. Στην ευρύτερη περιοχή από τον Άγιο Ανδρέα μέχρι τα Πούληθρα υπάρχουν αρκετά υποθαλάσσια σπήλαια αλλά και χερσαία πλημμυρισμένα με νερό. Ένα από αυτά βρίσκεται στην περιοχή μεταξύ Αρκαδικού χωριού και Κρυονερίου. Ο Αλέξης Παπαδόπουλος το 1990 μαζί με την ομάδα του, το επισκέφτηκε και το κινηματογράφησε για πρώτη φορά.
 
Η καταδυτική  ομάδα του Αντώνη Γράφα κατόπιν υποδείξεων του φίλου και συνεργάτη της, Γιάννη Κουρμπέλη και με την βοήθεια από τον αλιέα Γιάννη Λυτρίβη στις 21.05.2017 καταδύθηκε και αποτύπωσε εικόνες στον κινηματογραφικό της φακό από αυτό το όμορφο, υποθαλάσσιο σπήλαιο.


 

Πληροφορίες για το σπήλαιο
 

Η είσοδός του βρίσκεται σε βάθος 5 μέτρων, η διεύθυνση μέχρι τα 50 μέτρα είναι δυτική και στην συνέχεια για το υπόλοιπο γίνεται βορειοδυτική με μέγιστο μήκος 75 μέτρα περίπου. Το φάρδος του σπηλαίου σε κάποιο σημείο φτάνει τα 40 μέτρα και το μέγιστο βάθος τα 30 μέτρα. Στην οροφή του σπηλαίου υπάρχει θύλακας με αέρα, όπου μπορεί να παρατηρήσει ο δύτης την αρχή των σταλακτιτών σχηματισμών πριν αυτό πλημμυρίσει με νερό. Ο μεγάλος σταλακτίτης έχει μήκος 4 μέτρα και  ο αντίστοιχος σταλαγμίτης που ξεκινά από τον πυθμένα έχει ύψος 2,6 μέτρα. Αλλοκλινή υπάρχουν σε αρκετά σημεία του σπηλαίου αλλά η μεγαλύτερη μάζα νερού με διαφορά αλατότητας προερχόμενη από την διάχυση του γλυκού νερού στο αλμυρό, παρατηρείται στην ζώνη των τριών μέτρων. Το υποθαλάσσιο σπήλαιο του Κρυονερίου, όπως και αρκετά άλλα στην ευρύτερη περιοχή, είναι ένα υποβρύχιο αξιοθέατο που προσελκύει δύτες για να θαυμάσουν τον διάκοσμο του αλλά και να κάνουν μια βόλτα στο μακρινό παρελθόν, όπου με τις εικόνες που θα συγκρατήσουν, θα καταλάβουν πως μπορεί να ήταν προτού εισέλθει σε αυτό το θαλασσινό νερό.

Τέλος, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον Γιάννη Κουρμπέλη, τον Γιάννη Λυτρήβη για την μεταφορά μας με το καΐκι του, όπως επίσης και το Λιμεναρχείο του Άστρους Κυνουρίας για την ευγενική επικοινωνία που είχαμε μαζί του.

Πηγή: grafasdiving.gr

Ειδήσεις: 
Video: 

Krioneri underwater cave.


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.